сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Интервю с Георги Гайдарджиев

Интервю с Георги Гайдарджиев

Георги Гайдарджиев е горд притежател на 6 световни титли и на 4 европейски.  Шампион на Република България и 4 пъти Спортист на Благоевград и на Българската федерация по канадска борба. Наскоро той разби конкуренцията в своята категория на Европейското първенство по канадска борба в Гданск, Полша и грабна златото. Тренира много състезатели и е най-силно изразената фигура в този спорт в България. И е чудесен, интелигентен събеседник!
 

Георги, честито за победата в Гданск! Как се чувстваш?

Благодаря, щастлив и амбициран за следващи предизвикателства, които тропат на вратата. През септември ще се състезавам в Бразилия на световното първенство, където конкуренцията ще бъде още по-силна.

Разкажи ни повече за себе си. Как започна да се занимаваш с професионална канадска борба?

Професионално започнах да се занимавам с канадска борба през 2007 година, като преди това съм тренирал непрофесионално на лостове от 6-годишна възраст. Тогава правех 10 серии по 10 набирания, а на 10-годишна възраст вече правех набирания с една ръка и 10 серии по 30 набирания. Всичко това беше благодарение на страхотния ми по-голям брат, който не спираше да ме мотивира, за което най-сърдечно му благодаря.

В професионалното си портфолио като състезател имам 15 републикански златни медала, 5 европейски златни и 2 вицеевропейски. Най-значителни обаче са разбира се шестте световни и петте вицесветовни титли.

Разкажи ни за спецификата на канадската борба като спорт – има ли специфични техники, както при бойните и други силови спортове?

Да, разбира се. Силата на мускулите на ръцете е много важен елемент, но също така трябва добре да прецениш съперника си, когато застане пред теб на масата и да решиш как точно да подходиш. Канадската борба е силов спорт, който има специфични техники, те са: „кука“, “top-roll” и среда. Видът на техниката се определя от дължината на ръцете и силата на мускулните групи. 

Каква подготовка изисква състезанието по канадска  борба?

Зависи от състезанието и периода на подготовка. Преди европейски и световни първенства тренирам двуразово шест дни в седмицата.


Какво е усещането, когато застанеш пред противника си?

С различните противници е различно, но винаги има много адреналин, от където идва и тръпката в този спорт. Адреналинът е както в мен, така и в публиката, която като че ли се „съживява” в последно време. Много се радвам, че все повече хора показват интерес към нашия спорт както на локално, така и на глобално ниво.


Коя от досегашните ти титли спечели най-трудно?

Най-трудно спечелената ми титла е световната в Италия през 2009 година. В моята категория 65 кг. участваха 32-ма състезатели, като в квалификациите допуснах една загуба и се наложи да правя четири срещи повече от моя противник, който ме чакаше на финал и когото победих два пъти.


Чухме, че се готвиш да поставиш нов световен рекорд по набиране с една ръка. Кога и как ще стане това? 

Да, така е. Както вече споменах, правя набирания на една ръка от 10-годишен.

С годините броят им растеше прогресивно, точно затова мисля, че дойде момента, в който мога да покажа, че никой в света не може да направи толкова много набирания на една ръка, докато другата е джоба му.

Относно въпросите „кога и как“ само ще кажа, че търся спонсори, които да ми асистират с организацията на самото мероприятие. Това би било една страхотна реклама за самите тях. Писмото, което получих от Guinness World Records гласи : „Популярността на Guinness World Records е ясна: ние сме световноизвестна марка с 97% разпознаване на марката, нашите шоута са гледани от 250 милиона човека годишно и повече от 2,5 милиона са посетили нашите събития на живо в целия свят за последните 12 месеца.“ Така че компанията, която ще рекламирам при поставянето на рекорда ще бъде видяна по цял свят. А как ще стане е ясно, това което се изисква аз го притежавам - това са ръцете ми.


Чувал ли си за феноменалния Матиас Шлите и гигантската му ръка? Ще се изправиш ли срещу него?

Да, виждаме се по световни и европейски първенства, но сме различни категории. Бих се изправил срещу него, дори смятам, че имам шансовете да го победя. Аз често играя с противници от по-горни категории, разбира се неофициално, просто искам да си „сверя часовника” и да знам докъде стигат възможностите ми. Така че, да, бих се изправил срещу Матиас.  


Как тренираш във фитнеса?

Във фитнеса наблягам на предмишницата, трицепса и бицепса, но също така и на гърба, рамото и гърдите. С тегло от 67 кг. имам личен рекорд на лежанка – 140 кг. два пъти, също така набирания със тежест 110 кг. пет повторения и набиране на една ръка с 40 допълнителни килограма по тялото си.  


Използваш ли хранителни добавки? Разкажи ни кои са те.

Използвал съм следните добавки година и половина в периода 2008-2009 година:

MVP Nutrition Revive 
MVP Nutrition Pro Whey
Fitmax Creatine Creapure

След което ги спрях и оттогава съм само на хранителни диети и режим на съня. Не мога да отрека действието на добавките, те помагат много, особено за по-големите категории.


Имаш ли си треньор и важен ли е той за теб?

Имал съм само един човек когото мога да нарека мой треньор и това е брат ми – Мирослав Гайдарджиев, който ме изгради като спортист. Той е много важен за мен, защото ме накара да повярвам в себе си.


Какво би посъветвал любителите на канадската борба в домашни условия – кой е ключът към победата?

Бих ги посъветвал да тренират здраво и да уловят своя шанс.


Какво те очаква в бъдеще?

Надявам се да продължавам да побеждавам, да съм здрав, бодър и трезвомислещ. Имам много мечти и планове, работя силно за осъществяването им и знам, че човек е това в което постоянства, затова апелирам към всички читатели да постоянстват във добрите и градивни неща в ежедневието си, аз се стремя да правя именно това.

 

Благодарим ти за това интересно интервю!

Топ продукти за сила и издръжливост
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2012-06-18 | 17:47:16
Zico
Mom4e mnogo zdrava raka bravo
samo napred i tova e ma4kai gi da te uvajavat
2012-05-30 | 11:57:15
joro speed
Браво адаш, само така. +++ Ще ги мачкаме наред!!!
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Браво ! Много добре описано и обяснено!
Поздравления, наистина! Изключително ценна и конструктивна кампания. С това ...
Интересно

"Когато има наличие на въглехидрати в тялото ни, те се разпадат на глюкоза, която пък се превръща в енергия и се транспортира до клетките в тялото ни. Ако глюкозата обаче не може да се разпадне, което би било налице, ако инсулинувите нива са твърде ниски или пък няма наличие на глюкоза, тялото започва да метаболизира мазнините за енергия. Разпада на мазнините повишава кетонните нива в кръвта водейки до кетоза. Кетозата може да възникне при болни от диабет Тип 1 (недостатъчно инсулин) , алкохолизъм, гладуващи и тези от нас на ниско-въглехидратна или висока на мазнини/протеини диета."

Реклама
Copyright © 2007 - 2018 silabg.com