сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Таурин - една от най-полезните органични киселини

Таурин - една от най-полезните органични киселини

Тауринът е органична киселина широко разпространена в животинските тъкани. Той е основна съставка на жлъчката, среща се в дебелото черво, мускулите и мозъка, и представява около 0.1% от общото тегло при човека. Той има много фундаментални биологични функции, като свързване на аминокиселините в жлъчката използвани за усвояване на мазнини и мастно разтворими витамини, мощно антиоксидантно действие, регулация на осмозата в клетките, стабилизация на клетъчните мембрани, модулация на калциевата сигнализация и др.

Тауринът е от изключително значение за функцията на сърдечно-съдовата система, развитието и и функционирането на скелетната мускулатура, ретината и централната нервна система. За разлика от повечето биологични молекули, които съдържат по-слабата карбооксилна група, тауринът е сулфонична киселина. Въпреки, че често е наричан аминокиселина, а той наистина е киселина съдържаща аминогрупа, той не е аминокиселина в пълния смисъл на думата, тъй като не съдържа едновременно амино и карбооксилна група.Мощен антиоксидант.
    Тауринът е важен антиоксидант в тялото. Предпазва от токсичния ефект на вещества като калций и олово. Допълнителният прием на таурин, като хранителна добавка предпазва от оксидиращия стрес при мускулно  натоварване.

Сърдечно-съдова система.
    Сърцето прави средно по 2 милиарда удара през живота ни. Транспортира кръв и кислород в различните системи на телата ни. Едно от следствията на стареенето може да бъде сърдечната недостатъчност. Способността на сърцето да изпомпва навлизащата в него кръв намалява. Изследванията показват, че тауринът в човешкото тяло усилва свиването на миокарда, като така предпазва от това заболяване. В две изследвания през 1984 и 1986г. проведени над животни с висок холестерол учените констатират, че в групата, третирана с таурин, смъртността намалява с 80%, кръвното им налягане намалява и животните са предпазени от сърдечна недостатъчност без понижаване на сърдечната им функция. В друго проучване от 2008г., този път проведено над хора, приема на таурин показва намалена секреция на аполипопротеин B100 и мазнини в HepG2 клетките. Високите нива на серумните липиди и аполипопротеин B100 са основни фактори за риска от атеросклероза и коронарна болест на сърцето. В следствие на това се счита, че тауринът предпазва от тези болести.Зрение.
    За тауринът се смята, че подсилва пигментовите епителни клетки в ретината на окото, които служат като визуални рецепторни клетки. Най голямата острота на зрението се получава в макулата на ретината близо до мястото където зрителният нерв се свързва с окото. Макулата е специален участък в центъра на ретината - светлочувствителния слой в задната част на окото. При четене светлината се фокусира върху макулата, където милиони клетки я трансформират в нервни сигнали, които предоставят на мозъка информация за обектите в полезрението. Това е така нареченото макуларно или централно зрение. Благодарение на централното зрение ние можем да четем, шофираме и изпълняваме други ежедневни задачи, които изискват прецизно зрение.

Смята се, че липсата на таурин в организма на новородените е главната причина за тяхната първоначална слепота и и по-късно слабо зрение. В началото те си го набавят чрез кърмата, а в последствие започват да го произвеждат сами. С напредване на възрастта макулата често дегенерира, което може да доведе до слепота. Причините за това са все още неясни, но се смята, че е в следствие на дългогодишното излагане на ултравиолетова светлина и кислород. Редовният прием на таурин може да предотврати, или отложи тези процеси.Мозъчна функция.
    Големи количества таурин се срещат и в мозъка, като там той има нервомодулаторна роля. Тауринът въздейства на инхибиторни нервотрансмитери, като GABA, като за този процес се смята, че е механизъм повишаващ вниманието и концентрацията. Приемът на таурин чрез хранителни добавки показва увеличени умствени способности, фокус и намалено време за извършване на логически и физически задачи. Последните изследвания показват, че освен многобройните си функции свързани с мозъка, тауринът предпазва от увреждащото окисляване на определени нервотрансмитери  замесени в болестта на Паркинсон.

Глюкозен толеранс.
    Една от негативните последици на модерното хранене е вредният ефект на излишната фруктоза. При животните високо-фруктозните диети причиняват синдром подобен на диабета, като причинява драматично снижаване нивата на антиоксидантите и глюкозния толеранс. Добавките с таурин показват, че успешно противодействат на тези процеси в лабораторна среда. Тауринът увеличава инсулиновата чувствителност, като така подобрява глюкозния толеранс и антиоксидантните нива, които са от основно значение за баланса на кръвната захар. Особено полезен е в комбинация с медикаментите, използвани  при пациенти, болни от диабет тип 1.Мускули.
    Големи количества таурин се съдържат и в мускулите. Всъщност тауринът, условно наречен аминокиселина, е втората най-разпространена такава след глутамина в скелетната мускулатура (особено в бързите мускулни влакна). Там той играе съществена роля, намалявайки мускулният катаболизъм след тежко натоварване. При спортисти, приемащи таурин, се забелязват намалени количества креатинин и креатин в урината, което е още едно свидетелство за възможността да противодейства на мускулния разпад.

Тежките тренировки дестабилизират и увреждат мускулната тъкан по редица различни механизми (включително окисляване). Антиоксидантните свойства на таурина могат да облекчат тези нежелани ефекти. Той също намалява възпалението свързано с това клетъчно увреждане. Въз основа на тези му свойства, изследванията показват, че тази добавка може да предпази мускула от нараняване и да ускори процеса на възстановяване. Известно е, че занижените нива на таурин в мускулатурата водят до понижаване на силата и обратно – приема на таурин, като хранителна добавка увеличава неговата концентрация и повишава силата, намалява умората и периода на възстановяване.

Проучванията показват, че  един мускул е зареден с таурин при натоварване показва много по висока издръжливост и сила заради способността на аминокиселината да освобождава калции в мускулната клетка, което води до много по-силни контракции. Тауринът е добър регулатор на  клетъчния обем, тъй като действа като осмолит (регулира флуидния баланс). Като такъв тауринът оптимизира клетъчната хидратация и мускулната функция. По този начин мускулите не само изглеждат по-плътни и големи, но и се поставят условия за анаболизъм (мускулен растеж). Други изследвания показват, че киселината увеличава издръжливостта, като отлага момента на умора с цели 50%. Тауринът също така помага на тялото да си набави магнезий и по този начин предпазва от болезнени крампи.Недостатъчност.
    Обикновено телата ни произвеждат таурин вместо да си го набавят от храната, която поглъщаме. Той се произвежда от аминокиселините цистеин и метионин, и от витамин C. Когато тези аминокиселини са в по-малки количества, нашия организъм може да изпита недостиг на таурин. Той се среща в яйцата, млечните продукти, рибата и червените меса. Вегетарианците често страдат от недостиг на таурин за разлика от любителите на месото. С напредване на възрастта обаче, производството на киселината в тялото намалява. Изследванията показват, че допълнителният му прием, чрез добавки определено си заслужава. Независимо от начина ни на хранене, нуждата от таурин често надхвърля количествата, които приемаме чрез храната и тези, които тялото ни успява да произведе само.

Също така е доказано, че той има огромни ползи за организма, когато е приеман в дози надхвърлящи нуждите ни. Тласък за тези изследвания се оказва факта, че недостигът на таурин при котките води до сериозни проблеми със здравето им, като невъзможност за размножаване, забавяне на растежа, дегенерация на ретината и сърдечна недостатъчност. Той е толкова важен за здравето на тези животни, че вече се добавя към котешката храна от водещите производители. Въпреки, че са в по-малка степен, подобни симптоми се появяват и у човека.

   Доказано е, че физическите упражнения изчерпват запасите на таурин в мускулите и особено в бързите мускулни влакна. Очевидно е, че приема на таурин като добавка подобрява всички аспекти на нашата тренировка включително интензивността, производителността и възстановяването. Ето защо е добра идея да добавяте таурин към предтренировъчните и възстановителните си продукти. Средната дневната доза, която би била полезна за повечето хора е между 3 и 5гр. дневно.

СИЛА БГ Тийм
Хранителни добавки с таурин
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Високите нива на тестостерон при тийнейджърите още повече съдействат за бързото натрупване на мускулна маса в тази възраст, което на практика обезсмисля употребата на каквито и да било хормонални продукти. Истината е да се използва на максимум собствения потенциал за растеж, преди да се премине към следващото ниво с хранителните добавки."

Реклама
Copyright © 2007 - 2021 silabg.com