сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Синдром на пропускливите черва

Синдром на пропускливите черва

Може би не знаете, но именно стените на тънките черва са първият защитен механизъм на нашата имунна система. Външният слой епителни клетки са свързани помежду си със съединения, на чиито върхове има микровилии, които абсорбират усвоените хранителни вещества и ги транспортират до кръвта. При нормално храносмилане съединенията остават затворени и пропускат молекулите само през лигавичните клетки. При страдащите от синдром на пропускливи черва клетките, формиращи стените на тънките черва, се раздалечават прекалено много една от друга, вследствие на което червата започват да пропускат отпадъчни вещества и токсини в кръвообращението
 
Как реагира тялото? Организмът третира токсините като попаднали в кръвта чужди тела. Черният дроб не може да пречиства кръвта, отпадъците в нея се натрупват в тъканите и причиняват възпаляването им, като могат да доведат и до автоимунни симптоми като хронична преумора, фибромиалгия и язви. През кръвта токсините достигат до всяка част от тялото и могат да причинят още артрит, диабет, проблеми с панкреаса, гиардия и дори лупус. 
 
Как да разбера дали страдам от синдрома?
Ако проявявате остра чувствителност към необичайно много храни, вероятно страдате от хранителна алергия. Микровилиите ви не могат да произвеждат храносмилателните ензими, които разграждат храната за правилно храносмилане. Имунната ви система си изгражда реакции към всички неусвоени вещества, които са попаднали в кръвта ви. Разбира се, в ядрото на проблема не са храните, които ядете, а отклоненията във вашето храносмилане, заради които се допускат техните неусвоени молекули в кръвта ви. 

 
Възможните симптоми на синдрома на пропускливите черва са хроничен запек или диария, които са знак за възпаление на чревните стени. Обривите по кожата са в резултат от опитите на организма да изхвърли токсините през порите на кожата ви. Главоболие, мозъчна "мъгла", загуба на памет и преумора съпътстват тези симптоми. Възможно е да се натрупат и гъбички кандида, които причиняват желание за захар и въглехидрати, газове, подуване. 
 
Кои са причинителите?
Хранителната алергия е нещо високоиндивидуално. Все пак медицината е формулирала списък с най-често срещаните причинители на синдрома.
 
Хранене - системно консумиране на високи количества преработена захар и храни, консерванти, овкусители и други химични съставки, които може да са токсични за тялото ви.
 
Хроничен стрес - стресът отслабва имунната защита и тя започва да поддава пред наплива от патогени. Увеличава се възпалението на храносмилателния тракт.
 
Възпаления - всякакви видове възпаления на храносмилателната система са в състояние да доведат до пропускливи черва. Предизвикват ги ниските нива на стомашна киселина, гъбичките или пренаселването с бактерии, инфекции, паразити и външни токсини.
 
Лекарства - повечето видове лекарства дразнят червата и потискат производството на мукоза от мембраните на чревните стени.
 
Дрожди - те са част от обикновената чревна флора, но когато са в излишък се превръщат в многоклетъчни гъбички (кандида), които си отглеждат миниатюрни пипалца, с които се захващат към чревните стени и дори пробиват в тях нови дупчици.
 
Дефицит на цинк - цинкът е много важен за здрави чревни стени. Дефицитът може да накара мукозните стени да станат по-крехки. Суплементирането с цинк силно подобрява цялостта на стените на тънките черва.

 
Как да се избавим?
Синдромът на пропускливите черва е много комплексен и предполага лечение откъм много страни. Лекарската консултация е задължителна, но не е зле да имате и някои основни насоки:
 
Ограничения в храненето - отхвърлете от менюто си захар, скорбяла, зърнени храни и други обичайни дразнители на червата. Поемайте повече фибри и течности и не прекалявайте с въглехидратите. Избирайте възможно най-чисти, необработени храни. 
 
По-точен, но и доста краен списък с храни, които трябва да избягвате: 
 
- Бял хляб, паста, бял ориз, картофи
 
- Ферментирали продукти: алкохол, соев сос, оцет
 
- Гъбични продукти - гъби и сирена
 
- Плодове, мед и фруктоза - избягвайте ги докато кандидата не е овладяна. 
 
Суплементи - симптомите на заболяването ви оставят с дефицит на полезни вещества в организма. Приемайте богат мултивитамин, витамин D, цинк и Омега-3 мастни киселини. Глутаминът, който е концентриран в стомаха, също е удачен избор.
 
Пробиотици - пробиотиците уравновесяват баланса между добри и лоши бактерии в чревната флора, като така възстановяват здравето й и храносмилателните й способности. Сред най-важните "добри" бактерии са лактобацил ацидофилус и бифидус. Първите обикновено се намират в горните тънки черва, а бифидусът е в долната им част и дебелото черво. Чревната бактериална флора участва в синтеза на витамин B и фолиева киселина, ензими като лактазата и процеса на детоксификация.
 
Ензими - вижте "Всичко за храносмилателните ензими част 1 и част 2".Вижте също: Дисбактериоза | Добавените вещества към храните | Орторексия

Сила БГ Тийм
Топ продукти за по-добро храносмилане
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Високо-протеинова диета, избягване на стреса и здравия, и продължителен сън са фактори стимулиращи секрецията на растежния хормон (РХ). Приема на някои аминокиселини също благоприятства за този процес. Аргининът е най-ефективната аминокиселина що се отнася до предизвикване на повишена секреция на РХ. Такъв ефект имат и аминокиселините лизин, орнитин, тирозин и триптофан."

Реклама
Copyright © 2007 - 2019 silabg.com