сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Изгорелите газове и нивата на тестостерона

Изгорелите газове и нивата на тестостерона

Ако в ежедневието си често сте на път или работите в градска среда, където трафика е натоварен 24 часа е доста вероятно това да повлияе негативно на тестостероновите Ви нива. Изследване направено с животни в Националния Тайвански Университет доказва, че мъжки плъхове, които са били изложени на газове от ауспуси на мотоциклети и скутери започнали да произвеждат по-малко тестостерон. Изгорелите бензинови пари причинили нарушения в тестисите на животните, които довели до перманентни последици.

Защо тестостерона е важен ?
Това е хормона, който прави момчетата мъже. Естествените му нива трябва да са оптимални и е редно те да спадат едва с напредване на възрастта, а не при млади мъже. Това е хормона който ни прави Алфа не просто в залата, ами и в заобикалящия ни свят. От него зависят редица метаболитни процеси някои от които пряко свързани с физиката и сексуалната ни функция. За бодибилдърите той винаги е бил водещ, тъй като повече тестостерон се свързва с по-добро възстановяване и повишен белтъчен синтез. Възможност да усвояваме повече от храната, да се възстановяваме по-бързо и да трупаме чиста мускулна маса. Говорим за собствено производство на виталния хормон, а не поставяне на синтетичен външен такъв, което води до редица проблеми и е съвсем друга тема.


Изследването:
Близо всеки един тайванец е горд собственик на скутер или в по-редки случаи мотоциклет с над  100 кубиков двигател. Всички сме попадали на някое любопитно видео от Youtubeв което се вижда, че там определено имат проблеми с трафика въпреки, че карат само мотоциклети. Изследователите си поставили за цел да видят именно как се отразява това повишено отделяне на изгорели газове от двигатели в градска среда на живи организми. Изследването е с акцент на това има ли негативни ефекти върху сексуалното здраве и в каква степен. Всички сме наясно, че всякакъв тип замърсяване на околната среда надали се отразява добре на който и да е орган, ала как стоят нещата в градове в които се карат основно мотоциклети с далеч по-малки двигатели от тези на колите.
В  продължение на 4 седмици изследователите „обгазявали” мъжки плъхове с помощта на стар мотоциклет : Yamaha Cabin 1992.


Тайванците държали мотора включен и събирали газовете. Едва след това ги издухвали в клетката на плъховете с цел да не ги стресират и това да повлияе на изследването. Плъховете трябвало да дишат газове между 9 и 10 сутринта и 16 и 17 часа следобед от Понеделник до Петък.
По този начин се симулирала една съвсем нормална среда в която обикновенния човек отива до работа и се връща в къщи например.
 
Резултатите:
Някои от плъховете изгубили близо 9 процента от теглото си в следствие експеримента. Тяхното количество сперматозоиди се редуцирало и когато изследвателите ги поставили  в клетки със сексуално разположени женски плъхове се наблюдавала далеч по-малка активност отколкото се очаквало.


Излагането на изгорели газове редуцирало тази активност със цели 60 %. Още по-страшното е ,че когато животните се чифтосвали малко от женските забременявали.
А как повлияли тези 2 часа излагане върху животните ?
Фатално!  Може би и това ни провокира да споделим това изследване с Вас. Концентрацията на тестостерон в кръвта паднала с 70%.
Тук трябва да споменем, че изследователите разделили дишащите изгорели газове плъхове на две под групи в началото на експеримента. Едната се хранела нормално, а другата получавала дози витамин Е с храната. Следната графика се базира на кръвните изследвания направени в края на експеримента. Те посочват, че редуцирането на нивата на тестостерона e само 40 % при суплементация с витамин Е.
ME = групата изложена на изгорели газове от мотоциклет
ME+ Vit E = групата изложена на изгорели газове и суплементираща с витамин Е
CONTROL = плацебо група , която няма досег с изгорелите газове


Защо се е стигнало до там ?
При дисекция на плъховете се установява, че тестисите на животните били пострадали, докато другите органи не били афектирани значително.
„Изгорелите газове не оказали ефект върху приблизителното тегло на черния дроб, бъбреците, далака, простатата, щитовидната жлеза и забележете белия дроб” – написали в труда си Тайванците.
Количеството свободни радикали в тестисите обаче се повишили драстично. Концентрацията на защитния ензим superoxide dismutase почти се преполовила и синтеза на възпалителния протеин interleukine-6 скочил.
Суплементацията с витамин Е оказала благоприятно влияние блокирайки повишаването на възпалителния протеин. Явно антиоксидативните свойства на витамина пазят тестисите и по-важно концентрацията и качеството на спермата при мъжете, както показва и долната графика.


Заключение:

Далеч сме от идеята да Ви правим параноични. Всички знаем, че това може да е един от малкото фактори, които се акумулират в ежедневието ни и малко или много свалят качеството ни на живот. Намерихме изследването по-скоро за любопитно, а не плашещо. Нека то е просто една от причините в почивния си ден да сте далеч от натоварения трафик, който изглежда ,че никога няма да свърши. Нека това е просто причина за излет с близките или разходка в парка.


Изследванията може да са направени с животни и да не са пряко съпоставими с хора, ала отново напомняме, че става дума смо за 5 дни в седмицата по 2 часа излагане. Суплементацията с витамин Е има още един плюс доказан в това клинично изследване така ,че един софтгел дневно винаги ще е от полза в борбата със свободните радикали и оксидативните процеси.
 
Източник: Toxicol Sci. 2008 May;103(1):137-48.

СИЛА БГ Тийм!
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Споменати продукти
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Все повече ММА-бойци залагат на силова тренировка, изпълнена на топка, заради баланса, който трябва да се пази докато изпълняват упражненията. Това им помага в реална бойна обстановка."

Реклама
Copyright © 2007 - 2018 silabg.com