сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Хормонален пик

Хормонален пик

 След тренировка за крака имате много повече тестостерон и растежен хормон в кръвта си. Ако след това тренирате малка мускулна тя ще се развие далеч по-бързо. норвежки спортни учени от университета Lilliehammer College доказаха тази теория провеждайки клинично изследване с доброволци.
 
Изследването

Били подбрани 11 норвежци, които били на възраст между 20 и 34 години. Всеки един от тях нямал никакъв опит при вдигането на тежести. През следващите 11 седмици те трябвало да ходят на фитнес 4 пъти в седмицата. Рутината им в залата била повече от странна, ала именно тя е ключа към теорията на учените.

Какво представлявали тренировките?

2 от 4-те дни в седмицата те тренирали само левия си биципс правейки сгъвания с различен хват за бицепс и чуково вдигане за бицепс. (А - Arm)

През другите два дни те тренирали краката си. Правели лег преса, екстензии и бедрени сгъвания. Веднага след това обаче тренирали десния си бицепс с абсолютно същите упражнения, които правели през първите два дни за левия си бицепс. (L+A -Legs + Arm)

Тестовите субекти тренирали използвайки тежести с които едва правели 10 повторения. Преди, по-време и след тренировъчна сесия пиели шейкове съдържащи протеини и въглехидрати.
Резултати

След, като учените взели мерки от бицепсите на трениращите след 11 седмици  установили, че L+A  сесията развила далеч по-добра мускулатура от А тренировката. Заключили и нещо по-любопитно, а именно ,че L+A стратегията повишавала не само обема  и качеството на мускула, ами и силата.
Защо мускулатурата на бицепсите се развива по-лесно след тренировка за крака може да видите на горе посочените изображения. След всяка L+A тренировъчна сесия нивата на тестостерона и растежния хормон са много по-високи от тези, които наблюдаваме в само А тренировъчната сесия.

Т-0 = преди тренировка

Т-1 = след тренировка за бицепс

Т-2 = след тренировката за крака (при А групата половин час след тренировка)

Т-3 = половин час след тренировката (при А групата един час след тренировката)

История:

Преди десетилетие подобно изследване беше проведено от учени в Дания. Макар и с малки разлики заключението беше аналогично. Може да се каже, че това, което откриха тогава превъзхожда с една идея това, което норвежците затвърдиха сега. Интересното при по-старото изследване бе, че учените доказаха, че мускулната група, която се тренира първа расте и се развива по-бързо отколкото тази, която тренираме след това.


 
На този принцип може би тренировка за бицепс последвана от такава за крака, макар и да звучи нестандартно не е чак толкова лоша идея, ако искаме здрави ръце. 

Надяваме се, че сме били полезни споделяйки подобни хитрини, които лесно можете да приложите в тренировъчния си режим и сами да видите как се отразяват на физиката Ви.
 
СИЛА БГ Тийм!
 
Източник: Eur J Appl Physiol. 2011 Sep;111(9):2249-59.
.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2015-12-29 | 11:58:32
Кирил Вичев
Определено ме заинтригува статията.Ще се съсредоточа върху трицепсите понеже са ми изоставащи и след 2-3 месеца ще споделя резултатите.Дано да са добри.Благода Сила за статията. :)
2015-12-29 | 11:56:56
миглен
Доста интересен факт.Мисля да го използвам да развия малко ръцете.
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Какво да похапнеш този месец?
Последни коментари
Супер, само напред и нека да се покаже на младото поколение , че без стеро ...
Здравейте, как бих могъл да се сдобия с такава тениска и стикер и ?!?!
Дано повече младежи прочетат статията и се образоват!!
Интересно

"Сред всички странни форми на йогата, практикувани по света (пилатес, бокс, спининг), впечатление прави Антигравитационната йога, където позите се практикуват от провесен от тавана "хамак". Такава тренировка може да ви направи много гъвкав и добре разтегнат, но участниците често се оплакват от особена "йога" миризма, пропита в хамака."

Е-Мейл абонамент

Въведете E-Мейл адрес:

При въвеждане на e-mail ще бъдете уведомени при нова публикация.

Реклама
Copyright © 2007 - 2017 silabg.com