сила бг магазин
сила бг медия
»
»
6 полезни свойства на канелата

6 полезни свойства на канелата

 
Канелата и по-специално цейлонската канела отдавна се използва не само като кулинарна подправка,но също така като природно средство за лечение. Това ароматно растение се отличава с няколко основни ползи за здравето на човека - виж кои са те:
 
 
1. Спира съсирването на кръвта: Синамалдехидното масло в канелата може да спре съсирването на кръвта, когато това е необходимо. Това е възможно, т.к. то спира освобождаването на арахидонова мастна киселина от мембраните на тромбоцитите и намалява образуването на молекула, наречена тромбоксан А2. Това е предпоставка и за естествените противовъзпалителни свойства на канелата, както и за способността и да ускорява обмяната на веществата.

 
2. Антимикробно действие: Етеричните масла в канелата имат силни анти-микробни свойства и оказват подкрепа в борбата с различни видове гъбички и бактерии. Анти-микробните свойства на канелата са толкова ефективни, че тя може да се използва като алтернатива на традиционните хранителни консерванти.

 
3. Контрол върху кръвната захар: Канелата е мощен антиоксидант, който осигурява контрол върху кръвната захар на няколко нива. По този начин, подправката забавя скоростта, с която стомахът се изпразва след хранене и може да подобри инсулиновата реакция при хора с диабет тип 2.  По-малко от 1 гр канела на ден доказано намалява нивото на кръвната захар, триглицериди, LDL холестерол и общия холестерол при хора с диабет. Това превръща канелата в помощно средство за превенция на сърдечно-съдови болести при хора с подобен тип заболяване. Тя е подходящия избор за хора, които се стремят да поддържат стабилни енергийни нива.

 
 
4. Стимулира мозъчната дейност: Смята се, че ароматът на канела може да стимулира мозъчната активност и да намали симптомите на депресия и тревожност. 
Резултатите от  изследване, проведено от whfoods.com, показват, че канелата подобрява когнитивните способности на участниците при следния тип задачи: 
 
  • Задачи, свързани с внимание и концентация 
  • Виртуална познавателна памет 
  • Оперативна памет 
  • Зрително-моторна скорост при работи с компютърно-базирани програми


  
 
5. Подпомага здравето на дебелото черво, защитава сърдечно-съдовата система и стимулира намаляването на тегло:
 
Канелата е отличен източник на фибри, калций и други ценни минерали, като манган и магнезий.  Комбинацията от калций и фибри съдейства за отстраняването на жлъчни соли от организма, като по този начин защитава и намалява риска от рак на дебелото черво. Благодарение на този процес, канелата понижава нивата на холестерол, а това от своя страна намалява риска  от развитие на атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания. 
 
Освен това, фибрите в канелата подпомагат функциите на храносмилателната и отделителната системи, осигуряват чувство на ситост, понижават апетита и подпомагат детоксикацията на организма. Всичко това, както и свойството да ускорява метаболизма, превръща подправката в чудесно допълнение към всяка диета за намаляване на тегло.

 
6. Намалява болката: Канелата им доказани свойства за понижаване на болката при хора, страдащи от ревматоиден артрит. Освен това, подправката съдейства за намаляване на симптомите на ПМС.
 
 
 
 
 
 
Препоръчани продукти с канела
39
.
45
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Теоретично е възможно да приготвите здравословни пържени картофи, ако ги изпържите в органично, нерафинирано, студено пресовано кокосово олио. Заради високия му процент на наситени мастни киселини, кокосовото олио е изключително стабилно и не се променя при термична обработка. "

Реклама
Copyright © 2007 - 2019 silabg.com