сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Честотата на сърдечния ритъм

Честотата на сърдечния ритъм

Честотата на пулса представлява сърдечния ритъм или броя удари на сърцето за една минута. Нормалният сърдечен ритъм е около 150 удара при децата до 60 при възрастните. Освен от възрастта, честотата на пулса се влияе от пол, телесна температура, болка, емоции, тренировки, употреба на стимуланти, тегло, дехидратация и още много комплексни фактори. 
 
Всеки удар на сърцето изтласква кръвта през артериите. Една сърдечна пулсация е равна на един сърдечен удар. Тялото произвежда хормони, с които да генерира допълнителна енергия, когато има такава необходимост - адреналин. Това също изменя сърдечната честота. Когато сме под влияние на силни емоции, сърцето тупти по-бързо. Когато страдаме от треска, сърдечният ритъм се ускорява, защото сърцето пренася повече кръв към кожата с цел охлаждане.

Сърцата на атлетите  в спокойно положение пулсират по-бавно, защото могат да изпомпват повече кръв с един удар. Затова атлетът е свикнал да се възстановява по-бързо. Развитото сърце тупти по-малко по време на интензивно натоварване. Според проучване на университета Джон Муур в Англия от 2008г., максималния сърдечен ритъм при атлетите е по-нисък, отколкото при уседналите хора на същата възраст.
 

Можете да определите приблизителния максимален сърдечен ритъм, с който организма ви е в състояние да се справи, като извадите годините си от 220. В зависимост от вашето физическо състояние и ниво на активност тази цифра може да варира с 20 удара в минута.
 
Сърдечни проблеми
Дори атлет, намиращ се в добра кондиция, е податлив на травми от изтощителни тренировки. Хипертрофичната кардиомиопатия е състояние, при което сърцето се уголемява прекалено много и стените му стават прекалено дебели. Тази болест причинява 50% от внезапната смърт при атлети под 35 години. Откриваема е чрез ехокардиограма.

Друг обичаен проблем е брадикардията. При неатлетични хора, сърдечен ритъм в спокойно положение, който е по-малко от 60 удара в минута, не е признак на добро здраве на кръвоносната система. Брадикардията може да бъде причинена от дегенерация на сърдечната тъкан с възрастта, поражения по сърцето, високо кръвно, хипотироидизъм и употреба на определени медикаменти. Необходима е лекарска намеса.
 

Подход към МСР
По време на кардиоваскуларна активност начинаещите не бива да се стремят към максималния си сърдечен ритъм, а към техния целеви сърдечен ритъм. Това е диапазон между 70% и 85% от максималния сърдечен ритъм. Начинаещите трябва бавно да развият своята издръжливост и да тренират с по-нисък сърдечен ритъм преди да повишат интензитета на тренировките си. Съвременните кардио уреди имат изписани ориентировъчния целеви сърдечен ритъм за различните възрастови групи на таблата си.
 
Суплементиране
Най-добрите суплементи за поддържане на добро сърдечно състояние са: 

Сила БГ Тийм.
Продукти за здраво сърце
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Анкета
Последни коментари
Да сте живи и здрави всички ! Много е лошо ,когато се опитват да накърняват ...
Похвално е вниманието, което обръщате на хейтърите, които се опитват да ви ...
Имам приятел, който работи в агенцията за безпоасност на храните и му исках ...
Интересно

""Всеки трябва да изглежда така както му отива. Определено не мисля, че всички трябва да са сериозни и намръщени. На мен просто не ми отива да съм усмихнат, но има хора, които имат по различно излъчване, на които им отива. Но, примерно, Джейсън Стейтъм, който е световноизвестен, не съм видял да се усмихва в нито един от филмите, в които участва, но това не му пречи да се радва на голяма популярност в световен мащаб." - Лазар Ангелов"

Е-Мейл абонамент

Въведете E-Мейл адрес:

При въвеждане на e-mail ще бъдете уведомени при нова публикация.

Реклама
Copyright © 2007 - 2017 silabg.com