сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Хормонален баланс при жените

Хормонален баланс при жените

Хормоналния баланс между естрогенните хормони и прогестерона е жизненоважен за жените, които искат да бъдат в оптимално здраве. Трите типа човешки естроген имат редица ефекти върху тялото на нежната половинка. Нужно е да се постигне един баланс между тях и прогестерона. Това е така, защото вследствие на естрогенна доминация се стига до дисбаланс, който води до много отрицателни ефекти, които не просто са дискомфортни, ами и са прекурсори на много здравословни проблеми. Доброто здраве е налице тогава, когато хормоните в тялото се произвеждат в адекватни количества и са да кажем „наравно“. Представете си го по следния начин: хормонална хармония, в която хормоните са симфониен оркестър. Ако едната част от оркестъра, да кажем тази с духовите инструменти е твърде шумна, това би заглушило другите части от оркестъра и би провалило концерта.

Ефектите на Естрогена:
Човешкия естроген влияе по следните начини на тялото:
- Стимулира разтежа на „хастара“ на матката / утробата
- Кара тъкантта в гърдите да се развива и расте
- Подтиква организма да съхранява мазнини и да покачва телесна маса
- Увеличава водната задръжка
- Сгъстява кръвта, карайки я да се съсирва много по-лесно
- Намалява разпада на костната тъкан, но не стимулира разтежа и регенерацията на костите
- Увеличава емоционалната чувствителност
- Активира прогестероновите рецептори
- Намалява либидото и желанието за секс
- Стимулира производството на щитовидно слепващ глобулин (серумен протеин) произвеждан в черния дроб. Този тип глобулин инхибира действието на щитовидните хормони.А какви са ефектите на прогестерона. Сами ще забележите ,че те контра-балансират тези на естрогените.

- Кара „хастара“ на утробата да узрее, предотвратявайки създаване на излишна тъкан
- Предотвратява наднормения разтеж в гръдната тъкан. Превенция срещу фиброцистит.
*Заболяване, при което в млечните жлези се образуват изпълнени с течност кисти и тумори, болезнени и променящи размерите си в зависимост фазите на меструалния цикъл.
- Има диуретичен ефект, който мобилизира течностите. По този начин се намалява подпухването и водната задръжка.
- Подобрява ефекта на щитовидните хормони, ускорявайки метаболизма
- Стимулира производството на нова костна тъкан, превантивна мярка срещу остеопорозата
- Увеличава либидото и желанието за секс
- Предотвратява развитието на рак на гърдата и на матката
- Действа антисъсирващо на кръвта
- Подобрява функцията на надбъбречните жлези
- Подобрява настроението
- Нужен е по време на бременност

Сами виждате, че тези хормони си противоречат. Но те са част от вас и комплексното устройство на човешкия организъм, и затова трябва да са в жеканите нива. Един дисбаланс би довел до усложенения и дискомфорт.

Кога и защо се получава така ?
Какво става с възрастта?
Женските яйчници функционират най-добре няколко години след пубертета до възраст около 30 години. С течение на възраста успоредно с тялото стареят и яйчниците. До момента, в който жената навърши 35 години, тя е над половината от менструалния си живот и фунцкията на яйчниците започва да се колебае, и отслабва. Производството на прогестерон пада драматично в периода от 35 и 50 години. Този спад е в следствие на две основни причини. Първо, яйчниците стареят и функционират по-малко ефективно в сравнение с по-ранен етап от живота. Второ, с възрастта жените започват да имат менструални цикли, когато яйчниците им не овулират (когато, не отдават яйцеклетка). Това се нарича анавулаторен цикъл. А когато една жена не овулира по време на менструалния си цикъл, нейните яйчници не произвеждат прогестерон. Това са и причините за наличието на прогестеронов дефицит. В тези случаи, хормоните с най-голямо влияние в женското тяло са естрогените. Когато те доминират, женските хормони са дисбалансирани в услуга на естрогените. Много жени днес преживяват подобен дисбаланс и в пубертета, но основно той се наблюдава с течение на менструалния живот.

*Тук може да отворим малка скоба и да вметнем още няколко причини за появата на подобен дисбаланс. Това са фактори, които допринасят за появата му и предотвратяването му.

- Синтетичните естрогени в храните
Животните в индустриалните държави, особенно Щатите, рутинно се хранят със синтетчни естрогенни добавки и зърнени култури третирани с пестициди. Тези синтетични съставки се отлагат и концентрират в месата, мазнините и млечните продукти продавани в най-близкия маркет.

- Ксеноестрогените в околната среда
Субстанции, които тялото ни бърка с хормони поради структурата им, основно с петролен химичен състав те съставляват огромна част от бита и ежедневието ни. Освен, че са подобни на хормони,повечето от тях имитират действието на естрогена. Те могат да се открият в сапуните, парфюмите, ароматизаторите и главно в пластмасите. Сега имайте едно на ум, когато надигнете бутилка минерална вода!

*Повече за действието на подобни субстанции и какви мерки можем да вземем прочетете тук.

Менопаузата
Нивата на двата типа хормони спадат с възрастта на жената. Но прогестерона пада доста по-рязко от естрогенните хормони. Когато жена наближава значителна промяна в живота си, като менопаузата, тя може да започне да изпитва симптоми и  от на падащите естрогенни нива придружени с горещи вълни и вагинална сухота. В този момент прогестерон вече не се произвежда от яйчниците. Дори тогава, макар и при спад в естрогенните нива, хормонален баланс няма, тъй като естрогена доминира, заради липсата на прогестерон. В този период в женския организъм и по-точно в мастните клетки се произвежда основно естрогена естрон.

Естрогенна доминация/ Прогестеронов дефицит
Според степента на дисбаланс между хормоните една жена може да изпитва един, няколко или всички от тези симптоми:

- Предименструална болка и свръхчувствителност в гърдите
- Предименструална водна задръжка и покачване на тегло
- Предименструални главоболия, включително мигрена
- По-тежки менструални цикли, често свързани със съсирване на кръвта
- Нередовен менструален цикъл
- Фиброцистит
- Маточни фиброиди – доброкачествени туморни образувания по матката
- Загуба на желание за секс
- Нервност и паник атаки
- Неплодовитост
- Безсъние и непълноценен сън
- Остеопороза
- Умора в надбъбречната жлеза
- Автоимунни заболявания
-  Отключване на алергий свързани с респираторната система
- Зачестяване на уринирането
- Чести главоболия и мигрена
- Сухота в очите
- Увеличение на количеството телесни мазнини
- Повишаване нивата на холестерола и кръвното налягане
- Рак на гърдата
и др.Много от тези симптоми и състояния се появяват при жени на различна възраст. Те може да са често срещани, но не са нормални. Тези симптоми са индикация за спад във функционирането на яйчниците, което води до необратимо влошаване на женското здраве с времето. За да могат жените да постигнат и поддържат здраве и уелнес, е жизненоважно да запазят женския хормонален баланс щом, някой от симптомите горе е налице.

Не става дума само за матката и репродуктивното здраве, ами за всяка клетка от женското тяло. Всяка една има рецептори и се влияе от естрогенните хормони, прогестерона и тесостерона. Секс хормоните влияят на мозъка, стимулират производството на невротрансмитери, неврохимикали и неврохормони, които позволяват на жената да мисли по-трезво и да се чувства по-добре. Затова е важно дамите да си осигурят естествена прогестеронова суплементация, когато преживяват предименструален симптом или се нуждаят от прогестеронов заместител след менопауза. Макар естрогените и прогестерона да са основните доминиращи хормони, които един женски организъм произвежда е важно да споменем, че жените произвеждат и малки дози тестостерон. За жените производството на тестостерон е пиково по-време на овулация. Един естествен начин от природата, който да накара жената да желае сексуален контакт точно в този момент.


Препоръки за поддържане и постигане на хормонален баланс.

Какво да хапвате?
1.      Зелени зеленчуци: Броколи, зеле, спанак или брюкселско зеле, карфиоли и различни салати. Старайте се тези храни да са минали минимална термична обработка и да ги хапвате основно в сезона им.
2.      Храни и суплементи богати на фитоестрогени, растителни източници на естроген: Соя, грах, детелина и кудзу
3.      Храни богати на лигнини: Ленено семе, ръж, пшеница. Тук трябва да се стремите да ги приемате в нерафинирана форма. Пълнозърнеста или суплементарна към храната.
4.      Храни богати на флавоноиди: Цитрусови плодове и грозде
5.      С високо съдържание на здравословни мазнини: Кокосово масло, зехтин, омега 3 мастни киселини (сьомга, скумрия, риба тон, ленено семе) и студено пресовани масла.
6.      Използвайте куркума, като подправка към ястията си или я приемайте, като суплемент с храненето.

Какво да НЕ хапвате !
1.    Захари: Безалкохолни напитки, бонбони, пасти, понички и други
2.    Рафинирани въглехидрати: Бял хляб, бял ориз, спагети, кракери, курабии и други.
3.    Мазнини: Животински, избягвайте мазните, нечисти меса и растителните рафинирани олиа (царевично, соево, слънчогледово, зеленчуково и рафинираните зехтини)

Приемайте 30-60 грама соев протеин на ден. Би се отразило чудесно на дамите, които не просто искат да са здрави, ами се занимават интензивно със спорт.

Добавете суплементарна помощ към постепенно изградената диета.

А. Високо-концентрирани витамини. Хубаво е това да са женски формули тъй, като там има специално подбрани екстракти и точна дозировка на витамините и минералите нужни за вашето здраве.
Б. Омега 3 мастни киселини.
В. Б-комплекс витамини
В. DHEA
Д. Изофлавони
Е. Витамин C с биофлавоноиди би увеличил нивата на прогестерон.
Ж. Есктракт от див ямсАко прогестерона е толкова важен хормон, защо лекаря ми не знае за него и не взима мерки?

Медицината и индустрията са доста тясно свързани. Това означава ,че фармацевтичните компании и правителствените медицнско регулиращи агенции работят заедно. Подобна система, като цяло не е крайно корумпирана или зла, но като всяка друга човешка агенция, тя е подлежи на грешки и манипулации. Медицинските изследвания са зависими от средствата давани от Националните Институти за Здраве (NIH) и частната фармацевтична индустрия. Двете са взаимно свързани.

Всяка фармацевтична компания се нуждае от печалба за да преуспява. Печалбата идва от патентовани лекарства. Системата не се интересува от естествени (трудни за патентоване) лекарства, независимо, че понякога те са повече от полезни. Затова и потока от средства не се простира до подобни продукти, които не могат да бъдат патентовани. А оттам идва и следното. Лекар, който иска да учи и знае плюсовете и минусите на алтернативни медикаменти, и иска да ги приложи на практика в терапия на пациент се излага на потенциялна глоба или неспазване на длъжността си, като лекарско лице. Както спомехме по-горе всяка жена от пубертета си до пределна възраст може да е жертва на хормонален дисбаланс, особенно в модерния свят, където има толкова много фактори, които влияят на естественото ни същестуване. Та мислите ли, че хората с власт биха изпуснали подобна възможност и да я оставят неконтролирана?

Това е просто мнение и затова ви молим да приемете думите ни просто, като вариянт на случващото се. Относно точния прием и нуждата от храните и суплементите предложени в тази статия ви съветваме да се консултирате с вашия лекар или нутролог.

Източници:
Albright, F. 1936. Studies in ovarian function III: the menopause. Endocrinology 20:24
Campbell, B.C., and P.T. Ellison. 1992. Menstrual variation in salivary testosterone among regularly cycling women. Horm Res 37:132-36.
Lee, John R. MD. 1994, Slowing the Aging Process with Natural Progesterone, BLL Publishing, California, USA, p. 12.
Lee, John R. MD. "What Your Doctor May Not Tell You About Menopause" Warner Books, May, 1996.


СИЛА БГ Тийм
Продукти за поддържане на хормонален баланс
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2016-02-28 | 18:47:06
Пипи
Внимавайте с препоръките за хранене! По-добре се консултирайте със специалист и си направете изследване, защото ако има доминиране на Естроген не трябва да се консумира соя. Полезна е, но в някои случаи е вредна!
2015-02-21 | 20:31:08
Мили
Не съм си правила хормонални изследвания, но имах симптоми на естрогенова доминантност. Първоначално пих и ми помогна екстракт от Аврамово дърво, а сега вземам цинк, магнезий и Б6, и вит. Ц. Отделно спрях спрях кафето (за да не изтощава надбъбречните жлези, при стрес прогестерона се превръща в кортизол, ако първите не могат да го произведат) и ограничих сладкишите до веднъж седмично. Цикъла ми е редовен, а ПМС го няма никакъв :))
Отне време, но си заслужава, тъй като цялостния подход дава шанс на организма сам да се върне към нормалното си състояние. Добавянето на синтетични хормони нищо не лекува.

По отношение на соята- чела съм противоречащи си мнения- увеличава ли естрогена или замества "лошия" такъв?
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Тексаският ресторант “Сърдечен удар” е познат на част от вас, които прекарват повече време в интернет. Там сервитьорките са облечени в медицински униформи. С клиентите се отнасят като с “пациенти”, поръчките им се занасят като “рецепти”, а когато някой смелчага си поръча “четворният байпас”, персоналът учтиво го превозва до колата му в инвалидна количка!"

Реклама
Copyright © 2007 - 2018 silabg.com