сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Катаболизъм и анаболизъм

Катаболизъм и анаболизъм

Катаболизъм и анаболизъм? Бодибилдърите използват тези термини ежедневно (често ги и бъркат). Чували сте за „анаболен растеж“ и „катаболно състояние“. Сметнахме за необходимо да се поровим малко в науката за бодибилдинга. Нека разберем какво означават тези термини!
 
Анаболният растеж е свързан с термина анаболизъм. Анаболизма се отнася до прости вещества и субстанции, синтезrрани в комплексни такива, съставящи жива тъкан. Той се фокусира главно над растежа и хипертрофията в човешкото тяло. Това състояние е така желано от повечето фитнес ентусиасти, тъй като им помага да постигнат техните цели свързани с покачването на мускулна маса. Без анаболизъм няма реален растеж и крайният резултат е катаболно състояние.
 
Иронията идва от там, че тренировката сама по себе си е катаболизъм за тялото. Всички сте чували как по време на тренировка само рушим, а едва след тренировка и когато се възстановяваме растем и ставаме по-силни от преди. 
Фокусирайки се над сложни физически изпълнения (например клек с щанга), активираме в организма масивно освобождаване на анаболни хормони. Затова се постарайте във всяка тренировка да има поне едно такова изпълнение. 


Кои са сложните и комплексни изпълнения? 
Класическите клек, лег и тяга, например. Те, сами по себе си, не са толкова изолирани. При тях се изисква техника, но и преди всичко сила. Няма професионален билдър, който не е качил основната си мускулна маса благодарение на тях.
 
За да се изградят наново разрушените по време на физическо натоварване градивни блокове, на него му трябва и енергия.
 
Ето ви някои съвети, как да поддържате анаболизма в тялото:
 • Хапвайте храни, които изобилстват от нутриенти (колкото по-малко рафинирани са, колкото по-малко са минали през термична обработка, колкото по-натурални са, толкова по-добре)
 • Хапвайте малко над 2 грама протеин на килограм лично тегло.
 • Ограничете боклуците в целофани, вафличките, чипсовете и друг джънк до минимум
 • Спете!
 • Изразходвайте основната ви сила/енергия по време на тренировка в съставни/комплексни упражнения. Горе ви споменахме трите класически, но варианти има много. Накратко: съставните изпълнения включват повече от един мускул или мускулна група. Ако говорим за гърди, флайса, например, е изолиран, пресата от лег, обаче, далеч не е.
 •  


Катаболното състояние и катаболизма се отнасят до разпада на живите тъкани в по-семпли форми. Катаболното състояние най-вече се свързва със загубата на мускулна маса. Все пак катаболизма е витален за нас, тъй като се свързва с освобождаването на енергията. Всяко движение е катаболно, тъй като за изпълнението му е нужна клетъчна енергия.
 
Катаболното състояние не е проблем, освен ако не продължи твърде дълго. Дългите периоди на катаболизъм стимулират освобождаването на катаболни хормони. Кортизола е именно такъв хормон. Той спира горенето на мазнини и мастния метаболизъм. Крайният резултат е мускулен разпад. Катаболизмът може да бъде опасение, но не стигайте до крайности. Термина е преизползван и недоразбран. Времето на катаболно състояние, а не просто катаболизма в частност е това, което има значение и е важно за трениращия.

 
Ето ви няколко съвета за това как да се предпазите от застой в катаболно състояние:
 • Нека тренировките ви не са по-дълги от час (отделно силова и отделно кардио).
 • Хапнете нещо с протеин и въглехидрат след тренировка.
 • Спете минимум 6 – 8 часа на ден.
 • Хапнете веднага щом се събудите.
 • Хапвайте на всеки 3-4 часа.
 • Вземете си BCAA и пийте около 8-10 грама през деня.
 
Анаболизма и катаболизма са по-скоро като братя. Те са зависими един от друг, за да функционира тялото ни. Не се боят един от друг, но за да постигнете целите си трябва да разберете как действат. Без катаболизъм няма да имаме нужда от анаболизъм. Използвайте горепосочените съвети и оптимизирайте своя потенциал!

Сила БГ Тийм
Препоръчани антикатаболни продукти
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Важно е също така да не забравяте хидратацията след всяка слънчева баня. Поддържайки кожата хидратирана ще я защитите допълнително от вредните фактори."

Реклама
Copyright © 2007 - 2018 silabg.com