сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Топ 5 храни за твоето по-добро зрение

Топ 5 храни за твоето по-добро зрение

Запитвал ли си се дали очите ти имат всички хранителни вещества, от които се нуждаят, за да се предотврати катаракта, дегенерация  на макулата, глаукома и други неприятности?

За съжаление, има редица фактори които вредят на зрението - пушенето, високо кръвно налягане или обездвижването.
Макар и не осъзнавайки, правим редица действия, чрез които вредим на тези така важни органи в човешкия организъм.

Е, днес ще ти разкажем малко повече за храните, които са естествен източник на всички микро и макронутриенти, нужни за едно по-добро здраве на очите!
Къдраво зеле: Виж светлината!

Това зеленолистно растение е богат източник на лутеин и заексантин, които са свързани с витамин А и бета-каротин и се смята, че предпазват очните тъкани от увреждания, предизвикани от слънчевата светлина и намаляват риска от катаракта и дегенерация на макулата.
Има високи дози витамин С и бета-каротин, както и всички останали съставки, които ще подобрят здравето на очите ти.Друг добър източник на хранителни вещества, каквито има в кейла, са тъмнозелените листни зеленчуци, като зеле, ряпа, спанак, броколи, грах и някои плодове – киви, червено грозде, тиква, портокал, царевица, манго и пъпеш.

Тялото ти се нуждае от мазнини, за да абсорбира лутеин и заексантин, така че не забравяй да приемаш тези „здравословници” с малко зехтин!


Сладки картофи: Цветът на здравето

Тези зеленчуци са прекрасен източник на бета-каротин, който може да забави дегенерацията на макулата. Тялото ни преобразува бета-каротина във витамин А, който помага за предотвратяване на сухотата в очите и „кокоша слепота”.Бета-каротинът и витамин А също спомагат за намаляване на инфекциите, свързани с очите. Сладките картофи не са най-вкусното нещо за теб? Опитай и други храни, богати на бета-каротин, като моркови, тиква, тъмнозелени храни – спанак и др.

И също както лутеин и заексантин, бета-каротинът и витамин А се абсорбират най-добре от организма, когато се консумират с малко здравословна мазнина като зехтин.
В яйцата, черния дроб и млякото можеш да откриеш голямо количество витамин А.  


Ягоди: Увеличи запасите си от витaмин СПресните и сочни ягоди са добри за очите и съдържат много витамин С, който е антиоксидант и може да намали риска от катаракта.

Катаракта е очно заболяване, което представлява замъгляване на прозрачната леща на окото, която се намира зад зеницата и ириса.
Лещата се състои от три часи – капсула, ядро и кора, и нейната роля в зрението е свързана с фокуса и получаването на ясно изображение.
При случай на катаракта, лещата се замъглява и светлината не може лесно да достигне до ретината.

Също така, не забравяй да добавиш към любимия плод и други храни, богати на витамин С, включително броколи, пъпеш и цитрусови плодове (като портокал и грейпфрут).


Съомга: Кажи „Чао!” на сухотата в очите

Сухи очи? Храненето с източници на омега-3 мастни киселини може да подпомoгне облекчаването на проблема. Получете някои здравословни мазнини от ежедневното си меню под формата на съомга или друг вид риба, орехи, семена от лен и чиа.Съомгата също е добър източник на витамин D, който помага от предпазване от дегенерация на макулата. Можеш да получиш витамин D и от сардините, скумрията, млякото и портокаловия сок, като там ще добавиш и допълнителни дози витамин С.


Зелен чай: Антиоксидантната батерия

Чашата зелен чай се равнява на повече от релакс и вкусотия – нейните антиоксидантни свойства могат да помогнат за намаляване на риска от развитие на катаракта и дегенерация на макулата.Зеленият чай съдържа здравословни вещества и катехини, които са отговорни за неговите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Други храни, които са с високо съдържание на катехини са червено вино, шоколад, плодове и ябълки.

Черният чай също има високо съдържание на катехини, но в доста по-малки количества, от тези в зеления чай.

Ние ти предлагаме 5 продукта, с които можеш да подпомогнеш очното си здраве:


 
И не забравяй – очите са прозорец към света, пази ги!


СИЛА БГ Тийм!
 
 
Ето ги и най-добрите източници на всички хранителни вещества за очите ти:
35
.
50
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Високите нива на тестостерон при тийнейджърите още повече съдействат за бързото натрупване на мускулна маса в тази възраст, което на практика обезсмисля употребата на каквито и да било хормонални продукти. Истината е да се използва на максимум собствения потенциал за растеж, преди да се премине към следващото ниво с хранителните добавки."

Реклама
Copyright © 2007 - 2018 silabg.com