сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Най-полезното яйце?

Най-полезното яйце?

Яйцата са една от свещените храни на бодибилдинг обществото, заради което преди време им посветихме отделна статия. Хранителният състав на различните кокоши яйца в общия случай е еднакъв, но някои ферми хранят кокошките си със специални формули, променящи вида и състава на снесеното - обикновено към по-добро! Поне в САЩ не е разрешено кокошките, използвани за добив на яйца, да поемат хормони. Ако искате да повишите приема на омега-3 киселини, да подобрите нивата на холестерола или да се храните "органично", огледайте се за яйца от тези разновидности:
 
Органични яйца
Яйцата стават органични според условията, в които е отглеждана кокошката. За съжаление етикетът "органичен" не носи гаранция, че кокошката е била свободна, тоест оставяна да живее навън. Тези кокошки се хранят със сертифицирана органична формула, която ги поддържа в добро здраве. Но това няма непременно отношение към качествата на яйцето. 

 
"От свободни кокошки"
"Свободните" кокошки щъкат на свобода из двора (поне през деня), хранят се с растения и насекоми, съответно и снасят различни яйца от кокошките, отглеждани в клетки и люпилни, които се хранят по специални формули. Закономерно, яйцата от свободни кокошки съдържат по-високи нива на бета-каротен, витамин D, E и омега-3 мастни киселини в жълтъка. Отново - етикетът на яйцата не е гаранция, че те са произлезли от свободни кокошки, но поне в България е достатъчен повод за значителна надценка.

 
Яйца с променен хранителен състав
Както споменахме, храната, обогатена с определени вещества, променя състава на яйцата. Например кокошки, в чиято храна са добавени допълнителни омега-3 мастни киселини, снасят по-богати на омега-3 киселини яйца. Сигурно сте срещали да се продават "омега-3 яйца" - ето как се отглеждат те. Концентрацията на полезните вещества става в жълтъка. Освен омега-3, производителите понякога добавят и витамин Е с антиоксидантни свойства.

 
Нискохолестеролни яйца
Ако имате проблеми с холестерола, можете да потърсите този вид яйца с най-малко 25% по-ниско съдържание от стандартния жълтък. Снасят ги кокошки на изцяло растителна диета, в която източник на мазнини е олио от рапица - то има много концентрирано съдържание на есенциални мастни киселини и най-ниското съдържание на наситени мазнини.

Сила БГ Тийм
Продукти за цялостно здраве
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Браво ! Много добре описано и обяснено!
Поздравления, наистина! Изключително ценна и конструктивна кампания. С това ...
Интересно

"Според изследванията на Др. Симопоулус – авторитетна личност в изучаването на действието на незаменимите мастни киселини при хората – типичния хранителен режим на средностатистическо семейство се състои от около 20 пъти повече Омега-6, отколкото Омега-3. Сравнете това с научните изследвания, които посочват идеалното съотношение на Омега-6 към омега-3 да е приблизително 2 към 1 и ще разберете, какво искаме да ви кажем."

Реклама
Copyright © 2007 - 2018 silabg.com