сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Митове за вдигането на тежести в ранна възраст

Митове за вдигането на тежести в ранна възраст

Ползите от участието в силови тренировки за деца и юноши са подобни на тези за възрастните. Деца, които вдигат тежести, могат да заздравят мускулите и костите си, да подобрят спортното си представяне, координацията си, да променят състава на тялото и да намалят риска от мускулно-скелетни травми. Много родители и треньори обаче може да са предпазливи при този вид тренировка за децата си, заради някои популярни митове.

Спиране на растежа
Изследванията не са показали наличието на значими доказателства за възпрепятстването на растежа при деца, които се занимават с вдигане на тежести. Съпротивителните тренировки изглежда нямат отрицателен ефект върху растежа на подложката на костите на детето или процесите по съзряване на костите. Агенции, имащи отношение към здравето и спонсорирани от държавата, и фитнес организации популяризират съпротивителните тренировки като част от общо 60-те минути физическа активност дневно, която е необходима на децата и юношите.

Само за юноши
Друг често срещан мит е, че вдигането на тежести е предназначено само за тези, които са на 12 и повече години. Въпреки че ползите за здравето могат да се наблюдават дори и при по-малки деца, повечето професионалисти препоръчват да се започне програма за съпротивителна тренировка когато детето може да следва и разбира инструкции. За повечето деца тази възраст е около 7 - 8 години, но емоционалната зрялост може да варира.

Опасно е
Много родители са загрижени за безопасността на децата си и смятат, че вдигането на тежести увеличава риска от травми. С правилно ръководство и подходящо структурирана програма за младежи, децата могат да участват в този вид тренировка при риск, не по-голям от този при всеки друг спорт или вид физическа дейност. Формата и техниката са от съществено значение за безопасността на участника, точно както при възрастните. Децата или младежите следва да могат да изпълняват правилно дадено упражнение само с теглото на тялото си, преди да се добави някаква форма на допълнително съпротивление, като дъмбел или ластици.

Специални съображения
Определени препоръки трябва да се имат предвид от родители, които биха искали децата им да участват в тренировки с вдигане на тежести, за да подсигурят безопасността, тяхната уместност и максимална полза. Винаги трябва да бъде включена загрявка и разгрявка. Инструкциите трябва да се дават от квалифициран фитнес специалист, за предпочитане някой с опит в изготвянето на програма за съпротивителни упражнения за младежи. При по-млади хора често се препоръчват тренировки с натоварване на цялото тяло, включително поне едно упражнение за всяка голяма мускулна група. Фитнес оборудването трябва да е удобно и безопасно. Децата трябва да бъдат насърчавани да опитват различни модалности като медицински топки и фитнес топка и не трябва да се ограничава до традиционните упражнения с дъмбели. Както и при програмите за възрастни, разнообразието е важно за стимулирането на духа и тялото.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Muscletech подходиха отговорно към предупреждението на FDA и навреме успяха да изчистят формулата на Neurocore от забранената съставка DMAA.На пръв поглед промяната е само в липсата на гераниум, но освен тази има и още промени. Освен DMAA вече липсва и съставката винпоцетин, която се съдържа в продуктите на BSN N.O. Xplode и Hyper FX"

Реклама
Copyright © 2007 - 2020 silabg.com