сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Фруктозата - за отслабване или не?

Фруктозата - за отслабване или не?

Фруктозата е тип захар (въглехидрат в най-проста форма), който е доста по-различен от рафинираната захар, която виждаме по-рафтовете в магазините. Когато хапвате фруктоза, тя се абсорбира по-бавно,а  самото и усвояване е леко ограничено.Веднъж щом се синтезира в тънките черва , тя бързо се препраща към черния дроб за преработка. Тук съдбата и се разделя в две посоки: тя се превръща в глюкоза и след това се складира като чернодробен гликоген. Или пък се използва за енергия от чернодробните клетки. За разлика от глюкозата, която може да се предава на други телесни тъкани, фруктозата може да се метаболизира само в черния дроб. 

Защо фруктозата е проблем при спазващите хранителен режим с цел отслабване:
Ако сте добавили повече фруктоза в диетата си, тя има само една крайна точка:
черния ви дроб. Ако нивата на чернодробния гликоген са достатъчни излишната фруктоза се транформира в мазнина.

*При повечето от нас тези нива са празни само сутрин така, че ако ще хапвате плод  вече знаете кога.Когато черния ви дроб не може да складира повече мазнини, той ги доставя до други части на тялото; на места където не ги искате, като коремната област и талията.

Сега разбирате ли, защо малко повече фруктоза в диетата ви може да ви провали и да е причина да не можете да изчистите тези упорити мазнини.


Как да избегнете фруктозата?

Когато хората чуят за думата фруктоза, те се сещат за плодовете (Fruit – плод  от англ.ез.) Готови ли сте за изненада ? Плодовете всъщност не са основния източник на фруктоза в диетата ви!

Да, наистина съдържат фруктоза, но само някои плодове са с високо съдържание, докато други са с по-скоро с незначително. Не всички плодове са лоши за визията ви; при зеленчуците въпросът седи по-същия начин.

Главните източници на фруктоза в диетата на средностатистическия човек са следните:
/подредени са  от най-високо до най-ниско съдържание на фруктоза/

-    Високо фруктозен царевичен сироп ( ще го наречем ЦС – царевичен сироп)
-    Трапезна захар, която представлява 50:50 комбинация от глюкоза и фруктоза
-    Кафява захар
-    Кленова захар
-    От захарна тръстика
-    Меласа
-    Мед
-    Концентрирани плодови сокове
-    Плодове
-    Зеленчуци

Четете етикетите внимателно, защото царевичния сироп се крие в почти всяка опакована храна, която хапваме в ежедневието си. И просто, защото меда е натурален не значи, че трябва да прекалявате.Не вярвате, че фруктозата ви прави дебели ?

Царевичния сироп се свързва с всяка често срещана болест днес: диабет, болести на сърцето, наднормено тегло и рак. Трябва да живеете в пещера за да не сте чували за това. А ако продължавате да купувате продукти със съдържанието му може би просто не ви пука за здравето ви и това на хората, които обичате.

Връзката за първи път е открита при лабораторни експерименти с гризачи.
-    При хранене с високофруктозни храни ( около 50-60% от общия енергиен прием)на гризачи. Плъховете проявяват симптоми на метаболитен синдром, който е предвестник на диабета и сърдечното заболяване.

Животните развили високо кръвно налягане, ендотелна дисфункция*, покачване на нечиста маса, увеличаване на тлъстините около коремната област и понижаване на инсулиновата чувствителност.  Качването на тегло и мазнина се дължи на създлата се лептинова резистентност; плъховете ,които били на високо-фруктозна диета имали по-високи нива на лептин отколкото тези , които хапвали умерени количества.

*Ендотелната дисфункция се състои в нарушения баланс между съдоразшираяващте и съдосвиващите субстанции. Това се изразява в намалена продукция на азотен оксид и повишени нива на свободни кислородни радикали. Тя съпътства редица сърдечно съдови и метаболитни заболявания и е в пряка корелация с вероятността за остри усложнения като инфаркт на миокарда и мозъчен инсулт.Изследователите заключили, че при хората не глюкозата, а именно фруктозата започва каскадата от знаци и маркериза появата на метаболитния синдорм и изглежда, че това е пряко свързано с инсулиновата чувствителност.

Суплементи, които могат да засилят инсулиновата чувствителност:
Комплекс от екстракти на USP Labs
Хром пиколинат от Ultimate Nutritionи Nature’s Bounty

Чрез ежедневен прием на този минереал вие ограничавате качването на тегло и се усилвате потенциала на тялото ви да преобразува излишните мазнини в енергия, вместо да ги складира, като запаси. Той е един от най-ползваните суплементи от хора страдащи от инсулинува резистентност.

Още за инсулиновата чувствителност и колко важна е тя за успехите ви, прочетете тук.

Мъже, които са се подложили на експериментална високо-фруктозна диета и развиват инсулинува резистентност само за седмица. Това значи, че хормона инсулин спира да оказва някакво влияние и те все едно са болни от диабет.

Суркозата, още известна като „трапезна захар“ (комбинация от глюкоза и фруктоза) е дори по-лоша: хора, които минават на режим при, който 28% от диетата им включва суркоза за 10 седмици не само развиват инсулинова резистентност, но и покачват тегло, също така повишават и кръвното си налягане! Смели мъже, а ?

В друго изследване, жени с наднормено тегло са подложени на хранителен режим без ограничения богат само на суркоза, мазнина или скорбяла, само групата, която хапвала скорбяла загубила тегло и телесни мазнини.Днес повечто хора ядат по 70-100 грама фруктоза на ден и се закръглят с всяка изминала минута. Нормалния прием на фруктоза през 19 век в Америка е бил 15-30 грама.

Защо фруктозата ни предразполага към качване на мазнини?

Фруктозата и храните богати на фруктоза подслаждат храненията ни и така хапваме повече от необходимото просто,  защото е вкусно. Тези храни често не успяват да ви засият и задоволят. Поради неадекватната стимулация на лептин и грелин, двата хормона на засищането.

Има и доказателства ,че фруктозата забавя метаболизма ви: деца, които пият безалкохолни напитки и плодови сокове ( и двата продукта са богати на ВФЦС и фруктоза) са по-пълни от връстниците си, които хапват същото количество калории, но от други източници.


Така, какви видове плодове и зеленчуци можем да хапваме без да трупаме излишни мазнини?

Плодовете съдържат фруктоза, но това не е единствената захар в състава им те съдържат и много други жизненоважни вещества. Плодът е полезен за вас, защото е натурален източник на антиоксиданти, които ще ви помогнат да преборите свободните радикали- главен причинител на стареенето и мускулните травми. Да не споменаваме, че са отличен източник на фибри.    Най-добре да заложите на плодове с ниско съдържание на фруктоза, а тези с по-високо съдържание да хапвате само сутрин, когато нивата на гликоген в черния ви дроб са ниски. Следните плодове са с най-високо съдържание на фруктоза( съдържат повече от 4 грама на сървинг*)


Стойте настрани от тези освен ако не закусвате:

-    Ябълка
-    Банан
-    Череша (купа)
-    Грозде (купа)
-    Манго
-    Пъпеш (2 резена)
-    Портокал
-    Круша
-    Ананас (2 пръстена)
-    Диня ( 1 голям резен)


А тези са с най-ниско съдържание на фруктоза.

-    Кайсия
-    Авокадо (1/3 и да плод е )
-    Къпини (половин купа)
-    Смокини
-    Грейпфрут (половина)
-    Папая
-    Праскова
-    Слива
-    Малини (половин купа)
-    Ягоди (половин купа)
-    Домат (да, доста хора го смятат за плод)

*Имайте в предвид, че тези стойности са калкулирани чрез добавяне на цялата фруктоза + сукрозата на посочения плод в един сървинг .

Зеленчуците са с далеч по-ниски стойности на фруктоза от плодовте. Най-наситените на фруктоза са царевицата и сладките картофи.Заключение:
Фруктозата може би е една от причините тялото ви да не сваля упоритите мазнини с които се борите от седмици, дори месеци. Преди да започнете да избягвате повечето продукти от секцията в местната бакалия, разгледайте етикетите на най-често купуваните от вас стоки. Дали дресинга, който слагахте на салатата не съдържа високо фруктозен царевичен сироп ? Или в кетчупа, който давате на децата, когато след като разрежат пицата на парчета. Фруктозата винаги ще намира място в ежедневието ни, но това кога и колко е ваш избор. Ние ви съвтваме да не прекалявате, както с почти всяко друго нещо. Щом премахнете повечето продукти съдържащи царевичен сироп от трапезата ви може да се насочите към приема на плодове. Те не трябва да се елиминират,  просто наблегнете на тези с по-ниско съдържание на фруктоза.
най-добрите въглехидрати
80
.
00
лв.
40
.
78
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2011-10-29 | 01:01:01
noone
А банан след тренировка,освен сутрин?
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Яйца, сметана, захар, мляко - нещата не отиват надобре, нали? Една чаша съдържа 367мг холестерол - 122% от препоръчителната дневна доза. Добавете още 13 грама мазнини и захар според рецептата. Грогът е достоен претендент за мястото на мъдслайда."

Реклама
Copyright © 2007 - 2018 silabg.com