сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Всичко за тестостерона

Всичко за тестостерона
Тестостеронът е андрогенен полов хормон, който при бозайниците се секретира главно от тестисите при мъжете, и ячниците при жените (в много по-малки количества), както и в ниски дози от надбъбречната жлеза. В бодибилдинга често е използван, като анаболен стероид в различните си форми. Тестостеронът играе ключова роля, както при мъжете, така и при жените за тяхното здраве и физическо състояние. Регулира либидото, плодовитостта и мускулната маса, повишава енергията, нивата на еритроцити и предпазва от остеопороза. Мъжкият организъм произвежда около 50 пъти повече тестостерон от женския, но жените са много по-чувствителни към него.

Нивата на тестостерон се измерват чрез концентрацията на тестостерон в кръвта. По малко от 2% от хормона се намира в свободно състояние. Взима се венозна кръв чрез венопункция. За нормални стойности се смятат нива 6,6 до 26,5 пикограма на милилитър за мъжете и от 0,6 до 2,2 пикограма на милилитър пеи жените.Вреди при ниски нива на тестостерон.
Ниско или никавко сескуално желание, ниско самочувствие, слабост, липса  на ерекция, занижено количество или липса на сперма (стерилитет), нарастване размера на млечните жлези (гинекомастия), загуба на мускулен тонус, атеросклероза, остеопороза (крехкост на костите) и дори смърт.

Ползи при нормални и леко завишени нива на тестостерон.
Предпазва от затлъстяване, депресивни състояния, остеопороза, сърдечни заболявания, засилва сексуалното желание, подпомага растежа на мъжките полови органи по време на пубертета, помага за растежа на тялото и мускулите, стимулира производството на АТФ, увеличава протеиновия синтез, повишава кръвния обем, засилва пространственото мислене.

Вреди при свръх високи нива на тестостерон.
Прекалена агресивност, прекалено окосмяване, риск от ракови образувания в бъбреците и черния дроб, злокачествено нарастване на простата (хиперплазия), сърдечни проблеми, тромби в мозъка, психологични проблеми, а при жените нередовна менструация, изкривяване на лицето в тип „мъжко“, липса на овулация. Тези странични ефекти, обикновено са в следствие на външно приемане на форми на тестостерона като допинг, особено когато употребата му е неправилна и лекомислена. Използваните химикали за пречистване от хормона често са токсични и носят със себе си допълнителни вреди.

Университета в Сейнт Люис извършва едно изследване в начален стадий върху 14 мъже на средна възраст от 77 год. с хипогонадични смущения (нарушена секреция на половите жлези). Осем от тях получават външен тестостерон, а другите шест остават в плацебо група за представителна извадка от теста. В продължение на три месеца, веднъж на 2 седмици тестовата група била инжектирана мускулно с 200 mg/ml тестостерон ананат. Редовно били измервани: сила в дясната ръка, тегло,процент подкожни мазнини,равновесие, нива на креатин, холестерол, HDL-холестерол (добър холестерол), серумен тестостерон, свободен тестостерон, хематокрит, албуми, калции, паратирин, азотните нива в кръвта под формата на урея, витамин D и още куп показатели. Резултатът бил, че при пациентите примали тестостерон се забелязало значително покачване нивата на тестостерон и свободен тестостерон, силата в дясната ръка, хематокритът, остеокалцин (аминокиселина влияеща на метаболизма и увеличаваща секрецията на инсулин срещана предимно в костите). Имали понижен холестерол без увеличаване нивата на „добрия“ холестерол и занижени азотно/креатинови съотношения. Тези резултати покрепят хипотезата за по-нататъчна нужда от изследване върхо тестостероновото лечение на възрастни мъже с нарушена секреция на половите жлези.Растежът.
След навлизане в кръообръщението, тестостеронът се прикрепя към рецепторите на мускулната клетка образувайки стероиден комплекс, който преминава към ядрото. Там той се свърза в нуклеарната ДНК стартирайки процеса на завишен протеинов синтез и задържане на азота. Този процес поставя основите за производство на протеинови молекули и в частност мускулни клетки. Освен това намалява производството на кортизол, като по този начин запазва мускула от процесите на катаболизъм.

Сила БГ Тийм
препоръчани тестостеронови бустери
49
.
00
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2011-07-18 | 01:01:01
ostrieto
taka ako naprimer ima6 niski niva na testostero i viskoki na estrogen uputrebata na alpha test i 11 test bi li ti pomognala da se spravi6 s tezi problemi i efektat 6te se zadarji li i sled spiraneto im ili pone po dalgotraen li 6te bade ...????? :)
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Основното предимство на SUPER PUMP MAX пред другите подобни продукти е точната концентрация от съставки в научно доказана дозировка за максимален ефект. Добавени са и определени минерали, които служат като електролити и помагат на тялото за по-добро хидратиране по време на тренировка. Магнезий, калций, калий и натрий са ключови за този процес. Използвани са най-добрите форми на определени витамини от B – групата, които са съществени за енергийния метаболизъм, производството на нови клетки като червените кръвни клетки, които транспортират кислород до мускулите."

Реклама
Copyright © 2007 - 2018 silabg.com