сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Миостатиновите блокъри забавят зарастването на раните?

Миостатиновите блокъри забавят зарастването на раните?

Ако възнамерявате да експериментирате със суплементи, блокиращи протеина миостатин, може би е по-добре да не бързате. Засега. Според актуално проучване, публикувано от биолози от Техническия университет в Сингапур, раните на мишките, които не произвеждат миостатин, зарастват по-бавно от обичайното.
 
До неотдавна учените бяха убедени, че ако се инхибира миостатиновия протеин, то мускулните фибри ще се развиват без поява на странични ефекти. Беше възприето, че миостатинът пречи на растежа на мускулните фибри и е активен само в мускулните клетки, а миостатиновите инхибитори са по-безопасни от стероидите. За съжаление, актуални все още проучвания опровергават тези твърдения. При деактивирането на миостатина  тендоните се смаляват и стават по-крехки.

Група протеини от семейство ТГФ-бета имат ключова роля в процеса на зарастване на раните, а сред тези протеини е и миостатинът. За да изпробват теорията си, учените направили ранички в две групи мишки - обикновени и такива, у които миостатинът е генетично деактивиран. Резултатите сочат, че у втората група процесът по зарастването е продължил по-дълго.
 
 
Миостатинът е протеин, с който мускулните клетки сами ограничават растежа си. Досега се считаше, че блокирането му има ключова полза за бодибилдърите, изразена в бързо натрупване на голямо количество мускулна маса. През 1997г. група изследователи от университета Джон Хопкинс открили, че генетичен дефект в кравите ги кара да развиват огромна мускулатура. Въпросният дефект е именно отсъствието на пептида миостатин. Последващи опити с генно-модифицирани мишки разкриват още по-голям ефект върху мускулатурата.

Друга група учени успяват да изолират миостатиновия пептид с помощта на форма на алгае на име Fraction C, който се свързва с миостатина. Алгаето е ефикасен антиоксидант, считан за безопасен за човешка консумация. За съжаление така и не се появяват доказателства, че Fraction C може да се свърже с човешкия миостатин, че ще оцелее в стомашно-червния тракт и може да оцелее в местата по тялото, където е концентриран пептида. Не е доказано, че евентуалната нова мускулатура ще бъде със същата сила (или по-голяма) от нормалната.


Вдясно - мишка с миостатинов дефицит

Въпросният дефект е наблюдаван у човека в случай с бебе-германче с прекомерно развита физика за възрастта си. Учените го използват, за да докажат, че миостатиновото изтриване се случва по естествен път у човеците и да получат разрешение да експериментират. Създадено е средството Myo-029, което впоследствие не стига до производство поради неясни причини, но компанията зад него обявява, че продължава да го изследва вътрешно.  
 
Интересно, но само преди месец в Endocrinology & Metabolism бе публикувано друго изследване с деактивиране на миостатина в мишки, според което генетично "подобрените" гризачи станали неестествено мускулести и имали извънредно нисък процент подкожни мазнини.
 
Заради повишената мускулна маса мишлетата без миостатин изгаряли повече енергия, но, въпреки очакванията, блокирането на миостатина не ги накарало да поемат повече храна от нормалните мишки. Така те загубили повече тегло. Изводът на учените е, че деактивирането на миостатина повишава чувствителността към лептина, което намалява апетита. Лептинът е хормон, отделян от мастните клетки при растежа им, който намалява апетита и повишава метаболизма. За момента голяма част от суплементите в категорията "миостатинови блокъри" се предлагат чрез съмнителни сайтове, подобни на онези, за които писахме преди няколко месеца. Индустрията на хранителните добавки все още е в процес на проучване на потенциала на миостатиновите блокъри и на пазара засега не съществува продукт с доказан ефект. Потенциалът е налице - остава учените да си довършат работата. А ние за пореден път ви съветваме да заложите на хубава храна, упорити тренировки и суплементи с доказан произход и ефект.

Сила БГ Тийм
Топ продукти за изграждане на мускулна маса
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Преди няколко месеца научихме, че PharmaFreak ще пуснат на пазара свой витаминов суплемент VitaFreak. Той вече е налице в Сила БГ и идва с гръмко представяне като “най-висококачественият и пълноценен мултивитаминов пак, създаван някога”. Продуктът е опакован в характерния за Animal Pak и продуктите на Universal Animal метален контейнер, “пребоядисан” в жълтозелено. "

Реклама
Copyright © 2007 - 2018 silabg.com