сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Фибромиалгия - хронични болки в тялото

Фибромиалгия - хронични болки в тялото

Фибромиалгията е състояние на хронична болка и неразположение на цялото тяло, придружено от чувство на умора и проблеми със съня, паметта и настроението. Фибромиалгията усилва усещането за болката, като въздейства на центровете за болка в мозъка. Предполага се, че страдащите от нея са родени с нисък праг на болката и повишена чувствителност на мозъка към нервните сигнали. Състоянието е много коварно, защото не се знае със сигурност какво го причинява. Но сред причинителите, освен генетичната предразположеност намират място и
 
  • Физически или емоционални травми
  • Неправилно реагиране на болката - както споменахме, страдащите от фибромиалгия имат изострена чувствителност към болката.
  • Неспокоен сън
  • Инфекции и болести

 
Стрес
Системното подлагане на стрес причинява синдром на хронична изтощеност, нарушено храносмилане и депресия.
 
Нарушена допаминова функция
Хипотезата за допамина предполага, че симптомите на фибромиалгията са следствие на нарушено нормално функциониране на допаминовите невротрансмитери. Недостигът на допамин в определена част от тялото се нарича хиподопаминергия. 
 
Нарушен серотонинов метаболизъм
Макар и данните от проучвания да доказват ниски нива на серотонина при страдащите от фибромиалгия, обичайната терапия с медикаменти, усилващи тестостероновото производство, дава твърде ограничени резултати. 
 
Психологични фактори
Съществуват силни доказателства, че депресията и фибромеалгията са взаимосвързани, но естеството на връзката все още не е установено. Макар и нарушенията в химикалите на организма при двете състояния да съвпадат, първопричината им не е една и съща. Отделно, засилването на усещането от болката при фибромиалгията не е обвързано с промени в настроението.

 
Диагностициране 
Симптомите на фибромиалгията включват
  • Бодежи по кожата
  • Мускулни спазми
  • Усещане за слабост в крайниците
  • Нарушена способност за концентрация
 
Не съществува конкретно изследване, което точно да диагностицира пациента с фибромиалгия. В много случаи резултатите от изследванията на страдащите са в нормата, а симптомите им са сходни с тези на артрит или остеопороза. Според критериите за класифициране на фибромиалгията, разработени през 1990 година, пациентът има случаи на болки в цялото тяло в продължение на над три месеца и усеща болка в най-малко 11 от 18-те възможни "деликатни точки" по тялото.

 
Облекчаване на симптомите с билки и суплементи
5-HTP (5-Хидрокситриптофан) е съставна част на серотонина. Серотониновите нива играят роля в болките от фибромиалгията, както и в депресията и качеството на съня. На страдащите 5-HTP би могъл да помогне с подобряване на съня и успокояване на болките. В изследване, публикувано в Alternative Medicine Review, изследователите препоръчват 5-HTP срещу депресия, напрежение, инсомния и болки от фибромиалгия.
 
Мелатонинът е естествен хормон, имащ приспивно въздействие. Тъй като страдащите от фибромиалгия имат проблеми със съня и чувство за умора като последица от тях, мелатонинът би могъл да им бъде полезен като приспивателно. От него няма странични ефекти, но приемът през деня не е препоръчителен, ако не можете да си позволите да се успите.
 
Жълт Кантарион - билката отдавна се използва при лечение на депресия, която е свързана с фибромиалгията на много равнища. Не приемайте суплемент с жълт кантарион, ако взимате антидепресанти, и се посъветвайте с лекар, ако ви се налага да взимате много различни видове медикаменти, понеже жълтият кантарион си взаимодейства с тях.
 
L-карнитин. Изненадващо, но L-карнитинът облекчава болката и други симптоми на фибромиалгията. Това е доказано с изследване на 102 пациенти, при което приелите от аминокиселината са показали значително подобрение в симптомите, физическото и умственото си състояние спрямо приелите плацебо. 
 
Накрая, ако страдате и от нарушено храносмилане, си заслужава да изпробвате комплекс от пробиотици, които ще помогнат на организма по-лесно да разгражда и усвоява храната. Пробиотиците помагат и срещу диария, инфекции на пикочните пътища и синдром на стомашно раздразнение.

 
Консултирайте се с лекуващия ви специалист, преди да се насочите към някой от тези варианти!
 
Сила БГ Тийм
.
Продукти за намаляване на болката и стреса
44
.
00
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Добави в Svejo
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Въведете горният код (*)
Коментар *
Реклама
Анкета
Кой е най-силен?
Хълк
Железният човек
Чък Норис
Тор
Денис Улф
Жан Клод Ван Дам


Последни коментари
Някой пробвал ли го е ? До кога е промоцията ?
По принцип този тип продукти са много специфични, но за мен са идеални тъй ...
ОМРЪЗНА МИ ДА СЛУШАМ КОЛКО ДОБЪР МАЧ НАПРАВИЛ КУБРАТ,КАК СЪДИЯТА ГО ПРЕЦАКА ...
Интересно

"Много добро противодействие на болката чрез самата болка е заниманието с бойни изкуства. Те развиват дисциплина и устойчивост както във физиката, така и в психиката ви. След това ще можете да пренесете тази устойчивост и във фитнеса и да надминете досегашните си постижения."

Е-Мейл абонамент

Въведете E-Мейл адрес:

При въвеждане на e-mail ще бъдете уведомени при нова публикация.

Реклама
Copyright © 2007 - 2014 silabg.com