сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Защо енергийните напитки съдържат глюкоронолактон?

Защо енергийните напитки съдържат глюкоронолактон?

Ако попитате нутроционист или диетолог защо енергийните напитки съдържат глюкоронолактон ще получите в отговор въздишка, свиване на раменете и кратка реплика ,че въпросната активна съставка е безсмислена и просто хайп. Нутриционистаът най-вероятно ще ви отговори, че енергийните напитки съдържат кофеин, който има стимулиращ ефект, ала останалите активни съставки, които производителите влагат в крайните си продукти, не са доказани като ефективни или синергисти. Накратко, ще Ви убедят, че глюкоронолактонът се слага просто, за да се създаде усещането в крайния потребител, че си е закупил нещо специално и така ще приключи разговора.
 

Докато средно статистическия нутриционист е готов да оплюе или подложи под съмнение всичко ново и тепърва навлизащо или пък продаващо се в тази индустрия от десетилетия, решихме да се задълбочим в това доколко тази съставка наистина е ефективна. Основно, защото тя вече присъства в изолирана форма в каталога ни без оцветители, филъри, овкусители и нещо допълнително от доверен производител, като BulkPowders
 
Ето и едно любопитно изследване, проведено и публиквано от Шункичи Тамура през далечната 1960-та година в Японския журнал по Фармакология. 
 
Глюкоронолактон е субстанция, която се произвежда при метаболизма на глюкозата в черния дроб. През въпросната година, физиолозите са провели редица изследвания свързани с него. Те потвърждават с примери това, как в дългосрочен план, при интензивни физически натоварвания (нещо нормално за средностатистическия атлет и фитнес ентусиаст) в тялото се акумулират всякакъв тип от отпадни и токсични субстанции, които циркулират и в конкретни обстоятелства дори са способни да спрат сърцето при ex-vivo* изследвания. При прилагане на глюкоронолактон, подобен фатален край не се наблюдава или се забавя значително появата му.

* Под ex-vivo изследвания най-често се разбира нещо, което се наблюдава извън живия организъм, както се подразбира и при буквален превод от латински. В научните експерименти и изследвания най-често, то се отнася към измервания или изследвания направени в тъкан или клетки от организъм във външни условия с минимална промяна от външните фактори.
 
Въз основа на това наблюдение, те инжектират по отделно глюкоронолактон, глюкоза, гликоген и редица аналогични субстанции в дозировка 100 мг на килограм директно в стомаха на лабораторни плъхове, чакат 30 минути и пускат животинките да плуват до точка на пълно изтощение.Човешкият еквивалент на подобна дозировка би бил между 1 и 2 грама. Едно класическо кенче от популярната напитка Red Bull например съдържа 600 мг.

Веднага след това Японците повторили процедурата два пъти. По време на втората и третата сесия, глюкоронолактона увеличил времето, в което плъховете плували най-много е сравнение с всички останали субстанции. Времето, в което плъховете успели да плуват  през първата сесия, е фиксирано на 100% за всяка субстанция в посочената фигура по-долу:


                       
 

Изледователите не могат да кажат с точност защо точно глюкоронолактон повишава физическото представяне. Най-очевидната причина за това обаче е да допуснем, че той повишава детоксификацията – или казано на научен език глюкоронидацията. 

Тук виждаме нивата на кръвната захар при приложението на въпросните агенти. Нещо, което е хубаво да е стабилно при обемни натоварвания, когато се избягва вкарването на екстра захари поради факта, че вдигат/свалят рязко инсулина. Стабилните и нива гарантират добрия тонус и метаболизъм.


                      
 

В друга публикация, която не успяхме да проследим, Японците сравняват влиянието върху физическото представяне от глюкоронолактон с това на стимуланти на нервната система, като кофеин и амфетамини по подобен начин на описания по-горе. По време на експеримента те откриват, че стимулантите увеличили капацитета на издръжливост само при първата сесия, докато глюкороналактон повлиял на втората и третата. В изследване публикувано през 1966 г, следните експерименти са обобщени в няколко изречения и потвърждават изследванията на Тамура за агенти, които забавят акумулирането на умора.


       
 

Изглежда, че комбинация от кофеин и глюкоронолактон със стимуланти като кофеин би породило синергизъм, като нещо използвано преди тренировка или физическо представяне с компетитивен характер. Просто защото стимулантът ще ни вдигне и тонизира бързо, а глюкоронолактон ще ни държи активни до края на тренировката. Хората, които са създали формулата на Red Bull очевидно са знаели какво правят.
 
Подобни суплементи винаги са подходяща добавка към пред-тренировъчна формула, била тя азотен бустер или фетбърнър. Например, при нужда от допълнителна издръжливост и тонус за обемни и интензивни натоварвания като боен спорт, велосипедизъм, тичане и други, би била комбинация глюкороналактон, кофеин и бета аланин. Ако пък става дума за силови атлети, които тренират обемно, но с почивки, винаги може да заложите на пред-тренировъчна формула от аргинин, креатин монохидрат, глюкороналактон и опционално кофеин или друг стимулант.
 
 
 
 
Препоръчани продукти за сила и издръжливост
35
.
00
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Споменати продукти
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Повечето пъти недостигът на протеин ви проваля и поражда точно този застой. Да разбира се, чували сме всякакви оправдания, бяхте уморени и нямахте време, пилешките гърди били пълни с антибиотици, вода и нитрати, телешкото е скъпо, яйцата били салмонелозни, върлувал птичи, свински и какъв ли не грип, протеиновата пудра нямала еди какъв си вкус и се пенела, или пък сте вегетарианец. Човек винаги може да се оправдае за неволите си, но никога няма да потърси грешките в себе си."

Реклама
Copyright © 2007 - 2019 silabg.com