сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Как да се пребориш със следобедната сънливост?

Как да се пребориш със следобедната сънливост?

 
След вкусен обяд често се случва да се чувстваш уморен и дори да ти се приспи. За да се пребориш със следобедната апатия е важно да обърнеш внимание на това, което ядеш и да се увериш, че полагаш адекватни грижи за тялото си. Поддържането на постоянни енергийни нива, дори в следобедните часове, е комбинация от фактори - от добрата храна до пълноценния сън. Днес, ние ти предлагаме няколко практически съвета за преодоляване на сънливостта след обяд и осигуряване на допълнителна енергия през целия ден.
 
 


1. Здравословна закуска
 
Изключително важно е да не пропускаш това хранене, т.к. то е определящо за нивото на енергия през останалата част от деня. Направи здравословен избор, като пълнозърнест хляб и зърнени храни, плодове и кисело мляко, за да си осигуриш устойчива енергия за сутринта. Закуската ти помага да победиш изкушението и да предотвратиш нездравословния избор на храна в обедната почивка, а също така ти осигурява добро физическо и психическо състояние през целия ден. Проучване на Cardiff University показва, че редовната консумация на зърнени храни за закуска може да намали нивото на хормона на стреса – кортизол.


 
 
2. Защо ти се доспива след хранене?
 
За да се пребориш с умората след хранене, трябва да разбереш какво точно я предизвиква. Съществуват няколко основни причини за следобедна сънливост:
 
Храната, която консумираш отклонява кръвния поток, за да го използва в процеса на храносмилане. В зависимост от това, което ядеш, този процес може да увеличи нивата на енергия или да предизвика ленивост. Важно е да разбереш кои храни да избереш за обяд и какво да избягваш. Например, сладките храни увеличават нивата на кръвната захар повече от нормалното, което кара панкреасът да произвежда инсулин. На свой ред, инсулинът освобождава триптофан, който се превръща в серотонин в мозъка и предивиква сънливост.
 
  • Внимавай с какво се храниш. Избягвай заведенията за бързо хранене. Тази нездравословна храна е пълна с мазнини, захари, соли, консерванти и овкусители. Дори да има страхотен вкус и първоначално да усетиш прилив на енергия, тя ще вкара в тялото ти излишни калории, които не съдържат хранителни вещества.
  • Избягвай захар и брашно. Кифли, кроасани, сладкиши и всякакви тестени изделия ще предизивкат срив на енергията. От друга страна, изборът на непреработени храни е гарантиран начин да се чувстваш по-здрав по-активен след обяд.
         


Нисковъглехидратни храни от растителен произход: зеле, зелен фасул, маруля, горчица, гъби, репички, целина, авокадо, краставици, броколи, карфиол, чушки, тиква, тиквички, бамбук, лук, домати, ябълки, моркови, кестени и т.н. 

Храни с ниско съдържание на мазнини: бобиви растения, ядки, соя и пълнозърнести храни.
 
  • Яж малко порции. Големите количества изискват повече усилия от страна на тялото в процеса на храносмилане. В резултат на това, кръвта се концентрира в стомаха, което води до по-малко количество кислород и хранителни вещества, които достигат в мозъка.
  • Пропусни виното или бирата с обяда. Алкохолът е седативно вещество и дори една чаша ще те накара да чувстваш умора през останалата част от деня.


 

 
3. Какво да правиш след хранене?
 
  • Контролирай приема на кофеин след обяд. Въпреки, че кофеинът е известен със способността си да подобрява бдителността, неговият ефект намалява с времето. Тъй като той предизивиква зависимот, изведнъж може да се окажеш с твърде много кофеин в кръвта. Вместо това, замести кофеиновите напитки с вода, която ще ти помогне да поддържаш организма добре хидратиран през целия ден. 
  • Заложи на здравословна следобедна закуска. Здравословното хапване в следобедните часове не само няма да изчерпи запасите от енергия, но ще ги възстанови. Това означава, че трябва да избягваш храни като шоколадово блокче, а вместо това да хапнеш парче плод или пълнозърнести бисквити.
  • Раздвижи се! Най-доброто нещо, което можеш да направиш след ядене е да продължиш с няколко леки упражнения. Разходи се, използвай стълбите вместо асансьора или направи няколко скоко. Ненатоварващите упражнения след хранене ще подобрят кръвообръщението ти и ще ти помогнат да предотвратиш умората.


 
 
4. Липсата на достатъчно сън допълнително влияе върху функциите на храносмилателната система и енергийните нива. Сънят е от съществено значение за доброто функциониране на цялото тяло. Ако не си набавяш достатъчно сън през нощта, ще усетиш енергиен спaд още от средата на следобеда. 
 
 
5. Ако не си в добра физическа форма, не си физически активен или си болен, това също засяга енергийните нива в тялото. Посещавай лекаря си редовно за профилактични прегледи и особено в случаите, в които страдаш от прекомерна сънливост след хранене, т.к. това може да се окаже симптом на някакво заболяване. 
Препоръчани продукти за допълнителна енергия
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Сред храните с най-голямо процентно съдържание на протеини са телешкото и пилешкото месо, рибата, и в частност риба тон, белтъците на яйцата, млечните продукти, бобовите растения, а с най-голямо съдържание са ядките. Белтъчините са основното гориво за човешкото тяло и изпълняват някои от най-важните функции в организма – структурна, двигателна, транспортна и други. Самите белтъци се състоят от 20 свързани помежду си аминокиселини, подредени в точно определен ред."

Реклама
Copyright © 2007 - 2020 silabg.com