сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Цисус – древна билка от Изтока

Цисус – древна билка от Изтока

Цисусът е древно лечебно растение растящо в Африка и по-топлите части на Азия. От векове се използва в традиционната медицина на Индия заради качествата му на естествен аналгитик и способността му да тонизира организма и изцелява костни травми и наранени сухожилия. Съвременните изследвания хвърлят светлина върху възможностите на растението да ускори заздравяванията на костите, действайки като глюкокорткикоиден антагонист. В допълнение цисусът има потискащ ефект върху кортизола, което може да доведе до повишен тестостерон и изграждане на нова мускулна тъкан. В редица изследвания извършени с помощта на професионални спортисти, цисусът се доказва, като по-добър антикатаболитен агент дори и от някои леки анаболни стероиди! За тези и още много други качества на билката ще ви запознаем по-нататък в статията.Стави и сухожилия.
Травмите са най-големият враг на активните спортисти. Независимо от спорта, който практикуват, атлети по целия свят страдат от болки в ставите и сухожилията, или от продължителни контузии заплашващи спортната им кариера. Болката и породеното от нея обездвижване с причина и за намалената работоспособност на милиони хора по света. Цисусът има доказан обезболяващ и анти-възпалителен ефект при тези клинични случаи, като в същото време е абсолютно безвреден дори и при прием на свръх дози от билката. Анаболните/андрогенни съставки са добре известни със способността си да действат, като антагонисти на глюкокортикоидните рецептори и да спомагат за костния растеж и възстановяване. За постулат се приема твърдението, че цисусът притежава анаболни и андрогенни свойства. В допълнение на способността му да ускорява заздравителния процес при костни счупвания, редовният прием на растението води до много по-голяма костна здравина на опън. В клинично изследване употребата на цисус намалила продължителността на възстановителният процес на пациенти с костни счупвания от 55 до 33% сравнено с времето за възстановяване на контролната група.

Това, че цисусът притежава антиглюкокортикоидни свойства се доказва от редица проучвания, в които костите биват отслабени чрез третиране с кортизол. При  едновременен  прием на екстракт от цисус ефектът на костен катаболизъм причинен от кортизолът  спира и лечебния процес започва. В други проучвания се открива пряка зависимост между приема на билката и обмена на колаген. С увеличения синтез на колаген е напълно нормално да се очаква ускорено възстановяване на хрущяли, ставни връзки и сухожилия. Много спортисти приемат анти-възпалителни лекарства, за да се преборят с болката. Тези лекарства обаче само премахват усещането за болка, но не и нейния причинител. В допълнение към това, болкоуспокояващите блокират протеиновия синтез, което е още един техен минус при  сравнение с билката. Макар и идващ по-бавно болкоуспокояващият ефект на цисус остава и то за дълго.


Стоп на мускулната атрофия
Макар ускорението на процеса на костно лечение да представлява потенциален интерес за голям брой хора, той е от най голямо значение за пациентите страдащи от хронични заболявания като остеопороза. Антиглюкокортикоидните свойства на цисуса са от съществено значение за всеки бодибилдър и атлет желаещ да натрупа мускулна маса, тъй като ендогенните глюкокортикоиди и в частност кортизола имат способността да унищожават не само костната тъкан, но и скелетната мускулатура. Това се случва, когато кортизолът активира протеазомата, която чрез протеолизата (химическа реакция на разкъсване на пептидни връзки) започва да разгражда непотребни, или повредени белтъци. Макар това да е естествен физиологичен процес, когато той стане хипер активен провокиран от високи нива на кортизол (породени от болестно състояние, стрес и претрениране) той започва да премахва напълно здрава и големи количества от напълно нормална и здрава мускулна тъкан.

Ако сте се чудили защо не успявате да постигнете добри резултати и сериозна мускулна маса, въпреки упоритите ви тренировки и стабилен хранителен режим, то трябва да сте сигурни, че кортизолът изяжда мускулния ви потенциал. Кортизолът намалява усвояването на аминокиселини, за образуване и натрупване на белтъчини в мускулната клетка. Излишъкът от катаболитния хормон може да доведе до прогресираща белтъчна недостатъчност, мускулна слабост и атрофия, намалена костна маса заради увеличено изхвърляне на калции чрез урината и намалено усвояване на минерала.

Цисусът е доказано потентен анаболен и антикатоболитен агент, като в същото време не потиска естествените хормонални нива. Помага за предпазване на мускулатурата по време на физически, или емоционален стрес. Приемайки екстракт от растението вие ще намалите периода си за възстановяване и ще поддържате положителен азотен баланс и високи нива на креатин в мускулите денонощно.Други ползи за здравето.
    Освен, че е единствената билка, която доказано възстановява ставни връзки, кости и сухожилия и е един от най-мощни антикатаболитни агенти, цисусът има благотворен ефект при:
•    Лечение на хемороиди – антивъзпалителните и аналгитични свойства на цисусът комбинирани с тонизиращият вените метанол съдържащ се в растението облекчават болката и намаляват размера на хемороидите, като това му действие дори превъзхожда повечето модерни лекарства.
•    Контрол над теглото – заради способността на билката да намалява нивата на кортизол с повече от 30 %, излишна кръвна захар и холестерол, цисусът се явява мощно средство за изгаряне на подкожните мазнини.
•    Стомашни проблеми – цисусът има доказано благотворен ефект при гастрит и язви. Възстановява лигавицата на стомаха и намалява размера на язвите, намалява освобождаването на киселини.
•    Предпазва от карциноми – растението е мощен антиоксидант. Унищожавайки свободните радикали в организма цисусът намалява риска от ракови заболявания.    Едно от най-големите предимства на цисус, освен всички негови полезни свойства е, че той е абсолютно безвреден. Използвал се е в продължение на хилядолетия в Индия, бил е обект на хиляди лабораторни проучвания и до сега не е проявил никакви негативни странични ефекти. Все пак можете да се придържате към дози от 3 до 6 грама дневно при продукти с около 6% съдържание на кетостерони, като ги разделите на две дози сутрин и вечер.СИЛА БГ Тийм
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2016-06-01 | 14:48:09
димитрова
извинете, има ли по малка разфасовка, за да мога да я пробвам, и каква е цената
2015-07-25 | 16:03:31
Мария
Аз много благодаря за изчерпателния отговор. Имах резерви спрямо продукта, но пък и тайно се надявах всичко, което пише за него да е истина, защото понякога и лекарствата не помагат, и се надяваме на чудо. Безрезервно Ви се доверявам, а и в крайна сметка Вие сте много по- запознат от мен, а и може би и това Ви е работата. Аз ще си го купя този продукт- Цисус, и даже ако може и да ми кажете, мъжът ми е с гонартроза, дали ще може и той да го взема? Лично аз ще видя какъв ще е резултата, и отново ще Ви пиша. Ако наистина намалят болките, ще го препоръчам и на други болни с артритни заболявания. Аз до скоро пих медрол, това са Кортикостероиди, които колкото помагат, толкова и вредят, и сега, когато случайно открих в интернет тая билка, и се хванах, като удавник за нея :) малко е смешно , но е така! И последно, тъй като Цисус, са няколко вида, кой вид ще е най- благоприятен за ревматоидните болести? И отново, благодаря, че ми отговорихте!
2015-07-24 | 10:03:55
Манчо Пенчев
Със сигурност ще има благоприятен ефект спрямо Вашето заболяване и не, няма да натрупате мускулна маса, която да се превърне само в маса, защото това няма как да се случи без да с има физическа активност, свързана с вдигане на тежести. Иначе всеки с взимане на 2-3 билки ще става по 120 кг....
2015-07-19 | 20:41:13
Мария Марчева
Здравейте! Тъй, като пишете, че Цисус става да се взема и от обикновените хора, които не са спортисти, и че подпомагат възстановяването на износени стави и сухожилия, аз Ви питам, това, че не тренирам, ще ми помогне ли в лечението за ревматоиден артрит, и е добре, че изгаря мазнини, но да не се получи някаква мускулна маса, която без тренировки, ще е само Маса... :)
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Най-голямата грешка, която правят повечето от използващите анаболни стероиди е идеята, че стероидите могат да заместят правилните тренировки, хранителния режим и процеса на възстановяване. Какво отличава топ културистите като Рони Колман, Фил Хийт, Митко Димитров, от останалите билдъри, които също използват стероиди? Количеството приемани препарати? Едва ли. Това което прави тези мъже да изглеждат недостижимо яки, е тяхната упоритост, тренировка, хранителен план и режим."

Реклама
Copyright © 2007 - 2019 silabg.com