сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Алергии и възпаления? Стига вече!

Алергии и възпаления? Стига вече!

 
Хранителна добавка, комбинираща кверцитин и бромелаин, е рядкост: две естествени лекарства с истински клинични свидетелства в подкрепа на тяхното въздействие се появяват в комбинация, също толкова клинично доказала се по отношение на нейния синергичен ефект.

При наличие на възпаления или процеси, водещи до тях, дължите на себе си поне един опит с продукт, съдържащ кверцитин и бромелаин. Дори при интерес основно към кверцитин, си заслужава приемът на комбинация от двата елемента, поради начина на тяхното общо действие.


Феноменът бромелаин
 
Какво представлява бромелаин и как взаимодейства с кверцитин за създаването на такава ефективна и естествена противовъзпалителна хранителна добавка?
 
Бромелаин, подобно на протеаза и липаза, представлява естествен, преработващ протеините ензим. Бромелаин се изолира от ананас; той буквално се извлича, посредством остъргване стъблото на растението. Бромелаин въздейства с кверцитин по два начина:

Първо, като ензим, подпомага тялото да абсорбира по-висок процент от консумирания кверцитин.

Второ, бромелаин доказано притежава свои собствени противовъзпалителни качества. Например, често се препоръчва от терапевти при хора, страдащи от подуване, причинено от скъсани мускулни влакна или навяхване на ставата.
 
Бромелаин за първи път намира приложение като терапевтично средство в Хавай през 1957 година. Оттогава научните изследвания върху този храносмилателен ензим се разпространяват по целия свят.

      
 

Научни данни за Бромелаин
 
Ортопедичен хирург провежда двойно-сляпо, плацебо-контролирано изследване с прием единствено на бромелаин (без кверцитин) върху голяма група пациенти за период от две години. В рамките на този времеви отрязък, 64 процента от пациентите демонстрират ясно и забележимо намаляване на подуването в сравнение с контролната група, а в допълнение се съобщава и за значително понижаване на усещането за дискомфорт.
 
Понастоящем се счита, че бромелаин функционира, чрез обуздаване на про-възпалителните метаболити, които изострят възпалението. Както ин-витро, така и ин-виво научните сведения сочат, че той намалява мигрирането на причиняващи болка неутрофили към областта на възпалението.
 
Областите, в които са извършени проучванията за потвърждаване на употребата на бромелаин, включват следното:
 
Приложение при възпаление:
 • спортни травми
 • травми от инциденти
 • артрит
 • синузит
 • флебит
 • проблеми на храносмилателната система
 • постоперативно лечение
 • интерстициален цистит
 • инфекции на пикочния тракт

В допълнение са проведени научни изследвания за измерване на ползите при следното:
 
 • хронична венозна недостатъчност
 • силно натъртване
 • хемороиди
 • подагра
 • увеличена простата и простатит
 • менструални болки
 • автоимунни нарушения (проведени са обширни изследвания за ефекта при СПИН)
 • улцерозен колит

                                                     
                                           Quercetin with Bromelain 


Друго проучване (но недостатъчно, за да бъде продължен списъка, макар и да дава определени очаквания) предполага, че бромелаин би могъл да намали тромбите и слепването на тромбоцитите в артериите.

В Европа, две изследвания от ниво II на така наречената „Добра епидемиологична практика”, посочват, че всестранната систематична ензимна терапия значително намалява „причиняваните от тумор или терапия” проблеми, свързани с рак, включително умора, гадене и прекомерна загуба на тегло. Необходимо е да се отбележи, че тази систематична ензимна терапия използва протеолитни ензими в специфична комбинация, които включват бромелаин, но също така папаин, трипсин и хемотрипсин.

Странични ефекти от бромелаин
 
Съществуват два странични ефекта, заслужаващи внимание, които се считат за леки, но е необходимо да бъдат разяснени преди приема на тази добавка. Първият е по-очевиден: при редовен прием на бромелаин в големи дози на празен стомах може да се предизвикат киселини. Не съществуват доказателства, че причинява поражения, но може да доведе до силен дискомфорт. Препоръчва се за начало да се консумират по-малки дози за известно време, след което да се увеличи дозата, ако не възникнат проблеми. Този страничен ефект може да бъде намален с прием на храна, въпреки че е най-добре добавката да се приема между отделните хранения.

Вторият страничен ефект от бромелаин е потенциално по-сериозен, но по-рядко срещан. Някои изследвания показват, че подхранването с него може да покачи пулса. Макар в тези изследвания да не се наблюдава нищо силно негативно, препоръчително е хора, страдащи от заболявания на сърдечно-съдовата система да се отнесат внимателно и с мярка към приема на кверцитин и бромелаин.

Кверцитин и бромелаин: един мощен екип
 
Кверцитин и бромелаин въздействат добре в екип, тъй като първият оказва влияние на антиоксидантно ниво за намаляване разрушението и раздразнението, причинени от свободните радикали, докато в същото време потиска реакцията по отношение на хистамин (който причинява алергичните реакции), докато бромелаин действа на ензимно и протеиново ниво, ограничавайки действието на метаболити и неутрофили върху възпалението. В допълнение, както бе отбелязано по-рано, бромелаин подпомага увеличението в абсорбирането и използването на кверцитин.

       

Кверцитин е един от най-добрите, достъпни без рецепта, естествени начини за въздействие върху много проблеми, включително интерстициален цистит, инфекции на пикочните пътища и хемороиди. Един бърз поглед разкрива възможни допълнителни ползи от кверцитин, както демонстрират предварителни клинични изследвания:
 
 • Подобрява здравето на сърдечно-съдовата система, като възпрепятства окисляването на лошия холестерол
 • Намалява разрушаването, причинено от свободните радикали, действайки като мощен, естествен антиоксидант
 • Намалява натъртванията, като ограничава разширените вени и укрепва слабите капиляри
 • Подобрява и предпазва белите дробове, възможно е третиране на голям диапазон от проблеми на дихателните пътища (астма, бронхити, емфизема)
 • Помага в борба с рак, като най-обещаващи доказателствата се наблюдават по отношение на рака на простата
 • Потиска алергичните реакции, особено респираторните алергии

Вероятно това може да прозвучи амбициозно и екстравагантно, но трябва да се помни, че много от тези твърдения се базират на предварителни проучвания. Необходимо е да се отбележи, че дори много скептично настроени учени възлагат очаквания, тъй като при анализ на широк спектър от доказано здравословни храни - особено потенциално способните да се борят с рак (като броколи, спанак и ябълки) - често се наблюдава значително количество кверцитин като обща черта. В допълнение, при сравнение с много лекарства, прилагани за борба с подобни състояния, съществуват малко странични ефекти.

                                                          

 
Препоръчани продукти с кверцетин:
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Огромен брой изследвани проведени върху средноверижните триглицериди до сега са били в областта на борбата с наднорменото тегло. Има обаче и не малко такива демонстриращи възможностите на MCT, да облекчават симптомите при пациенти хронично болни от диабет, рак, ХИВ, цистична фиброза, гърчове и Алцхаймер. Възможностите им за приложение при лечение и профилактика на тези заболявания тепърва ще бъде обект на изследвания."

Реклама
Copyright © 2007 - 2019 silabg.com