сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Биологична храна – какво е това?

Биологична храна – какво е това?

За последните няколко години, органичните храни се радват на изключителен успех – хората масово започнаха да обръщат внимание на здравето си, да търсят полезни и здравословни източници на хранителни вещества.

Това може само да ни радва!

Но наистина ли е толкова полезна, колкото сме чували? С какво тя е по различна от обикновената продукция на пазара? Как да я различим? Какво означават всички онези термини, цифри и странни етикети?
Що е то органична храна?
 
Терминът "органичен" се отнася до начина, по който се отглеждат и обработват селскостопанските продукти.

 Докато правилата в отделните страни се различават в САЩ, биологичните култури трябва да се отглеждат без използване на синтетични пестициди, биоинженерни гени (ГМО), торове на основата на нефт и същите на базата на утайки от отпадъчни води.


 
Биологичното животновъдство, отглеждано за месо, яйца и млечни продукти, трябва да има достъп до открито пространство и да се храни с биологичен фураж. Те не могат да получават антибиотици, хормони на растежа или странични животински продукти.

Защо биологичната храна често е по-скъпа?
 
Биологичната храна е по-трудоемка, тъй като фермерите не използват пестициди, химически торове или други вредни вещества. Органичното сертифициране е скъпо и биологичните фуражи за животни могат да струват два пъти повече.Органичните ферми са склонни да бъдат по-малки от конвенционалните ферми, което означава, че фиксираните разходи трябва да се разпределят в по-малки количества продукция без държавни субсидии.

Ползите от органичната храна
 
Как се храните или избирате хранителните си източници, може да окаже голямо влияние върху вашето умствено и емоционално здраве, както и върху околната среда.Биологичните храни често имат по-благоприятни хранителни вещества, като антиоксиданти, отколкото техните конвенционално развити „колеги” и хората с алергии към храни, химикали или консерванти често сигнализират за изчезване на симптомите и дразненията, когато приемат биологична храна.
 
Органичните продукти съдържат по-малко пестициди и химикали като фунгициди, хербициди и инсектициди, които се използват широко в конвенционалното земеделие и остатъците остават върху (и в) храната, която ядем.


 
Биологичната храна често е по-свежа, защото не съдържа консерванти, които я запазват за по-дълъг период от време и удължват живота й. Органичната продукция често (но не винаги, така че следете за произхода й), е произведена в по-малки стопанства, близо до мястото, където се продава.
 
Биологичното земеделие е по-добро за околната среда

Биологично земеделие намалява замърсяването, опазва водата, намалява почвената ерозия, увеличава плодородието на почвата и използва по-малко енергия. Земеделието без пестициди е по-подходящо и за птиците и животните, както и за хората, които живеят близо до фермите.


 
На органично отглежданите животни НЕ са давани антибиотици, растежни хормони или странични и конвенционални животински продукти.

Храненето със странични животински продукти увеличава риска от болестта на луда крава, а използването на антибиотици може да създаде изключително устойчиви и упорити бактерии.

Органично отглежданите животни получават повече пространство, което им позволява по-здравословен начин на живот – и съответно по-добра продукция със запазени хранителни стойности.
 


Органичното месо и мляко са по-богати на определени хранителни вещества. Резултатите от едно европейско проучване през 2016 г. показва, че нивата на определени хранителни вещества, включително омега-3 мастни киселини, са до 50% по-високи в органичното месо и мляко, отколкото в конвенционалните продукции.
 
Биологичната храна е без ГМО

Генетично модифицираните организми (ГМО) или генетично модифицираните (GE) храни са растения, чиято ДНК е променена по начини, които не могат да се появят в природата или в традиционното кръстосване, най-често за да бъдат устойчиви на пестициди или за производство на инсектицид.
Органична храна срещу обикновената храна
 
За разлика от биологичните стандарти, няма конкретна дефиниция за "обикновената храна".

През големи периоди от годината обикновено е възможно да се намери храна, отглеждана близо до дома, на места като пазара на фермерите.

Органичната храна не съдържа никакви пестициди?
 
Както споменахме по-горе, едно от основните предимства от приемането на органични продукти е по-ниските нива на пестициди. Все пак, въпреки популярното вярване, биологичните ферми използват пестициди.

Разликата е, че те използват само естествено получени пестициди, а не синтетичните пестициди, използвани в традиционните търговски ферми.Какви са възможните рискове от приемането на продукти с пестициди?
 
Повечето от нас имат натрупани нива на пестициди в тялото поради многобройни години на приемане на такива видове храни. Това химическо "натоварване на тялото", както е медицински познато, може да доведе до проблеми, свързани със здравето, като главоболие, вродени дефекти и допълнително натоварване на отслабената имунна система.
 
Някои проучвания доказват, че използването на пестициди, дори в ниски дози може да увеличи риска от някои видове рак, левкемия, лимфом, мозъчни тумори.
 


Децата са най-уязвими към пестицидите, тъй като тяхната имунна система, органи и мозък все още се развиват. Приемането на такъв вид вредни вещества още в ранна детска възраст, може да предизвика забавяне на развитието, поведенчески нарушения, аутизъм, увреждане на имунната система и моторна дисфункция.
 
Бременните жени също са изключително уязвими - пестицидите могат да бъдат предавани от майка на дете в утробата, както и чрез кърмата.
 

СИЛА БГ подкрепя всички, които са решили да имат един по-здравословен живот, благодарение на органичните био храни!

Точно поради тази причина, Biotona създаде цяла гама продукти – изцяло с натурален, органичен и био състав!

Всички те са с най-високи хранителни стойности - запазени специално за всеки от Вас, който има нужда от истинска храна!

Подари си дълголетие с продуктите на Biotona!


 
Опитайте и органичната серия на маркатa Haya Labs:СИЛА БГ Тийм!
 

 
Органични био продукти с марката Biotona и Haya Labs:
25
.
89
лв.
17
.
49
лв.
18
.
89
лв.
8
.
49
лв.
11
.
89
лв.
7
.
69
лв.
14
.
09
лв.
20
.
00
лв.
20
.
00
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Споменати продукти
17
.
49
лв.
16
.
49
лв.
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Джереми си поставя цел да бъде първият инвалид (грешно е да употребяваме тази квалификация), който е успял да хвърли диск на 60 метра. Той неведнъж го е правил по време на тренировка, но иска постижението си в книгата на рекордите. На Световната купа за Паралимпийски игри в Манчестър подобрява рекорда си до 62.18 метра. При това той предпочита да тренира с двукилограмовия диск!"

Реклама
Copyright © 2007 - 2018 silabg.com