сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Малка доза креатин

Малка доза креатин

Малка доза креатин! Защо не ?
Макар креатина да е един от най-добрите и изследвани продукти на пазара за суплементи много атлети продължават да го избягват. Те се боят, че влияещия на енергийните нива суплемент ще увеличи телесната им маса, което в конкретни спортове може да повлияе негативно на цялостното представяне и класиране на атлета.

Американските спортни учени от Университета в Bloomsburg са намерили начин как да преодолеят този страничен ефект. Те твърдят, че ниски дози от креатина няма да Ви направят по-тежки, но пък ще увеличат тонуса в мускулатурата Ви.

Какво става, ако използвате креатин по класическия начин:
Започнете със зареждане някъде между 20 и 25 грама креатин дневно първите 5-7 дни. След това смъквате дозата на 3-6 грама дневно. При този метод в мускулатурата Ви има повече енергия и ще можете да направите повече повторения в серия. Задържате обаче повече течности и това води до повишаване на теглото.
Какво обаче се случва, ако пропуснете зареждащата фаза и просто използвате слаби дози креатин ?
Това никога не е било изследвано и провокирало учените от Bloomsberg да направят клинично изследване с физически активни атлети. В какво се състояло изследването:
Изследователите дали на 20 тестови обекта плацебо или поддържаща доза от 0.03г креатин на килограм дневно. Това прави средно около 2.3 грама креатин всеки ден при умерено тежащ мъж, който спортува– около 77 килограма. Цялото изследване траело 6 седмици.
Дозата от 2.3 грама креатин не провокирала атлетите да покачат тегло. Тяхната максимална сила не се променила драстично. Но мускулите им започнали да се изморяват по-бавно – тяхната резистентност към умората се повишила.
Резултатите , които учените получили се базирали на това тестовите субекти да правят 5 серии по 30 повторения на машина, която може да откриете във всяка фитнес зала – тази за бедрено разгъване.

По време на изпълнението а упражнението учените сравнявали силата (тягата), която субектите прилагали върху тежестта за да направят пълно повторение. При тези, които приемат креатин тягата спадала далеч по-бавно отколкото тези, които са на плацебо.
Графиката изобразява силата и настъпващата умора на атлетите , които са приемали креатин преди и след изследването:

Тази пък изобразява липсата на каквато и да е адаптация и прогрес на плацебо групата преди и след изследването:

Теоретично изследванията не са толкова шокиращи и изненадващи. Добре знаем, че ако хапваме доста червено месо, пиле или риба дневно консумираме около 2 грама креатин. Долу горе и един ден е времето за което вашето тяло може да усвои толкова креатин от храната. Ако обаче взимате 2-та грама креатин под формата на суплемент е логично да попълвате креатиновите резерви на тялото и това да влияе на резистентността към физическа активност.

Това е много любопитна и ценна информация за отборни играчи или атлети, които не искат да покачват килограми. Бегачи, футболни играчи, спринтьори, бойци и плувци могат да извлекат позитиви от суплементацията с креатин в отношение на отлична издръжливост и в същото това време да пазят категория.
Източник:
Low-dose creatine supplementation enhances fatigue resistance in the absence of weight gain.
Най- популярни креатинови продукти:
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Споменати продукти
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

""Системата C.O.R.F.I.T се отличава с това, че целта й е да се тренира по най-рационалния начин, за да може качествено да натоварим мускулите във всичките им зони. Има техники с китките, които, изпълнени правилно, ни дават възможност за по-голяма върхова контракция, по-добро усещане за работа и усещането за пълен контрол над тежестта." - Росен Миладинов"

Реклама
Copyright © 2007 - 2019 silabg.com