сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Дисбактериоза

Дисбактериоза

Какво представлява дисбактериозата?
Дисбактериозата (наричана още дисбиоза) е състояние, при което е нарушен баланса на добрите и лошите бактерии в човешкото тяло. Най-често тя поразява храносмилателната система и кожата, но може да засегне всяка друга незащитена повърхност или лигавица – например белия дроб, устата, носа, синусите, очите. Свързана е с болести като възпаление на червата и синдром на хронична преумора.

Как възниква заболяването?
Противно на това, което ни втълпяват от малки, бактериите всъщност са полезни. Тези в стомаха представляват основите на нашата имунна система – отговарят за смилането на храната и се грижат за пречистването ни от “лошите” бактерии. “Добрите” дребосъци са разпределени в миниатюрни колонии и извършват много необходими за правилното функциониране на органите дейности - предизвикват ферментацията на неоползотворените енергийни субстрати, настройват имунната система, пречат на появата на вредни бактерии, регулират стомашното развитие, произвеждат витамини (биотин, витамин К) и хормони, насочващи складирането на мазнините. Бактериалните колонии се “съревновават” помежду си за доминация, като така се уравновесяват взаимно и не допускат отклонения в баланса и доминиране на една определена колония. Когато този баланс е нарушен поради неправилна употреба или странични ефекти на антибиотици, злоупотреба с алкохол, лекарствени средства, стероиди, безразборно/нездравословно хранене, способността на колониите да се регулират една друга намалява. Това води до уголемяване на една колония за сметка на по-малки полезни такива. Колкото повече се нарушава равенството, толкова повече намалява тяхното колективно полезно действие. Това водо до появяването на симптомите на дисбактериозата.

Най-често срещаните са:
•    Диария;
•    Напълняване;
•    Запек;
•    Умора и липса на енергия;
•    Депресия;
•    Диабет и автоимунни заболявания;

Болести, провокирани от дисбактериозата
Извънмерното възпроизвеждане на бактериите в червата може да бъде директен причинител на редица заболявания. Сред тях са:

Бактериален свръхрастеж в тънкото черво – SIBO. При тази болест има прекалено високо съдържание на бактерии - над 100 000 на милилитър течност. Причинява се от възпрепятстване на нормалната мускулна активност на тънкото черво, която придвижва храната от стомаха към дебелото черво и заедно с това транспортира бактериите по естествените им пътища. В резултат се получава задържане на бактериите и последващото им свръхразмножаване, а бактериите от дебелото черво започват да навлизат в тънкото.

Някои от факторите, които могат да възпрепятстват нормалната мускулна активност, са:
•    Неврологични и мускулни болести – диабетът поразява нервите, контролиращи чревните мускули. Склеродермата (автоимунна болест, причиняваща втвърдяване на кожата) директно поразява мускулите.
•    Препречване на тънките черва – възпрепятства транспортирането на храна и бактерии през тънкото черво, което отново резултира в задържане на бактерии и дисбаланс. Може да бъде причинено от зараствания след операции и болестта на Крон.
•    Дивертикули на дебелото черво – саковидни образувания по повърхността на дебелото черво, в които се образуват бактерии.

SIBO може да причини много беди на организма. Сред симптомите са:
•    Нарушено усвояване на мазнини, причиняващо загуба на тегло и стеаторея;
•    Нарушено усвояване на протеини, причиняващо отслабване, косопад и податливост на инфекции;
•    Нарушено усвояване на захари – интензивноста на симптомите варира в зависимост от честотата на консумация на захар: газове, подуване, крампи, воднисти изпражнения;
•    Недостиг на витамин Б12 - причинен от бактериите, които “обират” Б12 от организма и го  правят недостъпен за абсорбиране. Може да доведе до анемия.
•    Недостиг на витамин А – може да причини затруднено виждане на тъмно, изострена чувствителност към светлината и други проблеми със зрението, както и с кожата;
•    Недостиг на витамин D – може да причини меки кости и болки в ставите;
•    Недостиг на витамин Е – може да причини проблеми с нервната система;
•    Недостиг на калций и магнезий – може да причини мускулни крампи в прасците и пръстите на краката;

Чревна кандида – кандида са гъбички, които са широко разпространени в природата и се съдържат в малки количества в стомаха, както и по други повърхности на човешкото тяло. Проблемите започват, когато се наруши здравословният баланс между бактериите и гъбичките – кандидата започва освобождаване на вторични продукти, които биват поети от кръвта и достигат до много части от тялото. Имунната система се затруднява със справянето с тези чужди молекули и в резултат се появяват симптомите на болестта – често хронични и трудни за диагностициране.

Някои от тях са:
•    Общи: хронична умора, физическо неразположение, апетит за сладко;
•    В храносмилателната система: подуване, газове, чревни крампи, сърбеж на сфинктера, редуване на диария със запек;
•    В отделителната система: гъбични инфекции във вагината, инфекции на пикочния мехур;
•    В хормоналната система: непостоянен цикъл, понижено либидо;
•    В нервната система: депресия, раздразнителност, проблеми в концентрацията;
•    В имунната система: алергии, чувствителност към химикали, податливост към инфекции;

Сред факторите, които могат да провокират заболяването, са:
•    Системна употреба на антибиотици и стероиди;
•    Хроничен стрес;
•    Повишен прием на прости захари в диетата;
•    Прекаляване с алкохол;
•    Употреба на орални контрацептиви;
•    Диабет;
•    Хипотироидизъм;
•    Отслабена имунна система поради заболяване;

Гастроезофагеална рефлуксна болест – ГЕРБ (GERD). Това е състояние, при което стомахът кара втечненото си съдържание, съдържащо киселини, да се връща обратно към езофагуса. Симптомите на ГЕРБ без усложнения са пареща болка в областта на сърцето, връщане на смляна храна в устата и повръщане. Усложненията включват язви и стеснения на езофагуса, синдром на Барет, кашлица и астма, възпаление на гърлото и ларинкса, възпаления на белите дробове и акумулиране на флуиди в синусите и ушния канал. ГЕРБ е много разпространена и не е тежка болест в неусложнената си форма, но причинява дискомфорт.

Към ГЕРБ предразполагат определени храни – шоколадът, ментата, пържени и мазни храни, кафе и алкохолни напитки. Затлъстяването и бремеността също влияят на развитието на болестта.

Синдром на раздразнени черва. Тази болест няма общо с възпаление на червата като болестта на Крон и язвата. Става дума за “класическо” състояние на разстроен стомах, което води до симптоми като стомашни болки и дискомфорт, чест запек или диария, подуване, връщане на храна и може да причини хронична умора, фибромиалгия, главоболие и дори да доведе до депресия. Съзнанието и хранителните ви навици има определяща роля в това заболяване, в което не е трудно да се уверите – едва ли можете да се похвалите с прекрасно храносмилане след няколко дни, преминали под силно натоварване и стрес.Облекчаване на дисбактериозата с хранителни добавки
След щателното ни проучване, ние от Сила.БГ бихме желали да ви препоръчаме следните добавки:

Пробиотици. В началото на 20 век руският евреин и носител на Нобелова награда Иля Мечников открива положителното въздействие на определени микроби. Той достигнал до заключението, че микроорганизмовата флора в стомаха и червата може да се променя, като и се доставят определени “добри микроби”, които да надвият “лошите” и да я стабилизират здравословно. Един от тези микроорганизми е националната ни гордост “Лактобациликус Булгарикус”. Благодарение на изобилието му в българското кисело мляко, по нашите села е било пълно със столетници. Сега той е основната съставка на съвременните пробиотици – комплекси от “добри” бактерии, с които да се излекувате от дисбактериозата. Препоръчват се за лечение на диария, лактозна непоносимост, рак на дебелото черво, наднормен холестерол, високо кръвно, хеликобактер, възпаления, раздразнени черва, колики.

Кокосово масло – лечебните му свойства са известни още от 1980 г. Мазнините му се усвояват по-различно от другите – техните молекули са по-малки и за приемането им се изразходват по-малко енергия и ензими. Стомашно-чревният тракт се натоварва много по-малко, което е много важно за страдащите от болестта на Крон, язви и други проблеми с храносмилането и метаболизма – кокосовото масло е част от тяхната диета.

Екстракт от листа на маслиново дърво (олеуропеин) - подсилва имунната система, действа срещу повечето симптоми на дисбактериозата (напр. гастрит), понижава кръвната захар и холестерола, и има свойството да успява там, където антибиотиците се провалят, защото организмът свиква с тях.

Масло от риган - използва се от древността като мощен антисептик, действащ срещу гастрит и дисбактериозни симптоми. Има обезболяващи и противовъзпалителни свойства.

Екстракт от чесън
– действа като силен антиоксидант и съдържа алицин – естествен антибиотик, който елиминира способността на микробите в стомаха да растат и да се размножават.

Екстракт от семена на грейпфрут
– извлича се от семената, месото и мембраните на плода, и представлява естествен убиец на микроби и бактерии (като тези на салмонела, еколи, стафилококи и стрептококи), вируси, паразити и гъби – включително кандида. Много помага при хранителни натравяния и диария. Може да се комбинира с повечето билки.

Ехинацея и Хидрастис -  двете билки се допълват синергистично, комбинирайки мощен имуностимулатор с естествен антибиотик срещу проблеми с храносмилателната система, запек, диария, затруднения с дишането  и кожата.

Глутамин – освен като добавка за възстановяване във фитнеса, глутаминът се използва за стимулиране на имунната система. Представлява аминокиселина, която се образува от глутемичната киселина и играе ролята на гориво за клетките на червата. Помага срещу диария, възпаления на чревния тракт, редуцира изтичането на протеини и други полезни вещества през стените на червата, и се препоръчва срещу хранителни алергии.

Промяна на хранителните навици
Появата на заболяването може да се предотврати, като се придържате към богати на фибри и протеини храни с ниско съдържание на мазнини, а избягвате газираните напитки и крайностите – прекалено солено, кисело или люто. Нужно е да приемате витамини Б-12 и фолиева киселина. Важно е да не претоварвате стомаха си. Яжте повече растителни продукти, които подтискат процеса на разлагането на храната в червата ви. Това са кайсии, френско грозде, червена боровинка, маточина и кимион. Избягвайте бирата и гроздето.

Екипът на Сила БГ ви пожелава приятни тренировки и здрав и сит стомах!

СИЛА БГ Тийм
Препоръчани продукти за по-добро храносмилане
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Добавките ПРЕДИ и СЛЕД биват представяни основно в двата най-широко приложими и видимо ефективни типажа – отслабване и покачване на чиста мускулна маса. Основното за този тип продукти е, че те са много елементарни като състав, със съставки, които малко или много са морално остарели или прекалено ниско дозирани."

Реклама
Copyright © 2007 - 2018 silabg.com