сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Есенциални мастни киселини - що е то?

Есенциални мастни киселини - що е то?

Есенциални Мастни Киселини(ЕМК)-Що е то?

Есенциалните мастни киселини, наричани накратко ЕМК, са жизненоважни съставки които организмът не може сам да синтезира, а ги набавя от външни източници. Имат изключително висок коефициент на биохимична активност и са критично необходими, понеже участват активно в множество процеси в организма. Евентуална липса на ЕМК може да доведе до редица нарушения от различен характер. Двете основни и най-важни за човечеството мастни киселини са Омега-3 и Омега-6.

Омега-3 мастните киселини са алфа-линоленова (АЛК), ейкозапентаенова (АПК), докозапентаенова (ДПК) и докозахексаенова (ДХК). Те се съдържат в рибата, кравето масло, яйчния жълтък, лененото семе, орехите, бобовите растения и морските водорасли. Най-често под формата на хранителна добавка се среща комбинация от ейкозапентаенова (АПК) и ) докозапентаенова (ДПК)поради високата им биологична стойност.

Омега-6 мастните киселини са линоленова, гама линоленова, арахидонова и др.

Те се извличат от слънчоглед, шафраника, царевица, едроцветна пупалка и соя. Фъстъченото масло, зехтинът, палмовото и косовото масло също съдържат малко Омега-6.

Доказаните ефекти от приема на ЕМК са абсолютно категорични при прием 2/3 гр. на ден:

• регулират кръвната захар

• укрепват имунната система.

• важни са за надбъбречните жлези и за образуването на спермата - особено необходими са на мъже, водещи активен полов живот (губят се със спермата).

• увеличават жизнеността и гладкостта на кожата, блясъка на косата, мекотата на ръцете, плавността на мускулните движения;

• важни са за развитието на мозъка на зародиша и за поддържането на мозъка и психиката у възрастните (участват в обновяването на нервните клетки)

• предпазват от и лекуват артрит, астма, алергии, възпалителни заболявания, мултиплена склероза, задържане на вода в тялото, груба суха кожа и др.

• редпазват от рак, диабет и много дегенеративни състояния, особено такива свързани с остаряването;

• предпазват сърцето и разчиряват кръвоносните съдове

• намаляват нивата на триглицеридите в кръвта

• спомагат за премахване на депресията

• спомагат за намаляване на кръвното налягане

намаляват вредния холестерол

Изследванията сочат, че оказват стимулиращ ефект върху производството на растежния хормон.

За жалост хранатаq която поемамеq поради редица фактори, включващи нарушаване на нормалното развитие на източника, е доста бедна на ЕМК и набавяването им чрез хранителни добавки е една доста добра алтернатива да задововолим нуждите си.

ЕМК имат изключително висока биологична стойност и са жизнено важни за всеки човешки организъм. Базов нутриент за здраве, тонус и дълголетие.


СИЛА БГ ТИЙМ

Препоръчани продукти от СИЛА БГ
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Според фитнес специалистът Алън Арагон, най-доброто време за чийт меню е след тренировка. Така ще увеличите вероятността въглехидратите и другите му хранителни стойности да бъдат усвоени от мускулите, вместо да се складират като мазнини. "

Реклама
Copyright © 2007 - 2020 silabg.com