сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Ново проучване с урсоликова киселина

Ново проучване с урсоликова киселина

Най-любопитната естествена съставка, свързана със здраве и фитнес през последното десетилетие, е урсоликовата киселина. Преди година бе направено забележително изследване, за което писахме и ние. Изследователите от Университета на Айова показаха, че урсоликовата киселина блокира загубата на мускулна маса като последица от травми и глад, както и увеличава мускулната маса при здравите животни, като същевременно намалява мастните депа.
 
Същите изследователи сега са публикували ново изследване на адрес http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3379974/. Данните потвърждават някои от първоначалните констатации и хвърлят повече светлина върху това как урсоликовата киселина играе роля в организма за изграждане на мускули и изгаряне на мазнините.

За разлика от първото проучване, където са използвани обикновени мишки, в това проучване са използвани мишки на диета с високо съдържание на мазнини. Моделът предизвиква затлъстяване. Тъй като затлъстяването е огромен здравен проблем, всяко лекарство или естествено вещество, което може да помогне за лечението му е от огромна стойност. Но изследванията, които използват модела на затлъстяване при мишките могат да бъдат от интерес и да имат приложимост за незатлъстели и активни хора.За да се установи ефекта на урсоликовата киселина, мишките се разделят на групи. Едната яде само храна с високо съдържание на мазнини, другата яде същата храна, допълнена с 0,14 или 0,27% урсоликова киселина. След  6 седмици се проверяват резултатите. Ето по-интересното:
 
Мускули и упражнения
Урсоликовата киселина увеличава размера на бавните и бързите мускулни влакна. Експерименталните плъхове са имали по-голяма сила на захвата от контролните плъхове и са можели да изминат повече разстояние върху пътечка. Проявили са по-ниска сърдечна честота в покой, без да демонстрират никакви различия в кръвното налягане. 

 
Друга интересна находка е, че едно вещество, наречено съдов ендотелен растежен фактор, е значително по-активно у експерименталните мишки и показва, че нови кръвоносни съдове са били създадени, за да се изхрани нарастващата мускулна тъкан.
 
Телесните мазнини и глюкозния толеранс
Мишки от експерименталната група са напълняли по-малко от контролните плъхове и имат значително по-малко телесни мазнини. Тяхната кръвна глюкоза на гладно остава нормална в сравнение с контролните мишки (средно 74 мг срещу средно 109 мг), и техните нива на глюкоза в кръвта също са значително по-ниски.
 
Кафявата мастна тъкан и разход на енергия
Има два вида мазнини в тялото - кафява мастна тъкан и бяла мазнина. Бялата мазнина е повече или по-малко метаболитно неактивна, и целта й е най-вече да съхранява калории. Кафявата мастна тъкан, от друга страна, е богата на ензим, наречен UCP-1, който стимулира термогенезата. Кафявата мазнина е богато кръвоснабдена и по същество изгаря калории и, за да ви държи топло. Изследователите открили, че експерименталните мишки са имали много повече от кафявата мастна тъкан, и не е изненадващо, че те са много по-устойчиви на студ от контролните плъхове.

 
Експерименталните мишки имали по-високи нива на разход на енергия. Въпреки, че те ядат повече храна, отколкото контролните мишки, те тежат по-малко. Важен е фактът, че е необходимо време за растежа на мускулите и кафявата мастна тъкан да изгаря допълнителни калории, и не се дължи на незабавен ефект на стимулант.
 
Ще ви съобщим повече информация за различните варианти за суплементиране, когато продуктите с урсоликова киселина навлязат по-широко на пазара.
 
Сила БГ Тийм
Източник: Iron Magazine
Топ продукти за чиста мускулна маса
97
.
00
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Жизнени и чевръсти, хората с кръвна група B обикновено успяват да устоят на много от най-сериозните заболявания, характерни за модерния живот, като заболявания на сърцето и рак."

Реклама
Copyright © 2007 - 2018 silabg.com