сила бг магазин
сила бг медия
»
»
ЕДНА 7-КИЛОМЕТРОВА КОКА-КОЛА, МОЛЯ!

ЕДНА 7-КИЛОМЕТРОВА КОКА-КОЛА, МОЛЯ!

Само си представете, че влизате в кафенето и си поръчвате една 7-километрова кока-кола! Естествено, че ви е любима, но наистина ли сте готови да стигнете чак дотам?Да, разбира се, че сте готови и всъщност го правите всеки път, когато купувате и изпивате бутилка кока-кола от 500мл. И точно толкова ще ви коства, ако решите да изгорите калориите от тази бутилка: 7 километра тичане за само 210 калории!
 
Етикет, който ви информира, че току-що сте закупили и консумирали 200калорииот захари май не ви звучи толкова зловещо, нали? А какво ще кажете за етикет, който ви казва, че току-що сте си купили тоталната необходимост от 7-километров крос, за да се предпазите от затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, диабет или проблеми с черния дроб?  
 
Учени са доказали, че всъщност не обръщаме внимание на цифрите. Като данните върху етикетите на любимите ни храни и напитки– калории, захар, мазнини и т.н.Последни проучвания сочат, че хората на практика не осъзнават какво означава да изпиеш 210 калории с любимата си напитка. Но всички със сигурност знаят какво означава да пробягаш 7 километра.
 
Д-р Сара Блейк е професор в направлинето по здравна политика към „Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health” в САЩ. Според нея, ако се осигури разбираема информация за калориите чрез представяне на данните под формата физическите упражнения, нужни за изгарянето им, може да се постигне намаляване на количеството приемани калории,а като следствие – и възпрапятстване на по-нататъшно разпространение на затлъстяването.Учените са доказали на практика, че информация за упражненията може в действителност да убеди хората да купуват и консумират по-здравословни храни и напитки вместо продукти с богато съдържание на захари. Връзката между консумацията на храни и напитки с високо съдържание на захари и затлъстяването е очевидна и безспорна.
 
Експертите са на мнение, че ако етикетите и менютата на заведенията съдържаха информация за физическата активност, необходима за изразходването на погълнатите калории, това щеше да доведе до намаляване на приема на калории от захари, до увеличаване на консумацията на по-здравословни продукти и дори щеше да стимулира действително физическо натоварване. Проведени практически проучвания доказват, че хората, които са наясно какви упражнения трябва да направят, за да изразходят консумираните с поредната напитка калории, на практика предпочитат да закупят продукти с намалено съдържание на захари – по-здравословни и не толкова вредни храни и напитки. През последните години инициативата за подобен вид етикитиране на храните и напитките беше подкрепена от множество публични фигури и дори политици.
 
И накрая да обобщим: според експертите, подобен подход може да се окаже мощно оръжие в борбата със затлъстяването. Ето и официален цитат, взет от сайта на Световната здравна организация: „Затлъстяването е едно от най-големите здравни предизвикателства на 21 век. От 1980 година насам, процентът население със затлъстяване в европейския регион се е утроил и продължава да расте с тревожен темп. Освен че причинява различни физически увреждания и психологически проблеми, наднорменото тегло драстично увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, рак и диабет.”

СИЛА БГ Тийм!
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2014-11-11 | 14:15:35
Резачката
Не само колата е проблема със затлъстяването, а и джънк фуудса.
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Бенч пресата е сложно упражнение за вдигане на тежести, което натоварва няколко големи мускулни групи."

Реклама
Copyright © 2007 - 2019 silabg.com