сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Техники на дишане при тренировка

Техники на дишане при тренировка

Правилното дишане е съществена част от добрия тренировъчен режим, защото осигурява на тялото кислорода, който е необходим, за да се поддържат клетките живи и да  изпълняват правилно функциите си. При вдишване белите дробове се разширяват и кислородът преминава в червените кръвни телца, които го отвеждат до всички органи. При плитко дишане тялото се лишава от  жизненоважно гориво и това води до чувство на умора и затруднено мислене. За страдащите от астма, техниките на дишане са особено важни, за да могат да тренират без дискомфорт. Консултирайте се с вашия лекар ако изпитвате недостиг на въздух преди да започнете да прилагате техники на дишане при тренировка.
 
Значение
Техниките на дишане при тренировка ще ви дадат енергия по време на периода на напрежение и ще ви помогнат да избегнете евентуални бодежи в гръдната област. Независимо коя техника прилагате,  фокусирайте се върху поддържането на постоянно темпо.

Техники на дишане при съпротивителни упражнения
По време на съпротивителни упражнения техниката на дишане представлява издишване по време на фазата на усилие на упражнението. Например, ако правите лицеви опори, издишайте при изтласкването нагоре и вдишайте при отпускането надолу. При коремни преси вдишвате при повдигането на раменете и торса, и вдишвате при връщането назад.

Техника на коремно дишане
При техниката на коремно дишане използвате диафрагмата си, която е мускул под гръдния кош, и я разтягате надолу, което кара корема ви да се разшири и упражнявате негативен натиск върху гръдния кош. Това кара дробовете ви да поемат повече въздух и да се разширят. Така също се увеличава притокът на кръв в гръдния кош, което повишава издръжливостта по време на тренировка. С повишаване притока на кръв в гръдния кош лимфната течност също се раздвижва, което повишава броя на имунните клетки и което помага предотвратяването на заболявания на белите дробове или инфекции. Коремното дишане не само ви осигурява повишена издръжливост, но също така стимулира отпускането, тъй като ще изпитате спокойствие и по-малко цялостно напрежение в тялото.

Техника на учестеното дишане
Техниката на учестено дишане води до бърз прилив на енергия, заради което също е наричано "техника на стимулиращото дишане." Трябва да използвате тази техника когато сте изключително изморени, но то не трябва да заменя нормалното дишане. С тази техника на дишане пресъздавате притока на адреналин, който изпитвате под стрес като правите бързи и кратки ритмични вдишвания. Това кара тялото ви да отделя епинефрин и други енергизиращи вещества, които ви помагат да имате енергия по време на тренировка. Тази техника е алтернатива на кофеина, тъй като можете да я използвате когато се нуждаете от допълнителна енергия преди тренировка.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2012-02-14 | 13:48:26
Nikolay Spassov
"При коремни преси вдишвате при повдигането на раменете и торса, и вдишвате при връщането назад."

Имаше такъв виц - доктор към пациента: "вдишай, вдишай, вдишай...айде следващият" ;)
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Поради някаква причина компанията искаше да скрие съдържанието му от вас и конкуренцията. Сега мистерията е на път да бъде разбулена. USP са качили снимка със средната част на опаковката, която привлича вниманието с думите "CNS Stimulant" (стимулатор на централната нервна система) и eNOS Super Performance. Дали това е новият DMAA, който ще виждаме във всички суплементи от този род занапред? Не след дълго ще разберем..."

Реклама
Copyright © 2007 - 2019 silabg.com