сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Добавените вещества към храните

Добавените вещества към храните

Според легислацията на Европейския съюз “добавено вещество” е всяка субстанция с или без хранителни качества, която се консумира под формата на храна или използва като нейно съдържание от технологични съображения по време на производството, обработката, пакетирането, транспорта и съхранението й. Веществата се тестват за безопасност, преди да бъдат одобрени за влагане. Независими научни комисии подготвят годишни доклади и токсикологични оценки. Одобрението на добавените вещества включва посочване на следните данни: 
 
  • В какви храни могат да бъдат вложени
  • При какви условия могат да бъдат вложени в храните
  • Минималната доза, необходима за постигане на съотв. резултат

Добавените към храната вещества представляват естествени или синтетично създадени субстанции, изпълняващи определени технологични функции. Най-често са предназначени да подобряват органолептичните характеристики на храната, стабилността и трайността й. Тези вещества предотвратяват развиването на микроорганизми, които могат да причинят хранително натравяне, и удължават живота на храната в магазина. Добавянето на овкусители и оцветители подобрява съответно вкуса или външността на храната.

Много добавени вещества съществуват естествено в природата (като червения цвят, извлечен от корена на цвеклото), а други се произвеждат полу-синтетично (напр. аскорбинова киселина). Разбира се, има и напълно синтетични съединения като подсладителя аспартам, използван вместо захар.


Категории и функции на добавените вещества
Добавените вещества се групират в отделни категории, като това не изключва тяхното използване в различни категории. Буквата “Е” пред номера на веществото означава, че то е разрешено за употреба в Европейския съюз. Когато се появят доказателства, че съотв. вещество излага здравето на риск, употребата му бива прекъсната или временно редуцирана.
 
Пигменти – добавят или възвръщат цвета на храната, загубен по време на обработка.

Консерванти – удължават живота на храната върху витрината като ги предпазват от микроорганизми.

Антиоксиданти – удължават живота на храната, предпазвайки я от разваляне следствие на оксидирането (гранясване на мазнината, промени в цвета).

Елементи – използвани за разтваряне, разреждане, разпръскване или друг вид модификация на храната без променяне на технологичната й функция, за да улеснят нейното приложение. 

Емулсификатори – позволяват формирането или поддържането на хомогенна смес от две или повече неразтворими субстанции (например вода и мазнина).

Емулсификиращи соли – постигат същото като емулсификаторите, превръщайки протеините в сиренето в диспергирана форма.

Сгъстители – повишават вискозитета на храната.

Желиращи агенти – придават текстура на храната чрез формиране на гел.

Стабилизатори – съдържат субстанции, които стабилизират, задържат или подсилват цвета на храната. Предназначени са да поддържат храната в определено физико-химично състояние.

Овкусители – подобряват вкуса и аромата на храната.

Киселини – повишават киселинността на храната и премахват или прибавят киселия вкус.

Противослепващи агенти – редуцират слепването на храната, например слепването на солта в буци.

Модифицирана скорбяла – употребява се като подсладител. Използването на подсладители вместо захар е удачно при производство на малко количества храна и храни без добавена захар, за увеличаване на трайността чрез замяната на захар и при производство на диетични продукти.

Набухватели – повишават обема на тестото или маята чрез отделяне на газ.

Разпенващи агенти – позволяват хомогенното рапръскване на газ в течна или твърда храна.

Гланциращи агенти (вкл. овлажнители) – придават лъскав вид на храната или оформят предпазен слой върху външната и повърхност.

Втвърдители - правят или поддържат тъканта на плодовете и зеленчуците твърда или хрупкава, или взаимодействат с желиращите агенти за втвърдяване на гела.

Хумиктанти: предотвратяват изсъхването на храната или насърчават разтварянето на пудра в течна среда.

Увеличители – увеличават грамажа на храната, без да прибавят хранителни стойности.

Пакетиращи газове – различни от въздуха газове, прибавени към опаковката преди, по време на или след поставянето на храната в нея.

 
Концентрати и групи:
 
E100-E199 = оцветители
 
E200-E299 = консерванти
 
E300-E399 = антиоксиданти и регулатори на киселинноста
 
E400-E499 = емулсификатори, стабилизатори, сгъстители
 
E500-E599 = регулатори на киселинноста, противослепващи агенти
 
E600-E699 = вкусове
 
E700-E799 = антибиотици
 
E900-E999 = "разни"
 
E1000-E1399 = "разни"
 
E1400-1499 = сгъстители
 
E1500-E1525 = синтетични вкусовеФинални думи
Ние заставаме зад храненето с възможно най-чисти непреработени органични храни. Това не означава, че употребата на изредените горе вещества следва да се демонизира. Простичката истина е, че ако те не бяха създадени и използвани, съвременните супермаркети и удобството да си купувате храна, която издържа повече от няколко часа нямаше да съществуват. Възнамеряваме да проучим кои са най-популярните от тези вещества, както и кои са потенциално най-вредните сред тях.

Сила БГ Тийм
Чисти протеинови формули
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2012-07-18 | 12:52:14
Iwwo Chris
Добра Статия
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Въпреки, че уредите изглеждат примамливо и екзотично, основен компонент на тренировката трябва да бъдат упражненията със свободни тежести. В тях участват повече мускулни фибри, с което се постигат по-големи резултати и функционална сила. Не е необходимо изцяло да избягвате уредите – те са полезни за разнообразяването на тренировката и могат допълнително да я подпомогнат. Като цяло уредите са по-подходящи за новаците във фитнеса, или за професионални културисти – защото упражненията с тях са по-лесни за правилно изпълнение и рискът от нараняване е по-нисък."

Реклама
Copyright © 2007 - 2018 silabg.com