сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Липса на витамин С

Липса на витамин С

Витамините са изключително важни за успеха в бодибилдинга. Витамин С е ценен за диетата на всички хора без изключение. Водоразтворим витамин. Витамин С е необходим за хубави зъби, за хубава кожа, спомага за заздравяването на раните. Витаминът е нужен за подпомагане на клетъчния растеж, функциите на кръвоносната система и всички важни функции на тялото. Витамин С е антиоксидант. При трениращите необходимостта от витамини е по-висока, а недостигът им може да намали мускулите и да увреди здравето.
 
В наши дни липсата на витамин С се случва рядко, поради факта, че почти всички формули и хранителни продукти са обогатени с витамин С. Въпреки това липсата на витамин С не е за подценяване и е добре витамина да се набавя всекидневно чрез естествени храни и диетични добавки.

 
Добри източници на витамин С са плодовете и зеленчуците, особено цитрусите. Портокаловият сок е може би най-богатия източник на витамин С. Други богати на витамина храни са червени чушки, киви, шипки, броколи. Витамин С не е устойчив на висока температура - имайте го предвид при приготвяне на храната.
 
Симптоми за липса на витамин С
 
Симптомите за недостиг на витамин С са различни, но най-вероятните за подобна липса на организма са:
 
- Умора - този симптом не е достатъчен да се определи дали страдате от липса на витамин С.
- Смяна на настроението - често при липса на витамин С се наблюдава лесна раздразнимост и избухливост.
- Внезапна загуба на тегло.
- Рани - при липса на витамин С по-лесно се получават синини, което е знак за подобряване на приема му.
- Болки в мускулите и ставите.
- Проблеми със зъбите
- Суха коса и кожа - освен за липса на витамин С, може да е симптом за недостиг на още витамини и минерали.
- Инфекции - когато продължително време организма страда от липса на витамин С, това се отразява на цялата имунна система.

 
Препоръчителна доза и време за прием
 
Липсата на витамин С, както и на други витамини може да се предотврати и с помощта на хранителни добавки. Не са известни странични ефекти от приема на добавки с витамин С, но в много големи количества може да предизвика гадене и стомашно разстройство.
 
Препоръчителната доза витамин С за повечето възрастни е 90 мг за мъже и 75 мг за жени. Хората, които пушат и тренират интензивно се нуждаят от по-високи количества от витамина. Доза от 200 мг витамин С 2 пъти дневно ефективно намалява последствията от вредните свободни радикали при интензивни тренировки. Витамин С може да се приема с храната.
 
Препоръчани продукти с Витамин C
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Браво ! Много добре описано и обяснено!
Поздравления, наистина! Изключително ценна и конструктивна кампания. С това ...
Браво поздрави за предприетите мерки.
Интересно

"Дървото гинко билоба е растяло на планетата, още когато динозаврите са управлявали Земята. Също като динозаврите, всички роднини на гинко билобата, загинали преди милион години. Така че, гинко билоба е като една жива вкаменелост, и то все още съществува защото дървото произвежда специални съставки, които го защитават от болести и насекоми, и които не могат да се намерят в никои други растения."

Реклама
Copyright © 2007 - 2018 silabg.com