сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Въглехидрати и мускули.

Въглехидрати и мускули.

Всеки, който тренира доста и не пожалва много мускулите си, се нуждае от повече въглехидрати. Въглехидратния прием, за да изграждате маса, без телесни мазнини, трябва да бъде 50-60% от дневния ви калориен разход или 6.5-11 гр на килограм телесно тегло.
 
6.5 гр е възможно да са достатъчни за начинаещи и средно напреднали фитнес маниаци, което означава, че при 80 килограма телесно тегло въглехидратите трябва да бъдат 520 гр дневно (80 х 6.5 = 520), докато например при 130 кг, въглехидратите нарастват до 845 гр дневно.

В случай, че желаете да определите конкретните ви нужди от въглехидрати, оставете организмът да ви ръководи. Ако приемате 8 гр на килограм тегло и започнете да покачвате освен маса и телесни мазнини, свалете приема на 6 гр.


 
Хората, които постоянно се борят с разширената талия често обясняват, че са чувствителни към въглехидратите и мислят, че трябва да слязат по 6 гр дневно, за да могат да изграждат мускули, без да прибавят телесни мазнини. Ако искате да сваляте телесни мазнини и в същото време да покачвате мускули, може да се наложи да свалите приема на въглехидрати под 6.5 гр, но е добре да не падате под 4.5 гр на килограм телесно тегло.
 
Грешка е изцяло да отстранявате въглехидратите от храната, смятайки ги за враг на спортиста.

Ако усещате слабост или спрете да покачвате мускули, започнете бавно да увеличавате приема на въглехидрати. Най-лесният начин е да добавите едно четвърто въглехидратно хранене и да следите резултатите. Все пак внимавайте с размерите на порциите, за да не преминете вашия лимит.


 
Най-добрите въглехидратни храни за мускули
 
Гликемичният индекс определя скоростта, с която организмът превръща храната или напитката в кръвна захар. Храните с нисък гликемичен индекс са предпочитани за дълготрайно освобождаване на енергия и за овладяване на глада, а тези с висок гликемичен индекс са по-ефективни за бързо зареждане след сериозна тренировка. Когато комбинирате въглехидрати с протеини гликемичния индекс намалява (например при комбинация от ориз и месо, гликемичният индекс на ориза намалява).
 
1. Храни с нисък гликемичен индекс, за бавно освобождаване на енергия
 
- Овесени продукти
- Ръжен хляб
- Ечемик
- Фасул
- Зелени зеленчуци, например спанак и броколи
- Ябълки
- Банани
- Портокали


 
2. Храни с висок гликемичен индекс, за зареждане след тренировка
 
- Ориз
- Бял хляб
- Пъпеш
- Ананас

СИЛА БГ Тийм
Препоръчани въглехидратни продукти:
55
.
00
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"В края на 70-те години Блеър отворил офис срещу Universal Studios и се съсредоточил върху задоволяването на нуждите от хранителни добавки на киното, телевизионните водещи и бизнесмените. Един от най-известните му клиенти бил Боби Ригс, който в етап от подготовката си приемал по над 400 капсули на ден от продуктите на Блеър. Други известни по това време личности, които спазвали режима на Блеър били Лорънс Уелк, Робърт Къмингс, Клин Уокър и много други. "

Реклама
Copyright © 2007 - 2018 silabg.com