сила бг магазин
сила бг медия
»
»
„Хеви Дюти“ сплит система с Майк Менцер.

„Хеви Дюти“ сплит система с Майк Менцер.За Майк:

    Макар и много хора да знаят основите на хеви дюти тренировките, само малцина са запознати със същността на материята. Напредналите и свръх напредналите техники на системата са напълно изследвани и изпитани още през 70-те години на 20-и век от Майк, но последвалото безславно състезание „Мистър Олимпия“ през 1980г. той приключва със състезателната си кариера. След това работи като личен треньор концентрирайки се над методики, работещи най-добре за начинаещи и средно напреднали. И така „Хеви Дюти“ методиките за напреднали и супер напреднали тежкоатлети стават напълно изгубени, въпреки че Майк постига най-добрата форма в живота си благодарение на тях.Изкачване по пирамидата на интензивност:

    Майк знаел, че като културист ставащ по-голям и силен рано или късно от него трябвало да се очаква все по-интензивни и стресиращи тренировки, за да продължи прогреса си. Бил сигурен, че ако натоварването не се увеличи, той би влязъл в застой запазвайки едни и същи нива на размери и сила. По-надолу ще опишем неговите сплит системи, и ако вие се чувствате достатъчно силни и амбицирани за да тренирате като професионалист, можете да се възползвате от неговите напътствия.Начинаещи:

    За начинаещите започването на тренировки с тежести е една огромна промяна в интензивноста от не трениране и това е основната причина те да търпят такъв огромен прогрес в самото начало. За да продължат да трупат мускулна маса те просто трябва да увеличават тежестта на работните серии и да намаляват почивките между тях. Когато вече не могат на увеличават използваните килограми, те са готови за следващата стъпало в пирамидата.Средно напреднали:

    На този етап е нужен още по-високо натоварване. Това е възможно чрез изпълняване на предизтощителни серии (пример: разгъване за квадрицепс до отказ последвано от лег преса, или клякане до пълен отказ). Също повторения, за които ви помага тренировъчния ви партньор, последвани от негативни движения за да стигнете отвъд границата на „позитивния отказ“. Майк достигнал това ниво следвайки тези правила и в този момент не можел да стане по-голям и силен. Това го принудило да отиде още по далеч, за да изследва най-високите нива на натоварване.Напреднали:

    На този етап Майк установил, че е станал толкова силен, неговото желание да работи чрез максимални усилия толкова голямо и всяко едно повторение от серия било така интензивно, че нуждата от кислород и млечната киселина се натрупвали практически веднага и натежавали до толкова, че той бил принуден да спре заради сърдечно-съдови ограничения вместо заради достигане на момент на мускулен отказ. Той потърсил начин да прави още по интензивни повторения, като в същото време да забави натрупването на млечна киселина и началото на кислородна недостатъчност в мускулите си. Начинът да изпълни това бил един негов собствен сплит модел на почивка по време на тренировка. Използвал тежест, която му позволявала да извърши само едно цяло и чисто движение от упражнение, след което почивал 10 секунди,което време всъщност е достатъчно за неговите мускули да се изчистят от  отпадъчните вещества и да натрупат запас от кислород позволяващ му да направи още едно такова повторение. След второто повторение и още една 10 секундна почивка то оставял партньора си да му помогне за да направи още едно повторение, или намалял тежестта с 20% за да изпълни третото свръх интензивно повторение. След това правел почивка от 15 секунди и правел последното си четвърто повторение. Това се считало за една серия, като всяко едно от 4-те повторения било извършвано с максимални усилия.

    Една примерна тренировка на Майк по тази методика е тази за гърди. Той започвал с „Пек Дек“ една серия от 4 максимални повторения, последвана от „Наклонена Лежанка“ една серия от 4 максимални повторения и завършвал с „Кофички“ (само негативно движение) една серия от 5 повторения. В този момент той трябвало да се запита какво още може да направи за да извършва още по-интензивни  тренировки.„Хеви Дюти“ за супер напреднали:

    Следващото стъпало по пирамидата на интензивността за Майк било нещо нечовешко. Той добавял след всяко свое максимално повторение още едно негативно със същата тежест, като в същото време неговият партньор натискал в обратна посока, като Майк се опитвал да му противодейства сваляйки тежестта с минимална скорост. След което правел почивка от 15 секунди и извършвал следващото максимално последвано от негативно повторение. Най-високото ниво на „Хеви Дюти тренировките той нарекъл “Омни-контракционна тренировка“, което буквално значи цялостно съкращаване. Има три начина един мускул да постигне цялостно съкращение, които са вдигане на тежестта (позитивно), сваляне на тежестта (негативно) и задържане на тежестта (статично). В омни-концентрационната тренировка всяко едно усилие на Майк било максимално. Той правел едно цяло позитивно максимално повторение последвано от максимално негативно, като докато извършвал него, той спирал тежестта на три нива (горе, по средата в близост до така наречената „мъртва точка“ и долу) като по време на спиране дори се опитвал да върне тежестта обратно което граничи с невъзможното. Всяко спиране продължавало 3 секунди.Резултатите:

    Майк и неговият брат Рей използвали тази система за тренировки в края на 1979г., като в резултат на това Майк качил 6.5 килограма чиста мускулна маса, като в същото време изгорил мазнини и това се случило само за 8 седмици. Още по-впечатляващ в случая е факта, че той вече бил изключително мускулест и силен. Тази година той спечелил първият си професионален подиум побеждавайки легенди като Пол Робинсън, Дани Падила и Рой Календар. Брат му Рей пък прогресирал толкова много, че спечелил „Мистър Америка“ следващата година. Така че ако сте пробвали „Хеви Дюти“ системата и при вас не е бил постигнат желания резултат, то вие най-вероятно не сте били запознати с висшата техника на изкачване по пирамидата на интензивността. Изпробвайте себе си и разберете до къде стигат вашите възможности.Сила БГ Тийм
Топ продукти за мощна тренировка
119
.
50
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2015-09-18 | 20:20:25
стив
Опитвам се да приложа метода в тренировката,но още не мога да изчистя детайлите за да стана както е описано да се направи.
2011-10-06 | 01:01:01
Мартин Йорданов
Първо и най-важно, което трябва да се знае за този тип тренировка е че тя крие голям риск от трвмиране. След това трябва да се упомене, че хората четящи тази статия водени от желанието за по бърз прогрес в тренировките и развитието си не бива да прескачат различните етапи упоменати в статията, мислейки си че ще достигнат по-бързо до големия размер на сила и мускулатура, като използват техниките за напреднали. И накрая, но не на последно място трябва да се има предвид, че Майк и брат му са били професионални Културисти и 6 килограма мускулна маса за 8 седмици само с тренировка е непосилна задача дори за най-надарените генетично. С уважение Мартин Йорданов!
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Високо-протеинова диета, избягване на стреса и здравия, и продължителен сън са фактори стимулиращи секрецията на растежния хормон (РХ). Приема на някои аминокиселини също благоприятства за този процес. Аргининът е най-ефективната аминокиселина що се отнася до предизвикване на повишена секреция на РХ. Такъв ефект имат и аминокиселините лизин, орнитин, тирозин и триптофан."

Реклама
Copyright © 2007 - 2019 silabg.com