сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Какво трябва да знаем за женшена?

Какво трябва да знаем за женшена?

Коренът от женшен е една от най-популярните билки в днешно време, но всъщност има данни за използването ѝ от преди 5000 години. Азиатския вид женшен Panax ginseng, наричан още и корейски, заедно със северноамериканския Panax quinquefoliusсе прилагат главно за тонизиране на организма, стимулиране на имунната система и подобряване на сексуалната функция. Сибирския женшен Eleutherococcus senticosus на практика грешно се определя като женшен, защото растението, макар да има в голяма степен сходни свойства и да е от същото семейство Araliaceae, всъщност е от друг вид – Eleutherococcus.
 


Енергия и тонус

Тези свойства на корена от женшен се дължат на активните вещества в него -  гинзеноидите в азиатския и американския вид и елеутезоридите в сибирския. Теувеличават физическата дееспособност и оптимизират енергийния разход по време на физическо натоварване. За женшена се смята,че повлиява хипоталамуса, увеличавайки плазмените нива на основни хормони, участващи в освобождаването на енергия.

За максимален ефект комбинирайте с Таурин.
 


Имунна система и анти-стрес

Главно женшенът се определя като адаптоген, тъй като притежава свойството да помага на организма да се адаптира към стресови ситуации и бързо променяща се среда. Също така той подсилва съпротивителните сили на организма като подпомага имунната система. В исторически план женшенът е бил използван именно с такава цел – както при хора в напреднала възраст, така и за възстановяване след определени заболявания. Трябва да споменем, че сибирския женшен има по-изразени адаптогенни свойства от азиатския, а също така притежава и детоксикиращ ефект.

За максимален ефект комбинирайте с Ехинацея.

 


Кръвообращение и умствена дейност

Известно е, че женшенът стимулира образуването на кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението в мозъка. По този начин се постига по-развита капилярна мрежа и по-добро оросяване на тъканите. Това от своя страна води до подобряване на паметта и познавателните способности.

За максимален ефект комбинирайте с Гинко Билоба.

 


Либидо и сексуална функция

При клинично изследване за ефикасността на корейския червен женшен при хора с еректилна дисфункция се доказва, че 60% от деветдесетте тествани мъже докладват за значително подобрение на представянето им след честия прием на женшен. Китайски медицински текст от 4 век пък споменава различни екзотични рецепти, действащи като афродизиак. Тестовете в днешно време установяват и благоприятно въздействие върху половата система и при жените.

За максимален ефект комбинирайте с Епимедиум.

 


Всички тези полезни свойства на корена от женшен го правят предпочитана хранителна добавка през пролетния сезон, когато огранизма е податлив на пролетната умора и различни вирусни заболявания.
 
СИЛА БГ Тийм!.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2015-10-26 | 16:44:18
Симеон Радев
Започнах да приемам женшен, защото имам непоносимост към кофеина. Откакто приемам женшена преди тренировка при мен има чувствително подобрение в силата и енергията. Препоръчвам на всеки да опита.
2015-04-14 | 13:34:53
Margarita Popova
Много хубава статия. Поздравления !
2015-04-14 | 13:07:36
Антон Петров
Пия женшен на Haya и съм много доволен, започнах приема при смяната на часовото време, определено като цяло се чувствам много по-тонизиран и енергичен през целия ден.
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Анкета
Последни коментари
Да сте живи и здрави всички ! Много е лошо ,когато се опитват да накърняват ...
Похвално е вниманието, което обръщате на хейтърите, които се опитват да ви ...
Имам приятел, който работи в агенцията за безпоасност на храните и му исках ...
Интересно

"Сред всички странни форми на йогата, практикувани по света (пилатес, бокс, спининг), впечатление прави Антигравитационната йога, където позите се практикуват от провесен от тавана "хамак". Такава тренировка може да ви направи много гъвкав и добре разтегнат, но участниците често се оплакват от особена "йога" миризма, пропита в хамака."

Е-Мейл абонамент

Въведете E-Мейл адрес:

При въвеждане на e-mail ще бъдете уведомени при нова публикация.

Реклама
Copyright © 2007 - 2017 silabg.com