сила бг магазин
сила бг медия
»
»
SARM : Революция в спортните суплементи!

SARM : Революция в спортните суплементи!

Последната гореща новина, която разбуни страстите в света на фитнеса и професионалния спорт, е  все по-честото споменаване на съкращението SARM – селективни модулатори на андрогенни рецептори. Основната идея зад разработката на тези продукти  е избирателната насоченост в тяхното действие,  именно от там произтича определението им като „селективни модулатори”. За разлика от анаболните стероиди и прохормоните SARM се свързват с рецепторите на мъжките полови хормони, така че се оказва стимул единствено върху избрана група от тъкани и съответно след прием няма нежелани странични ефекти. 


 

SARM – дългоочакваната революция настъпи!

Анаболните стероиди и прохормоналните препарати имат своите безусловни плюсове, но същите не идват без цена, която плащаме за потенциални, а защо не и реални рискове за здравето. Селективните андрогенни модулатори (SARM) са абсолютна революция в спортните среди и неслучайно професионалните спортисти обръщат немалко внимание на потенциала, криещ се зад абревиатурата SARM. Селективните андрогенни модулатори оказват безспорен анаболен ефект върху тъканите, както и възстановителен ефект върху костната система, без това да оказва какъвто и да е страничен ефект нито за мъже, нито за жени.

Принципни механизми на действие

Много специалисти споделят мнението, че не е редно всички селективни андрогенни модулатори да бъдат поставяни в една категория, а всеки трябва да бъде разглеждан в качеството си на отделен продукт с уникални структура и механизми на действие.
Селективните модулатори, чиито прием води до нарастване на мускулна маса и сила,  взаимодействат директно с андрогенните рецептори. Съществуват няколко различаващи се в механизма си на действие, видове SARM:

-Повишаващи силата

-Повишаващи мускулната маса

-Изгарящи нежеланите мазнини (орелефяващи)

-Миостатин инхибитори

-Повишаващи нивата на хормон на растежа


 
Андрогени и андрогенни рецептори

Андроген е общо понятие за половите хормони, които стимулират сексуалната функция и развитието на мъжките полови белези, като най-известният от тях, разбира се, е тестостеронът. Андрогенните рецептори представляват протеинови структури, съставени от аминокиселини, разположени предимно във вътрешността, но частично и в мембраните на клетките, които се свързват с мъжките полови хормони и задействат механизми, чрез които се появяват определени гени в организма.

Има три вида молекули, които се свързват с андрогенните рецептори:

- андрогенни антагонисти, които блокират тяхното действие;

-андрогенни агонисти, които периодично се съединяват и прекъсват връзката си с рецепторите (като тестостерона);

-модулатори, които се свързват с рецептора по начин, който определя неговото действие;

Селективните андрогенни модулатори се свързватс рецепторите така, че да бъдат активирани само в желаната група от тъкани. Резултатът зависи от големината на дозата, но е желателно да не се надвишава препоръчителния дневен прием.Свойства на селективните модулатори на андрогенни рецептори:         


Стимулират растежа на мускулна и костна тъкан

Повишават издръжливостта 

Ускоряват процеса на възстановяване 

Увеличават белтъчния синтез

Подобряват усвояването на хранителни вещества

Благоприятстват съхранението на мускулна тъкан 

Спомагат за изгаряне на мазнините 

Понижават нивата на лош холестерол 

Благоприятен ефект върху функцията на ставите

 
Странични ефекти:   Няма доказани такива

 
Характерната избирателност на действието на SARM е постигнато чрез изследвания в две насоки. Първата е създаване на конкретен продукт от типа SARM, който да стимулира специално избрана група тъкани. Втората е да се установят механизмите на андрогенно въздействие например върху мускулите и простатната жлеза, да се идентифицират и изолират молекулите, които активират рецептора към действие само и единствено към мускулната тъкан.

Тук не може да не споменем и наличието на SERM селективно естрогенни рецепторни модулатори, които имат същия принцип на действие. Тези модулатори се свързват с рецепторите на женските полови хормони (естрогени) и са напълно ефективни в избирателността на стимулация на тъканите. Именно продукти, които са базирани на SERM съединения, често се употребяват при възстановителния период след прием на прохормони, заради способността им да блокират нежеланото въздействие на завишените нива на естроген.


 
 
Видове SARM:
 
Остарин (MK-2866)

Без съмнение най-известният селективен модулатор е енобозарм, познат още и като остарин. Компанията, която за момента държи правата върху този препарат – GTx, има подчертан интерес към развитие на SARM  и развива революционен продукт, сходен на андрогенните модулатори- SARD, който потиска действието на андрогенните рецептори и може да се окаже  решаващата стъпка в борбата срещу рака на простатната жлеза. Споредспециално изявление, направено от GTx, реалната формула на остарин не е разкрита до този момент, но то противоречи на други техни публикации, в които състава на продукта е бил дискутиран. Трябва да се подчертае, че абсолютно всички видове SARM са забранени от Световната антидопингова агенция още през 2008 година. Последният  нашумял случай на спортист, уличен в употреба на SARM,  датира от края на миналата година. Руският професионален боксьор от тежка категория Александър Поветкин даде положителна проба за употреба на остарин, но наскоро стана ясно, че съдържанието на забраненото вещество е било в минимално количество.Лигандрол (LGD-4033)

Още един вид SARM със заявка да превземе пазара на фитнес суплементи е LGD-4033,  лигандрол или анаболикум. Подобно на всички останали селективни модулатори на андрогенни рецептори, лигандрол се приема перорално, без да нанася щети върху черния дроб. Употребата му се свързва с нарастване на мускулна маса с минимално въздействие върху простатната жлеза. Първоначалната причина за разработка на анаболикум са ползите му, свързани с борбата срещу намаляването на мускулна маса с напредване на възрастта и други медицински цели.  Приемът на този вид SARM води до повече сила при тренировка, изграждане на чиста мускулна маса, бързо изгаряне на мазнините и ускорено възстановяване. Според някои проучвания употребата на лигандрол може да доведе до намаляване на  естествения синтез на тестостерон в организма. Продуктът е открит от компанията Ligand Pharmaceuticals.
 
 

Андарин (GTx-007, S-4)

Андарин също е селективно андрогенен рецепторен модулатор, който е в процес на изследване от GTx. Молекулата на продукта се свързва с андрогенните рецептори и стимулира синтеза на протеин, което води до увеличаване на мускулната маса. Счита се, че страничните ефекти, предизвикани от андарин се равняват на 33% от негативното въздействие на тестостерона. Андарин е един от най-щателно проучвани видове SARM, приемът на продукта доказано води до увеличаване на чистата мускулна маса, дори когато не е съпътстван от промяна в хранителния режим или физически упражнения. Употребата на S-4също така ускорява изгарянето на излишни мазнини и оказва благоприятен ефект върху цялостното здравословно състояние на организма.
 
Тестолон (RAD140)

Един от най-новите видове SARM, появил се на пазара през 2010 година. Продуктът няма почти никакви странични ефекти. Употребата му в областта на бодибилдинга се свързва с драстично покачване на нивата на издръжливост и ускоряване на процеса на възстановяване след тренировка. Тестолон е прекрасно допълнение към всеки фитнес суплемент, но може да бъде използван и самостоятелно. Подобно на тестостерона този вид SARM оказва положително въздействие върху функцията на невроните. Приемът на тестолон понижава рискът дегенеративни заболявания на нервната система и намалява нивата на смъртност на клетките след прекарване на удар.YK 11 (17-alpha, 20E)

През 2011 година изследователи от университета в Тохо публикуваха проучване, което представи на света YK 11: най-новият вид SARM. Също както останалите продукти от тази категория 17-alphaвзаимодейства с андрогенните рецептори, приемът му благоприятства нарастване на мускулната маса и подобряване на издръжливостта, без да оказва нежелани странични ефекти. YK 11 има по-силно анаболно въздействие от тестостерона и дихидротестостерона. Употребата на  продукта също така стимулира мускулните клетки към производство на фолистатин – протеин, който има силно действие на миостатин инхибитор и спомага за синтеза на мускулна тъкан.Ибутаморен (MK-677, MK-0677)

Ибутаморен е нетипичен вид SARM, който спада към тази категория заради сходния принцип на действие. Употребата на MK-677 води до повишаване на нивата на хормона на растеж и ускорява метаболизма. Ибутаморен регулира нивата на инсулин в организма и спомага загубата на излишни килограми. Редовната употреба води до увеличаване на чистата мускулна маса и заздравяване на минералната структура на костната тъкан. MK-677 може да се използва като ефективно средство срещу заболявания, причинени от недостатъчни нива на хормон на растежа и саркопения – загуба на мускулна сила и маса, вследствие напредване на възрастта.

Кардарин ( GW 501516)

 GW 501516 се свързва с рецепторите на пероксизомната полиферация, които оказват директно влияние върху нивата на енергия и възпалителните процеси в тялото. Основната цел зад разработката на кардарин е лечението на затлъстяване, диабет и заболявания на сърдечносъдовата система. Изследванията доказват, че употребата на продукта понижава нивата на лошия холестерол. GW 501516 се радва на широко приложение сред професионалните спортисти, тъй като приемът на продукта позволява да се постигне възможно най-висок интензитет по време на тренировка или състезание, без да се достига максимален сърдечен ритъм. В бодибилдинга употребата на кардарин се свързва с повишаване на нивата на издръжливост и изгаряне на излишните мазнини.

Стенаболик (SR 9009)

Молекулите на SR 9009 се свързват с протеина Rev-Erba ( вид ядрен рецептор) и засилват неговото действие. Подобно на другите ядрени рецептори Rev-Erba играе важна роля за протеиновия биосинтез в организма. SR 9009 представлява синтетичен Rev-Erba лиганд. Употребата на продукта благоприятства обмяната на липидите и глюкозата, редуцира дейността на клетките, които служат за съхранение на мазнини, което води до загуба на излишно тегло и понижение на нивата на лошия холестерол. Стенаболик увеличава нивата на митохондриите в мускулната тъкан и резултатът е драстично повишение на енергия, сила и издръжливост.

Заключение

За финал може да кажем, че SARM притежават сериозен потенциал да се наложат като един от най-търсените продукти в областта на бодибилдинга. На този етап селективните андрогенни модулатори са обвити в известна доза мистерия поради липсата на изчерпателна информация за тяхната същност и действие. Надяваме се с тази статия да сме успели да отговорим на вашите въпроси, свързани с тези уникални по рода си продукти и си запазваме правото отново да Ви осведомяваме, когато на хоризонта се появят нови революционни открития.
 
СИЛА БГ Тийм!
 
 
 
Специално избрани продукти!
69
.
99
лв.
92
.
00
лв.
65
.
00
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Споменати продукти
42
.
90
лв.
45
.
00
лв.
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Някои проучвания сочат, че тези мазнини предпазват и от диабет тип 2, астма, артрит, тромбоза, алцхаймер и атрофия на мозъка в следствие на старост. Влияят на проявата на добро настроение, намаляват негативния ефект от стреса и препазват от депресии. Имат благотворен ефект върху метаболизма на мазнините и антиоксидантни свойства. Намаляват главоболието при мигрени."

Реклама
Copyright © 2007 - 2021 silabg.com