сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Л-Тирозин - прекурсор на метаболизма

Л-Тирозин - прекурсор на метаболизма

Тирозин е аминокиселина, която е незаменим прекурсор или „градивен блок” за невротрансмитерите, отговорни за поддържането на метаболизма. Л-Тирозин е директен прекурсор на стимулаторните невротрансмитери – епинефрин и норепинефрин - още познат под името адреналин, също така и на определени тиреоидни хормони и допамин.

С други думи, Л-Тирозин е прекурсор на важни за метаболизма стимуланти. Също така се смята за невъглехидратен АТФ субстрат. Високи нива на Тирозин са открити в храните богати на протеин. Човешкото тяло има способността да произвежда Тирозин от аминокиселинатафенилаланин.Как деиства ?
Тирозин е важна аминокиселина за поддържането на висок метаболизъм. Когато хората намаляват своя калориен прием повреме на диета, намалява и производството на Тирозин необходим за синтеза на натуралните стимуланти на метаболизма. В резултат, на което метаболизма се забавя и изгарянето на мазнините става все по-трудна задача. По-малко „градивни блокове“ за стимулантите означава по-слаб метаболизъм. Това е едно просто обяснение, но Вие схванахте идеята. Намаляването на  Тирозина е още един начин на организма да си изгради защитна система  по време на диета.

Когато приемате Л-Тирозин, като хранителна добавкар вие фактически снабдявате организма си с материал, от който да изгражда така необходимите за поддържането на висок метаболизъм невротрансмитери.
Тирозина също така може да действа и като „Апетит Килър”  и мозъчен стимулатор, някои хора твърдят, че може да бъде полезен при депресия.Какво показват изследванията?
Изследванията над Тирозина, като помощник в борбата с излишните килограми са ограничени. Има изследвания, които сочат, че Л-Тирозин може да увеличи ефекта на намаления апетит в следствие приема на други хранителни добавки, които имат оношение, към намаляване на теглото. Няколко изселдвания върху животни показват, че Тирозин действа много силно върху намаляването на апетита в следствие приема на базирани на ефедра „фет бърнери”.

Тирозина не увеличава термогенния ефект на „фет бърнерите“, но работи на мозъчно ниво намаляваики приема на храна и същевременно, повишавайки способноста за производство на невротрансмитерите.
Л-Тирозин се отличава, най-силно с влиянието мувърху умствената проницателност и стреса. Тирозин също така има директно приложение при спортисти на строг спортен режим, подлежащи на риск от претрениране.

Няколко изследвания направени от Американската армия показват, че животни суплементирани с Л-Тирозин имат по-добра устоичивост на ниски температури от други, които не са приемали Л-Тирозин. Също така доста изследвания сочат, че Л-Тирозин се бори успешно с негативните ефекти в следствие на продължително недоспиване.

Като тест за ефективността на Л-Тирозин в САЩ е проведен следния опит, повреме на зимната подготовка на специалните части от американската армя 36 души били разделени е 2 групи, едната приемала Л-Тирозин а другата плацебо. Когато били изложени на температура по-ниска от -10 градуса за продължително време, групата която приемала Л-Тирозин, показала по-добри резултатаи при запазване остротата на ума и бързина на реакцията.Друго изследване показва, че Л-Тирозин намалява нивата на катаболният хормон кортизол. Този му ефект е главният плюс за спортуващите. Показвайки, колко сложен е човешкия метаболизъм, едно изследване на Л-Тирозин доказва, че той повишава апетита при болни от анорексия жени. Смята се че свойствата му на „Анти Стресс Агент” лежат в основата на този ефект.

Какво има да ни каже практиката?
Понеже много малко хора вземат Л-Тирозин самостоятелно в борбата с излишните килограми и намаляване на нивото на подкожните мазнини ефектите не са добре проучени. Но въпреки всичко много хора усещат положителния ефект на тирозин в комбинацията с различни „стакове” за намаляване на теглото. Много спортисти приемащи Тирозинпреди тренировка свидетелстват за енергизирщ ефект и много често споменават за генерално подобрение в настроението след приема на Л-Тирозин.
 
Препоръки.
Л-Тирозин е класически пример за хранителна добавка, която приемана самостоятелно няма голям ефект върху намаляване на теглото, но в комбинация с други подобни хранителни добавки проявява страхотен синергитичен ефект. Някои от най-известните формули за отслабване съдържат Л-Тирозин, но обикновено количеството е прекалено малко. Минималната доза е 1000мг. Изслеванията не показват повишаване на положителния ефект при приема на по-големи дози. Тирозина не е от скъпите храителни добавки, така че прибавянето му към вашия „стак” за намаляване на теглото не би представлявало трудност.

При приема на Тирозин не са наблюдавани сериозни странични ефекти, но въпреки това трябва да знаем, че Тирозин е стимулант и работи на равнище - централна нервна система, поради това, хора приемащо МАО инхибитори, хора с високо кръвно налягане, бременни и кърмещи е редно да избягват приема на високи дози.Хора които искат да опитат Л-Тирозин, би трябвало да започнат с дози от 500-1000мг.  приети 2-3 пъти на ден на празен стомах 30-40 минути преди хранене за най-добри резултати. Също така може да се приема преди тренировка за покачване на енергията. Комбинацията от едно горещо еспресо и няколко грама Тирозин е великолепен предтренировъчен микс използван от много атлети по цял свят.
Предпочитани продукти с тирозин
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"На едва шест годишна възраст, Ричард Сандрак можеше да повдигне на лежанката, забележителната за възрастта му тежест от 80кг, която се повиши на 95 докато навърши 8 годинки. Детето придоби световна популярност с участието си в документалния филм – „Най-силното дете на планетата”."

Реклама
Copyright © 2007 - 2023 silabg.com