сила бг магазин
сила бг медия
»
»
СИЛА БГ goes green!

СИЛА БГ goes green!

"Аз не мога да променя историята, и не искам да я променям. Всичко, което мога е да изменя бъдещето. Ето над това и работя."

- Борис Бекер

Ние, от СИЛА БГ поемаме по дългия път на природосъобразен-еко начин на живот. Смятаме, че всички трябва да се обединим и да направим заобикалящия ни свят едно по-добро място!

СИЛА БГ предприема мащабна кампания с цел промяна, в четири ключови етапа.
И така, стъпка по стъпка, към промяната ..


Етап 1:
Ще заменим всички найлонови/полиетиленови торбички, които не са разградими в природата.
Ще заменим поетапно полиетиленовите торбички, в които опаковаме пратките, с рециклирана био-разградима хартия, под формите на кашони СИЛА БГ.А тези от вас, които пазаруват във физическите ни магазини, ще получават покупките си в хартиени торбички СИЛА БГ, отново направени от био-разградима хартия.Етап 2:
СИЛА БГ ще превърне своите товарителници с размер А4, в стикери с размер А6.

Нещата наистина са сериозни! 
Етап 3:
Касовите ни бележки, които се издават към всяка една поръчка, ще бъдат премахнати, благодарение на използването на Пощенски Паричен Превод ( на основание НАРЕДБА № Н-18 от 13.12.2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства).

Услугата се извършва чрез лицензиран пощенски оператор на пощенски парични преводи.
Този документ замества фискалния бон към фактурата.Етап 4:
Скоро СИЛА БГ ще има възможността да представи дигитализирана версия на "Златна Карта" - програмата за лоялни клиенти.
Достатъчно е само да визуализирате "Златна карта" на мобилния си телефон, без да се налага да носите пластиката в себе си.Чрез приложението "CardBox" хиляди хора ще улеснят живота си, а ние ще се освободим от досадното задължение да носим редица пластики в себе си ежедневно!Нека ви въведем в света на полиетилена и пластмасата:

Знаете ли, че:
 • Найлоновите торбички са направени от полиетилен - той е петролен продукт.
 • Полиетиленовите торбички не могат да се разградят в природата по естествен начин.
 • Веднъж направен и попаднал в природата в околната среда, найлонът остава завинаги найлон, и живите организми не могат да го трансформират в нищо друго.


 • Ако не бъдат рециклирани или депонирани, найлоновите торбички, тъй като са много леки, се разнасят от вятъра и замърсяват гори, езера и морета.
 • Найлоновите торбички представляват заплаха за морските птици и бозайници, тъй като често те поглъщат части от тях, смятайки ги за храна.
 • Всеки може да спести, ако замени полиетиленовите/ найлоновите торбички, с разградими такива, направени изцяло от рециклирана хартия!
 • Полиетиленовите торбички са най-разпространената опаковка при дадена покупка в България. През 80те години, те са били смятани за особен лукс.
 • За производството на найлонови торбички се използват невъзобновяеми природни ресурси, петролни продукти и природен газ.
 
В цифри:

 • Едно найлоново пликче се произвежда за няколко секунди. Използва се средно за 20 минути. За разграждането му са нужни между 100 и 400 години!
 • Всяка година в света се произвеждат и използват над 4-5 трилиона найлонови торбички!
 • Три милиарда и двеста милиона са найлоновите торбички, които се купуват в България за 1 година.
 • Найлонови торбички се произвеждат от повече от 60 години.
 • Почистването на крайбрежията от найлонови отпадъци костват милиони левове годишно. Полиетиленовите торбички съставляват около 10% от замърсяването на крайбрежната ивица.
 • 70%от боклука на планетата се изхвърля в морските басейни, което води до сериозни екологични последици, влияе и върху човешкото здраве.
 • Всеки един българин използва средно по 2 найлонови торбички дневно – само за еднократна употреба. Това средно прави 3,2 милиарда на година или 100 на секунда.
 • Ежедневно от замърсяване на околната среда умират 8 000 човека в света.
Резултатът – ако ги завържем една за друга, можем да покрием разстоянието до луната два пъти и половина!Интересно е – ако всички знаехме всички тези негативи от използването на найлонови торбички, дали щяхме още да ги употребяваме?
 А природата?Ами животните?
 • Хиляди животински и растителни видове изчезват. През изминалия 20 век завинаги са изчезнали 25 000 вида висши растения и 1000 вида диви животни.
 • Рибата и планктонът погълват по-малки парчета найлон и пластмаса, който не се разграждат напълно и така отпадъците навлизат в хранителната верига.

 • Всяка година в морето се изхвърлят между 3 и 5 милиона петрол. Това излага на риск равновесието на морските екосистеми!
 • Около 1 милион птици, 100 000 морски костенурки и други животни умират всяка година, поглъщайки изхвърлени найлонови торбички, които блокират храносмилателната им система.
Защо не?
 • Биоразградимите пластмаси се правят от 5% царевично нишесте или растително масло. Идеята е, че гладните бактерии ще изядат нишестето или олиото в пластмасата, което от своя страна ще причини разпадането й на фин прах.
 • От преработката на само една алуминиева кутийка за безалкохолно, може да бъде спестена енергия, необходима за работата на лаптоп в продължение на 10 часа.
 • Пластмасовите пластики за всички карти се произвеждат ежеминутно.Защо да не сведем използването на полиетилена и пластмасата до минимум?

Ние от СИЛА БГ се интересуваме от заобикалящия ни свят и ти предлагаме да опиташ и ти!С минимални усилия всички можем да се обединим и да променим света и да направим заобикалящия ни такъв, едно по-добро място за живот – ако не за нас, то за нашите деца!
 
Нека ти споделим нашият извод:

Предизвикателство: Складът ни се превърна в едно по-добро и чисто място, заради неизползването на найлонови/ полиетиленови торбички, със заменянето им с кашончета от разградима хартия.
Извод: Едни по-усмихнати служители. Една по-чиста работна среда. Едни по-щастливи и отпочинали хигиенистки в офиса!
 
Предизвикателство: За всеки похарчени 100 лева за продукти в СИЛА БГ, ние ще засадим дърво.Извод: Един по-чист въздух. Едни по- работоспособни служители, разширили спектъра си на работа до градинарство и засаждане на дръвчета. И не на последно място - обещаваме да ви направим свидетели на засаждането!
 
Предизвикателство: Екипът на СИЛА БГ замени пластмасовите чашки за кафе с картонени такива.
Картонените са направени от естествени дървесни материали.
Изводът: Офисът ни промени навиците си, а тук стана по-тихо! Вече няма дразнещо шумолене на пластмасови чашки. Резултатът е налице – по-щастливи колеги, без болежки в главата и едни по-усмихнати семейства!
 


Ще успееш ли с нас?
Предизвикваме те!
 


„Бъди промяната, която искаш да видиш в света!” - Махатма Ганди
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2017-07-09 | 00:09:06
Светослав Йорданов
Поздравления, наистина! Изключително ценна и конструктивна кампания. С това доказвате, че сте професионалисти и целите да допринесете за едно по-устойчиво развитие на заобикалящата ни среда.
2017-06-05 | 22:48:46
Данаил Йорданов
Браво поздрави за предприетите мерки.
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Когато Shotgun пристигне, SuperPump MAX, Assault и NaNO Vapor ще си имат сериозни главоболия!"

Реклама
Copyright © 2007 - 2021 silabg.com