сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Блага: Моето най-силно постижение !

Блага: Моето най-силно постижение !

Здравейте, казвам се Блага, на 24 години, живея и работя в София.

С моята история искам да покажа на тези, които отричат спорта, колко ползи могат да извлекат за себе си, само ако опитат, защото най-трудно е да започнеш, после сам се убеждаваш, че физическата активност е нужна точно толкова, колкото въздуха  и водата.

Мисленето на обществото се е изкривило до такава степен в следствие на нездравословния начин на живот, че вече е модерно да си жена тип ‘skinny fat’ с кльощави и отпуснати задни части, отколкото такава със стегната и здрава фигура. Момичета остават без цикъл и с повредена психика до края на живота си в следствие на безумни диети и вредни медикаменти и всички се оправдават с напрегнатото ежедневие и липсата на време да се занимават с някакъв спорт.

Цял живот, а и особено откогато започнах работа (преди 3 години), съм твърдяла, че нямам никакво време за каквито и да било спортни занимания, вместо това винаги имах време петък и събота да прекарвам 24/7 в пиене на бири, концентрати, мезета и пушене на цигари. За психическото ми състояние мога да кажа само едно – сериозни емоцонални проблеми и изпадане в дълги депресии. Работата ми е в офис, на бюро – 7.5 часа съм в седнало положение. Не можех дори да си помисля да отделям по 1 час след работно време, за да се занимавам с нещо, което да работи ЗА мен, а не ПРОТИВ мен.

Пиех по едно-две малки и с вечерята всеки ден, понякога не се ограничавах и си пиех, колкото си искам. За мен този начин на живот беше най-правилния, носеше ми удоволствие, но до едно време...

Миналата година през юни реших, че трябва да променя сериозно ежедневието си, защото бях достигнала заветните 77кг при ръст 1.60см. С всеки следващ ‘shopping’ увеличавах размера на дънките. Първото, което ми дойде на ум беше да бягам сутрин в парка, преди работа, затова юни месец започнах. Беше много трудно, докато свикна, задъхвах се на 1-2та минута и спирах. За малко да се откажа, но реших да изкарам поне една седмица, за да видя как ще ми се отрази. Ефектът беше главно върху общото ми физическо състояние, чувствах се свежа и тонизирана на работа, а и това беше целта ми, тичах за здраве. Към края на август вече успявах да пробягам по 5 км за 25-30 мин. Бях свалила около 5-6кг, опитвах се да спазвам някакви измислени от мен режими и правила на хранане, които в крайна сметка се оказаха пълна загуба на време, най-голямата ми победа беше окончателмното отказване на цигарите и спирането на твърдия алкохол. Междувременно се свързах с мой приятел, който тренира фитнес от 7-8 години и е направил чудеса от тялото си и започнах да черпя полезната за мен информация от него. Реших, че началото на септември влизам с него в залата, за да ми покаже техниката на изпълнение на упражненията за различните мускулни групи.

Започнах да тренирам 3 дни в семдицата – корем/крака, гърди/рамо/трицепс и гръб/бицепс. Този път режим ВМ-НВД. Идеята беше да сваля килограми и да кача малко мускулна маса. Не мислех, че ще се задържа във фитнеса, но определено ми хареса адски много и започнах да давам всичко от себе си, за да направя ефективна тренировка. В началото се озорвах и с дъмбели по 5кг на полулег, да не говорим за придърпване на горен скрипец. Още на втората ми тренировка за крака изявих желание да правя клекове с щанга, въпреки че ме предупреждаваха, че за начинаещ фитнес ентусиаст не е особено препоръчително упражнение. Дигаше ми се адреналинът само при мисълта, че имам тренировка за крака, влюбих се в клековете. В следствие на тежките тренировки за крака, отделих корем от крака и увеличих тренировъчните дни на 4 ( рамо/корем). След около месец редовни тренировки открих и тягата. Идеалното допълнение към тренировката ми!Прииска ми се да качвам тежестите. След всеки личен рекорд на клек или тяга, се чувствах като победител и обмислях следващите постижения. Естествено, тренировките станаха тежки, с продължителни мускулни трески, малки контузии, затова си набавих нужните добавки за възстановяване – протеинова матрица, whey протеин, Green Magnitude, BCAA, Omega 3, витамини. Когато не бях в залата, четях статии за тренировъчни методики, тежести, контузии, добавки и действие. Мога да кажа, че интересът и добрите съвети от моя приятел Стилиян, ме предпазиха от доста грешки, които със сигурност щях да допусна, ако действах на своя глава. Когато влязох в злата бях 71кг с мерки: талия – 88, ханш - 105, в началото смъкнах до 67кг и в един момент започнах да качвам и бях 68.5-70, мерките ми обаче намаляваха, както и размерите на дрехите. На тегло 70кг, мерките бяха вече – талия – 72см, ханш – 94см.

Всяка средностатистическа жена би се побъркала от факта, че ходи на фитнес вече 4 месеца, а вместо да сваля, качва килограми. Не мога да кажа, че и аз не изпадах в състояния на колебание, дали правя това, което трябва, но ефектът ми харесваше и не ме интересуваше толкова много колко килограма съм.

Междувременно си изградих план на действие за изчистване на подкожни мазнини и орелефяване, който трябваше да започне началото на март 2012. Започнах да се интересувам и практикувам Crossfit. За мен този спорт е нещо уникално и го преоръчвам на всеки, който не познава физическата умора и иска да пробва възможностите на тялото си на макс.

Чистенето и махането на излишните вече килограми и мазнини започна началото на февруари 2012. Постиженията ми в основните упражнения клек, лег и тяга се бяха увеличила до толкова, че ми предложиха да тренирам силов трибой и да учавствам в I-ви кръг на Републиканското първенство по силов трибой.

Личните ми рекорди в момента са:
Тегло – 65кг, талия – 69см, ханш – 93см
Лег – 47.5кг
Клек – 100кг
Тяга – 120кг

Мисля, че за тези 6 месеца постигнах много, не само във физическо, но и в емоционално отношение. Имам още много да работя върху тялото си, но с времето ми става все по-лесно и все по-приятно. Спортът ме промени изцяло и ми показа, че аз не съм този човек, който съм била всичките тези години – слаб, психически неустойчив, наивен до известна степен и податлив на пороци. В момента спортът е незаменима част от живота ми. За да мога да тренирам ефективно правя много компромиси – с храненето, близките и приятелите си. Не съм пропускала тренировка нито веднъж за тези месеци, тренирах на Коледа, тренирах на рожденния си ден, винаги преценявам деня си според това, дали на следващия имам тренировка или не. Почивката и добрият сън са най-важното за един човек, независимо дали е спортист или не, сега се наслаждавам на почивката си повече отвсякога. Чувствам се по-силна и пълна с енергия, мотивирам се от себе си и от собствените си постижения. Разбира се, моят приятел Стилиян изигра изключетлно важна роля в ‘осъзнаването’ ми, за което надали има думи и суми, с които да изразя благодарността си.Срещах подкрепа, но и доста негативизъм от хората, особено като разберат, че тренирам с щанги. Изречения от типа на „Ще ти пораснат мускули като на мъж, ще ти стане голям задника и т.н.” бяха и продължават да са ежедневие. В един момент започва да ти писва да обясняваш за тестостерон и просто отгваряш с „Да, добре” усмихваш се и продължаваш да вървиш по пътя си, оставяш ги да стоят отзад, да гледат успехите ти и да изпадат в недоумение.

Не се ограничавам в тренировките, развивам стабилност, кондиция, издръжливост, качвам сила, оформям се. Всеки следващ път изисквам от себе си повече, ако не успея, пробвам пак, в момента, в който усетя, че вече не издържам си казвам: "Можеш, само още малко" и се получава.

Двата най-важни извода, които си направих за тези месеци са:
1.За човешкото тяло няма граници, границите си ги налагаме ние.
2. Човек трябва да се мотивира от себе си и собтвените постижения, да вярва, да не се отказва и успехът е гарантиран. Самодисциплина и контрол!

Личният ми съвет към всички, които сега са решили да започнат да тренират или са в самото начало е да се доверят на добър фитнес инструктор, който ще им изготви тренировъчна програма, според нуждите и хранителен режим, както и ще ги насочи към правилните хранителни добавки. Помощта на вещите в занаята е от първа необходимост.

С всеки изминал ден аз се харесвам все повече, пожелавам на читателите на Sila.bg да се чувстват по същия начин!

Първата снимка е когато съм към 77-78кг, другите са сравнително скорошни, не са кой знае колко професионални,

Поздрави,
Благовеста Иванова

СИЛА БГ Тийм

Ако харесвасвате този участник в играта на СИЛА, гласувайте с "Харесвам" - бутона под тази статия.
Топ продукти за добра форма
22
.
00
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Ванадиловите продукти имитират действието на инсулин, чието свойство ще разгледаме по-надолу, въпреки че човешкият организъм не изпитва конкретна нужда от тях. Срещат се следи от него в различни растения и животни, включително и в популярни храни като яйца и овес. Свободно в природата се открива трудно заради високата му водоразтворимост."

Реклама
Copyright © 2007 - 2019 silabg.com