сила бг магазин
сила бг медия
»
»
България спортува: Сумо – традиция и техника+видео!

България спортува: Сумо – традиция и техника+видео!

Сумото е японски стил спорт и основен национален такъв в Япония. Сумото произхожда от древни времена, като представление за забавление на боговете на Шинто.

Много религи, като например символичното пречистване на дохъото със сол, продължават да се следват дори и днес. В съответствие с традицията, само мъжете практикуват спорта професионално в Япония.

Правилата са прости: сумист 1, който пръв излезе от дохъото или докосне земята с която и да е част от тялото си, губи. Състезанията се провеждат на повдигнат пръстен (dohyo), който е направен от глина и е покрит с пясък.Състезанието обикновено трае само няколко секунди, но в редки случаи може да отнеме минута или повече. В сумото няма ограничения или разделения на категории по тегло, което означава, че състезателите могат лесно да се озоват в среща с някой, който е в пъти по-тежък от тях. В резултат на това увеличаването на теглото е основна част от обучението по сумо.Турнири и йерархия на класирането
 
Управителният орган на професионалното сумо е Японската асоциация "Сумо". Шест турнира се провеждат всяка година: три в Токио (януари, май и септември) и по един в Осака (март), Нагоя (Юли) и Фукуока (ноември). Всеки турнир трае в продължение на 15 дни, през които всеки сумист се изявява в един мач дневно, с изключение на по-ниско класираните състезатели.


 
Всички състезатели по сумо са класирани в определена йерархия (banzuke), която се актуализира след всеки турнир въз основа на представянето на състезателите. Сумистите с положителни точки (повече печалби от загуби) се изкачват в йерархията, а тези с отрицателни такива, се понижават. Върховата дивизия се нарича "Makuuchi", а втората се нарича "Juryo". На върха на йерархията на сумото стои йокозуна (велик шампион). За разлика от бойците в по-нисък ранг, йокозуна не може да бъде понижен, но от него се очаква да се оттегли.За сумо турнирите
 
Билетите за сумо турнир се продават за всеки ден от 15-дневните турнири. Те могат да бъдат закупени предварително чрез официалния търговец.
 
На разположение на редовните посетители са три вида места:

• Места на дохъото:
Намират се най-близо до дохъото, те са най-скъпи и трудни за намиране. Притежателите на билети за тези места са изложени на риск от нараняване.


 
• Корпусни седалки:
Останалата част от първия етаж на дохъото се състои от японски седалки, на които обикновено могат да стоят по четирима човека.
Обувките се свалят и зрителите седят на възглавнички. Билетите се продават за комплект от четири места, независимо дали са напълно заети или не, т.е. двама души, които използват четириместни места, ще трябва да купят всичките четири билета. Тези позиции отново се класират в зависимост от близостта до дохъото.


 
• Места на балконите:
На балкона на втория етаж има няколко редици седалки. Тези места отново се класифицират в седалки A, B и C в зависимост от разстоянието до дохъото.
 

В деня на турнира
Мачовете от по-ниската селекция започват от 8:30 часа (от 10:00 часа на 13-15), вторите дивизии (Juryo) започват от 15:00 часа и мачовете от топ дивизия (Makuuchi) от 16:00 часа. Церемониите за влизане на дохъото между дивизиите също са интересни за гледане. Най-високо класираните борци имат срещи точно преди 18:00 часа. В последния ден на всеки турнир графикът се премества напред с 30 минути, за да се проведе церемонията по награждаване на победителите в края.


 
Атмосферата се подобрява с пристигането на повече зрители, тъй като става по-късно в деня, когато се случват най-зрелищните срещи. Интервалите между мачовете също се удължават, тъй като включват по-дълът период от време за подготовка и повече действия преди мача между високопоставените борци.

Други сумо събития

За тези, които посещават Япония по време на сумо турнири, има няколко други начина да видите сумо мача. Те включват изложбени турнири, които се провеждат в страната между официалните турнири и случайните церемонии за оттегляне на изтъкнати бойци.Церемониите за пенсиониране обикновено включват изложбен конкурс, някои леки изпълнения на бойци и отнемащ време ритуал за коса, за да се прекъсне върховия възел, който е символ на активен борец. Вижте официалния уебсайт за календар.
Извън професионалния сумо свят има някои университети и гимназии, които поддържат клубове от сумо, някои от които могат да посрещнат посещенията на туристите. Освен това в някои светилища и фестивали има случайни сумо събития или конкурси.За сумото в България

Българска Федерация по сумо
Българската Федерация по Сумо е основана през 1995 г. и е лицензирана от Министерството на физическото възпитание и спорта (МФВС).

През 1995 г. се провежда първото национално първенство по сумо. От същата година федерацията е редовен член и на Световната федерация по сумо. В периода до 2012 г. българските сумисти – мъже и жени – са спечелили повече от 100 медала от Европейски и Световни първенства. Завоювали сме 39 златни медала, както и над 200 медала от Международни турнири.Спортът сумо в България се развива от 31 клуба в цялата страна, като в националните първенства за мъже, жени, юноши и девойки са участвали над 350 състезатели. През 1997 г. Националната спортна академия разкри специалност сумо, а през 2001 г. се дипломираха и първите български специалисти по този древен японски спорт.

През 2002 г. за първи път българин – Калоян Махлянов (Котоошу) бе приет за подготовка в професионална сумо школа в Токио и още в края на годината постигна първите си успехи. През месец септември 2004 година дебютира в елитната дивизия на професионалното сумо „ Макуучи”. През януари 2006 година получава ранг Озеки. През май 2008 година печели „Купата на императора”, като така става първия Европеец завоювал този трофей.През юли 2009 година втори българин дебютира на професионалното дохио. Това е Даниел Иванов (Аоияма). През ноември 2011 година дебютира в елитната дивизия „Макуучи”
 
СИЛА БГ подкрепя българските спортове – независимо какъв си избрал, продължавай да следваш мечтата си и не спирай да тренираш!
 
Ето защо ние се срещнахме с Христо Христов – главен треньор на националния отбор по сумо в България!

Показваме Ви духът на сумото в епизода от поредицата на СИЛА БГ - "България спортува"!

Цялото видео можете да видите ТУК!
 
СИЛА БГ Тийм!
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

" Нещо толкова просто като елиминирането на стискането и търкането на зъбите може осезаемо да подобри издръжливостта и концентрацията ви. Причината е, че когато челюстта се намира в покой, това се отразява в релаксиране на мускулите на цялото тяло и подобрено дишане."

Реклама
Copyright © 2007 - 2019 silabg.com