сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Пред и следтренировъчно хранене

Пред и следтренировъчно хранене

Знаете кои са трите основи на постигането на резултатите в залата, нали? Ядене, трениране и възстановяване. А знаете ли кои са двете най-важни яденета в тренировъчния ден? От това какво и кога ядете се определя в огромна степен ефективността на тренировката ви.

Колкото и прецизно изработена да е вашата програма, ако не сте яли правилно преди да тренирате и не хапнете както трябва след тренировката, всичките ви усилия ще бъдат напразни и никой суплемент не може да замести добрата храна. Няма да се чувствате във форма – ще бъдете муден, разконцентриран, ще ви липсва сила и не е изключено дори да припаднете.

Възстановяването, анаболизма и резултатите зависят от два ключови фактора: предтренировъчното и следтренировъчното ядене. Специалистът по хранене и фитнес Ник Туминело има да ви каже някои неща относно тях.
 
Закуската и вечерята не са най-важното нещо
Във възприятието, че закуската и вечерята са най-важните ядения през деня има немалко истина, но то не е съвсем вярно. Не оспорваме, че са важни, но вижте какво казва науката за пред и следтренировъчното ядене. Направено е десетседмично проучване с цел да се измерят и сравнят ефектите от суплементиране през пред и следтренировъчния "прозорец" и суплементиране по време на закуска и вечеря.

Две контролни групи са поемали програма от 32гр протеин, 34.4гр въглехидрати, нищожно количество мазнини и 5.6гр креатин монохидрат.  Едната контролна група взима добавките на закуска и вечеря, а другата преди и след тренировката. Какво научаваме?
 
- Суплементирането по време на преди и следтренировъчното ядене води до по-голямо покачване на чиста телесна маса и сила при повторение.
- То води и до покачване на тип 2 мускулни фибри и синтез на контрактилни протеини.
- Отбелязани са по-високи нива на креатин и гликоген в мускулите след тренировъчната програма.
 
Проучването завършва с обобщението, че "суплементирането в правилното време е проста, но ефективна стратегия, която спомага на тялото да се адаптира по-добре към тренировките".

 
Подхранване на силата и размерите
Ник Туминело препоръчва два до три часа преди тренировката да се консумират следните храни:
 
- 30-40гр бавни въглехидрати като пълнозърнест хляб, сладки картофи, кафяв ориз, боб, плодове
- Чист протеин - пилешко или рибено филе с ниски мазнини
- Зеленчуци. Свежата салата е страхотна предтренировъчна храна и действа съдоразширяващо, което увеличава притока на кръв и кислород към мускулите.
 
До 30 минути след тренировката консумирайте протеинов шейк с бърз протеин (изолат) за да получите максимални ползи. Туминело цитира изследване, което сочи за особено удачно комбинирането на суроватъчен протеин с казеин за цялостно мускулно подхранване. В такъв случай е подходящо да си купите протеинова матрица. Много важни са и разклонените аминокиселини, които трябва да си набавите отделно, ако не се съдържат във вашия протеин или мултивитамин.

 
Формула за изгаряне на мазнини
За да горите мазнини и да качвате мускули, два до три часа преди тренировката яжте:
 
- Чист протеин - пилешки гърди или риба
- Богати на фибри въглехидрати - салата
- Плод - портокал, боровинка
 
30 до 60 минути преди тренировка можете да си помогнете допълнително със следните суплементи:
 
- 100 до 400 милиграма кофеин от кафе или кофеинов суплемент
- 20 грама бърз суроватъчен протеин
- 20-40 грама бавен въглехидрат като боровинка
- 1 сървинг аминокиселини
- Пет грама креатин монохидрат
- 1 до 3 грама Бета Аланин
 
След тренировката вземете бърз протеин и сървинг аминокиселини, но си спестете въглехидратите, защото протеинът се абсорбира по-добре веднага след тренировка.

 
Много е важно да пиете и достатъчно вода, за да могат бъбреците ви да се справят с филтрирането на всички елементи.
 
Финални думи
Ако за първи път ще взимате някои от изредените хранителни добавки, обезателно се консултирайте с нашите продавачи или други компетентни лица за начина им на действие и употреба, преди да си купите продукта. Ние продаваме само висококачествени хранителни добавки, но ако сте отговорни към себе си, трябва да знаете много добре какво точно вкарвате в тялото си и с каква цел го правите. Ако в момента не можете сами да си отговорите на тези въпроси, постарайте се да се информирате.
 
Сила БГ Тийм
Препоръчани продукти за чиста мускулатура
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Наскоро публикувано проучване установи, че нитратите могат да увеличат производството на сила у бързо потрепващата скелетна мускулатура при мишки, използвани като животински образец. Това се подкрепя от факта, че едно проучване при хора установи, че нитратните добавки позволяват продължително поддържане на производството на сила."

Реклама
Copyright © 2007 - 2018 silabg.com