сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Бялата смърт!

Бялата смърт!

Известни са доста вреди, които бялата захар нанася на нашия организъм. Истината е, че в нея не се съдържат никакви жизненоважни хранителни вещества, необходими за човешкото тяло. В нейния състав липсват витамини, минерали или протеини, които да подобрят по някакъв начин нашето здраве или да подхранят организма ни. Бялата захар ни дава единствено ерергия и. калории и. неприятности. За съжаление за днешното общество захарта се е превърнала едва ли не в основна хранителна група, част от нашия живот. Забързаното ежедневие, трескавите дни, бъркотията в офиса. Всичко това често ни принуждава да се храним нередовно, небалансирано и нездравословно. През последните години консумацията на бяла захар се е повишила многократно, превръщайки я в източник на леснодостъпна енрегия.
 
Какво обаче се случва на практика, когато захарта попадне в кръвта ни? Тя се разгражда до глюкоза и фруктоза, които трябва да бъдат преработени от организма. Когато нивата на глюкозата в кръвта се повишат, телата ни започват да произвеждат хормона инсулин, който спомага за абсорбирането на глюкозата. Черният дроб, от своя страна, започва работа на бързи обороти и се натоварва с преработката на фруктозата. С няколко думи – тялото започва да се труди, за да преработи погълнатата захар. Организмът може постепенно да развие инсулинова резистентност и да престане да се справя с преработката на захарта, а черният дроб има опасност да се увреди от прекомерните количества фруктоза, с които го товарим. А най-лошото е, че когато хапнем набързо, просто ей така между другото, нещо съблазнително вкусно – кроасан, вафличка, шоколад, кремче – заради повишеното ниво на захарта организмът ни освобождава допамин, а мозъкът ни заповядва да изпитаме удоволствие. Тоест: консумацията на бяла захар може да доведе до пристрастяване!
 

 
Пристрастяването, от своя страна, води до желание за похапване на още поне мъничко сладости, а количествата на захарта в организма се повишат отново и отново и скоро след това идват и нежеланите ефекти. Ето само част от проблемите, които консумацията на бяла захар може да ни навлече:
 
развалени зъби
наднормено тегло
инсулинова резистентност
сърдечни заболявания
диабет
заболявания на черния дроб
промени в метаболизма
 
 
Истина е! Тази сладка бяла отрова храни лошите бактерии в устата и повишава риска от разваляне на зъбите, поява на кариеси и лош дъх. Копнежът за още малко от бялата прелъстителка обаче ни тормози, кара ни да направим поредния компромис със себе си. И така, хапваме следващото кексче, мъфинче, десертче, а тялото ни отново се стресира и започва трескава работа, докато мозъкът ни безпроблемно ни убеждава, че вече сме по-щастливи. А междувременно: напълняваме, лишаваме се от полезни храни и здравето ни се влошава, разболяваме се, спираме да се харесваме, страдаме от лошо самочувствие и депресия. И искаме още и още от сладката отрова!
 
 
И защо ни е нужно всичко това, след като можем да похапваме сладичко и без всички тези страшни последствия? Има начин да задоволим глада си за сладко и без да бъдем съблазнени от захарта. Някои от най-леснодостъпните и добре познати заместители на зхарта са медът, фруктозата, стевията, кафявата захар. 
 

 
Пчелният мед например, макар и калоричен, съдържа не свързани помежду си фруктоза и глюкоза (съотношението им зависи от какви растения е бил събран прашеца). Освен това е полезен, хранителен и укрепва имунната система, а на всичкото отгоре е и сладък (Ура!). В народната медицина медът и до днес се ползва за облекчаване на кашлица и болки във възпаленото гърло, за успокояване и овлажняване на рани и изгаряния. А и природата сама е създала механизма, който ни предпазва от прекомерната консумация на мед – той чисто и просто е много сладък.

 
Стевията е растение, чиято родина е Южна Америка. Листата й са между 30 и 40 пъти по-сладки от обикновената бяла захар. В миналото растението е било ползвано за лечение на високо кръвно, киселини в стомаха, както и за намаляване на количествата на пикочна киселина. Съвременните проучвания доказват тези лечебни свойства на билката. Стевията не съдържа калории и се препоръчва за диабетици и хора, подложени на нисковъглехидратни режими на хранене. Екстрактите от стевия имат незначителен ефект върху кръвната захар и не предизвикват въглехидратен глад. 
 
 
И, разбира се, можем винаги да разчитаме на фруктозата – плодовата захар. Можем да си я набавим от плодовете и меда. Всички знаем за полезните свойства на пектина в ябълките. Фруктозата се обработва два пъти по-бавно и при това в черния дроб, за което не е нужно отделяне на инсулин. Малките количества фруктоза, които получаваме от плодовете и меда, не застрашават здравето и не натоварват излишно черния дроб. Естествено, приемайки фруктоза чрез плодовете, тялото ни си набавя още и куп полезни витамини и вещества, които на свой ред са полезни при редица заболявания и здравни проблеми. Например сладостното грозде помага за намаляване нивата на токсините в организма, за понижаване на кръвното налягане и за по-бързото възстановяване на мускулите.
 
СИЛА БГ Тийм!
Препоръчани продукти
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2016-06-22 | 14:38:46
export
Хайде пак се подкараха глупостите! Дайте сега да видим истината:
1. Захарта съдържа глюкоза и фруктоза. Кафявата захар може да съдържа и малко минерали, ако е обработена по определен начин. Важно е да се знае, че тези минерали са в такова малко количество и ги има в толкова много други храни че е без значение дали ги има.

2. Глюкозата е ЕДИНСТВЕНИЯ енергетичен източник за клетките. т.е. това е единственото което клетките може да усвояват за да си набавят енергия. Като ядем друга храна се налага да се ползват дълги метабичини вериги за да го докараме до глюкоза, захарта ни го дава без никакво усилие, без странични метаболити, готова за ползване. Какво по-добро от това?!

3. Излишната захар в кръвта (без значение дали е дошла от чаша кола, салата или месо) се складира като гликоген в черния дроб, супер ефективен механизъм, защото е бързо достъпен при нужда.

3. ако излишъка е голям, се преработва до мазнина и се складира за по-тегави времена. Това също е ужасно хубаво, защото ни позволява да преживяваме периоди на глад без риск за здравето, като усвояваме тези резерви. И едва след като приключиме с мазнините, ако глада продължи, започва разграждането на мускулната маса.

И двата процеса - на трупането на гликоген и на трупането на мазнини - не са вредни, те са полезни, необходими и жизнено необходими. Те са в основата на оцеляването ни като вид.

С две думи, възможно най-просто:
- захарта е полезна и необходима храна, даваща енергия по най-лесния начин с минимално натоварване на организма

допълнение
- меда, както и захарта, в основата си е глюкоза и фруктоза. Ама не сте чели, че меда е вреден, нали? :)

- с фруктозата положението е малко по-разлино; тя не е вредна, разбира се, но не може да се усвоява директно за разлика от глюкозата (кръвната захар) . Така че първо минава през гликоген. Затова се дава на диабетици - защото не повишва кръвната захар, пък си е калорична и вкусна

Хайде за домашно да помислим под друг ъгъл - толкова ли е лошо една храна да е преработена или изчистена, рафинирана, преди да се консумира? Кой би искал да яде пшеница, вместо хляб? Кой би искал да яде суров боб или леща вместо сварени? Никой!

Истината е че много храни трябва да бъдат преработени преди да станат годни за консумация - термично или с ензими, това са химични промени, или с някой физичен метод. Някой от вас опитвал ли е вкуса на току що набраните маслини? Е, не стават за ядене.

Ако говорим за наистина опасни (не за вредни, а за потенциално опасни) неща за ядене и пиене то това са непстьоризираното мляко, както и нещата, направени от мляко, което не е минало пастьоризация, непричистената вода, суровото месо и яйца.

Така че да зарежем глупостите за вредните храни, и да наблегнем на количеството, защото "Дозата прави отровата"!
2015-01-14 | 18:19:07
Nikolay Arabadzhiev
изключително полезна статия
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"ABB по принцип не бяха много по суплементите във вид на пудра, но последното им начинение разчупва стереотипите. Speed Stack съществува и в готова за пиене напитка в 650 милилитрова бутилка, но скоро ще бъде пуснат като пудра. Тя е по-нискокалорична и е по-богата на съставки от течността. Очакваните вкусове са плодов пунш и малина. "

Реклама
Copyright © 2007 - 2019 silabg.com