сила бг магазин
сила бг медия
»
»
ZMA - калций, цинк, магнезий

ZMA - калций, цинк, магнезий

В последно време множество хранителни добавки базирани на минералите цинк и магнезий се появиха на пазара претендирайки, че по естествен път повишават нивата на анаболните хормони – тестостерон и IGF-1 и вероятно подобряват цялостното представяне на спортистите.Звучи обещаващо, но дали това е истина?!
Предполагаемите ползи от подобни продукти лежaт върху три основни твърдения.

1.    Спортистите страдат от недостиг на цинк и магнезий вследствие на небалансирана диета и увеличено потребление на минералите.
2.    Цинк и магнезий са важни минерали за синтезирането на анаболните (изграждащи мускулите) хормони нужни на атлетите.
3.    Дори употребата на мултивитамин и минерал комплекс неможе да покрие нуждите на организма от тези два минерала.

В подобни продукти най-често откриваме специфична форма на тези минерали, а именно – (цинк монометионин-аспартат и магнезиев аспартат), които са с много висока усвояемост.

Направени са редица изследвания, които доказват недостига на цинк и магнезий в организма на спортисти от различни дисциплини като – футбол, колоездене, културизъм и др.Имайки предвид твърдение номер две, доказано е че тези минерали вземат участие в над 300 ензимни реакции в организма и продукцията на тестостерон е една от тях.
Редица изследвания показват, че хранителните добавки на базата на витамин-минерал комплекс към диетата на спортиста не повишават нивата на цинк, магнезий и други минерали докато серумните нива на витамини се повишават. Изследователите отдават този факт на това, че комплекса от минерали добавени в подобни продукти си противодейства и възпрепятства правилното усвояване.

В крайна сметка излиза, че различните минерали е необходимо да се приемат в различно време и едновременния прием на всички минерали може да не доведе до оптимални резултати, а дори да намали усвояването на минерали от тъканите.
Цинк и магнезий са смятани за незаменими елементи в процеса на синтезиране на анаболните хормони в човешкия организъм.Изследване проведено от др. Брила в „Западния Университет“ във Вашингтон дава следните резултати.
30мг. Цинк монометионин-аспартат и 450мг. магнезиев аспартат ( формата на минералите която се среща в ZMA-продуктите) давана на отбор по американски футбол дала положителен резултат върху повишаването на тестостерона с цели 32% и 3.6% на IGF-1, също така групата която приемала ZMA отбелязала страхотен прираст на физическа сила.Трябва да се има предвид, че подобни продукти базирани на Цинк и Магнезий биха дали резултати само при наличие на недостиг и не биха довели до увеличаване на анаболните хормони в организъм който не страда от дефицит на тези минерали. Все пак ZMA не е магия.

СИЛА БГ Тийм
Препоръчани продукти с цинк и магнезий
40
.
00
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Креатин хидрохлорид не изисква абсолютно никаква зареждаща фаза. Поради своята висока концентрация и микродозировка, достатъчна е 1 капсула на всеки 45 кг лично тегло. Научно-доказано е, че тази 1 капсула се равнява на ефекта от 5-10 грама креатин монохидрат. За разлика от него обаче, креатин хидрохлоридът не предизвиква подуване, дискомфорт в стомаха, задръжка на вода."

Реклама
Copyright © 2007 - 2021 silabg.com