сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Фибромиалгия - хронични болки в тялото

Фибромиалгия - хронични болки в тялото

Фибромиалгията е състояние на хронична болка и неразположение на цялото тяло, придружено от чувство на умора и проблеми със съня, паметта и настроението. Фибромиалгията усилва усещането за болката, като въздейства на центровете за болка в мозъка. Предполага се, че страдащите от нея са родени с нисък праг на болката и повишена чувствителност на мозъка към нервните сигнали. Състоянието е много коварно, защото не се знае със сигурност какво го причинява. Но сред причинителите, освен генетичната предразположеност намират място и
 
  • Физически или емоционални травми
  • Неправилно реагиране на болката - както споменахме, страдащите от фибромиалгия имат изострена чувствителност към болката.
  • Неспокоен сън
  • Инфекции и болести

 
Стрес
Системното подлагане на стрес причинява синдром на хронична изтощеност, нарушено храносмилане и депресия.
 
Нарушена допаминова функция
Хипотезата за допамина предполага, че симптомите на фибромиалгията са следствие на нарушено нормално функциониране на допаминовите невротрансмитери. Недостигът на допамин в определена част от тялото се нарича хиподопаминергия. 
 
Нарушен серотонинов метаболизъм
Макар и данните от проучвания да доказват ниски нива на серотонина при страдащите от фибромиалгия, обичайната терапия с медикаменти, усилващи тестостероновото производство, дава твърде ограничени резултати. 
 
Психологични фактори
Съществуват силни доказателства, че депресията и фибромеалгията са взаимосвързани, но естеството на връзката все още не е установено. Макар и нарушенията в химикалите на организма при двете състояния да съвпадат, първопричината им не е една и съща. Отделно, засилването на усещането от болката при фибромиалгията не е обвързано с промени в настроението.

 
Диагностициране 
Симптомите на фибромиалгията включват
  • Бодежи по кожата
  • Мускулни спазми
  • Усещане за слабост в крайниците
  • Нарушена способност за концентрация
 
Не съществува конкретно изследване, което точно да диагностицира пациента с фибромиалгия. В много случаи резултатите от изследванията на страдащите са в нормата, а симптомите им са сходни с тези на артрит или остеопороза. Според критериите за класифициране на фибромиалгията, разработени през 1990 година, пациентът има случаи на болки в цялото тяло в продължение на над три месеца и усеща болка в най-малко 11 от 18-те възможни "деликатни точки" по тялото.

 
Облекчаване на симптомите с билки и суплементи
5-HTP (5-Хидрокситриптофан) е съставна част на серотонина. Серотониновите нива играят роля в болките от фибромиалгията, както и в депресията и качеството на съня. На страдащите 5-HTP би могъл да помогне с подобряване на съня и успокояване на болките. В изследване, публикувано в Alternative Medicine Review, изследователите препоръчват 5-HTP срещу депресия, напрежение, инсомния и болки от фибромиалгия.
 
Мелатонинът е естествен хормон, имащ приспивно въздействие. Тъй като страдащите от фибромиалгия имат проблеми със съня и чувство за умора като последица от тях, мелатонинът би могъл да им бъде полезен като приспивателно. От него няма странични ефекти, но приемът през деня не е препоръчителен, ако не можете да си позволите да се успите.
 
Жълт Кантарион - билката отдавна се използва при лечение на депресия, която е свързана с фибромиалгията на много равнища. Не приемайте суплемент с жълт кантарион, ако взимате антидепресанти, и се посъветвайте с лекар, ако ви се налага да взимате много различни видове медикаменти, понеже жълтият кантарион си взаимодейства с тях.
 
L-карнитин. Изненадващо, но L-карнитинът облекчава болката и други симптоми на фибромиалгията. Това е доказано с изследване на 102 пациенти, при което приелите от аминокиселината са показали значително подобрение в симптомите, физическото и умственото си състояние спрямо приелите плацебо. 
 
Накрая, ако страдате и от нарушено храносмилане, си заслужава да изпробвате комплекс от пробиотици, които ще помогнат на организма по-лесно да разгражда и усвоява храната. Пробиотиците помагат и срещу диария, инфекции на пикочните пътища и синдром на стомашно раздразнение.

 
Консултирайте се с лекуващия ви специалист, преди да се насочите към някой от тези варианти!
 
Сила БГ Тийм
.
Продукти за намаляване на болката и стреса
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Анкета
Последни коментари
Да сте живи и здрави всички ! Много е лошо ,когато се опитват да накърняват ...
Похвално е вниманието, което обръщате на хейтърите, които се опитват да ви ...
Имам приятел, който работи в агенцията за безпоасност на храните и му исках ...
Интересно

"Наред с тестостерона, растежният хормон е от съществено значение за изграждането на чиста, обемна и плътна мускулатура. BLUE GROWTH е продукт, който използва комбинация от няколко билкови екстракта, които по естествен път съдействат за отделянето на растежния хормон, без каквито и да било странични ефекти. Основният механизъм на действие се обвързва с подобряване на съня, а оттук и възстановяването – ключови фактори за мускулния растеж."

Е-Мейл абонамент

Въведете E-Мейл адрес:

При въвеждане на e-mail ще бъдете уведомени при нова публикация.

Реклама
Copyright © 2007 - 2017 silabg.com