сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Рио Блеър - бащата на протеиновия суплемент

Рио Блеър - бащата на протеиновия суплементРио Блеър
 е роден на 9 Октомври 1921г. в Ню Джърси. През 1940г. се преместил в Чикаго в преследване на своята първа любов - музиката. Там той се упражнявал в пеенето с едни от най-добрите учители, и тази страст му останала доживот. В началото започнал да се занимава с вдигане на тежести, защото бил болнав, но с течение на времето постигнал значителни резултати. 

Рожденото име на Блеър e Ървин Джонсън, което той променя на Рио Блеър през 1965г., посъветван от нумеролог, който му казва, че името му се нуждае от повече „Р“-та. Също така по това време той вече бил доста популярен и, вероятно от гледна точка на рекламата, избрал това име като по-комерсиално от Ървин Джонсън. 
 
В допълнение с пеенето, той започнал да изучава и изследва вдигането на тежести и храненето. В тази посока той открил своя път. До края на 1940г. той успял да трансформира своята физика така, че да спечели състезание в Чикаго, и станал собственик на една от най-проспериращите зали в града. Тази зала била „фабрика за шампиони“. Неговият най-голям успех дошъл, когато той решил да се съсредоточи върху хранителния аспект от културистичната подготовка. Той продавал хранителни добавки в цялата страна и експериментирал върху себе си и  върху други културисти. 

Най-накрая усилията му се отплатили и той станал една от най-значимите фигури в бодибилдинга по онова време. Той развил своя концентриран протеинов суплемент с високо съдържание на протеин и започнал да го продава чрез водещи списания за културизъм („Айрън Мен“ - 1950г). Първият продукт, с който излязъл на пазара, бил базиран на соев протеин и Блеър не бил особено доволен от него. 

През 1951г. той публикувал своя тренировъчна програма и хранителен режим. Тази програма включвала няколко метода за трениране и различни теории за храненето, които му донесли популярност извън Чикаго. Блеър открил, че шест хранения са много по-резултатни от стандартните три, които били популярни до този момент. 

Като пример за начина, по който той смятал, че е правилно да се храни един културист, Блеър дал следното дневно меню към своята програма:
 
Закуска:
- 2 или 3 яйца
- 60 г шунка или бекон, или друго месо, или допълнително яйца
- 1 чаша от неговия специален протеин 
- 2-4 сървинга от неговата специална формула на капсули, 2 от неговите специални витамини и минерален комплекс 
- 2-4 таблетки „Формула 6“ 
 
Предиобедна закуска:
- 1 супена лъжица „Прото“
- 60 г сирене или 1 чаша от специалния протеин 
 
Обяд: 
- 1-3 супени лъжици „Прото“
- 170 г месо
- Зеленчук или плод
- 1 чаша от специалния протеин 
- 2-4 таблетки „Формула 6“
- 6-25 „Хепро“
 
Следобедна закуска:
- 1 супена лъжица „Прото“
- 2 яйца, портокалов сок, или 1 чаша от специалния протеин 
- 6-25 „Хепро“
- 2-4 таблетки „Формула 6“
 
Вечеря:
- 1-3 супени лъжици „Прото“
- Месо – голяма порция 
- Плод или зеленчук 
- Пълнозърнест хляб с масло 
- 1 чаша от специалния протеин
- 6-25 „Хепро“
- 2-4 таблетки „Формула 6“
 
Среднощно хранене:
- 1-3 супени лъжици „Прото“
- Извара, голяма порция кашкавал или 1 чаша от специалния протеин
- 2-4 таблетки „Формула 6“ 
 
Другите хранителни добавки, които използвал, били „Хепо” - таблетки, които съдържали приблизително 85% протеин в лесносмилаема форма с пълен аминокиселинен профил. Специално разработените от него витамини и минерален комплекс включвали 24 витамини и минерали в комбинация с бирена мая и черен дроб. „Прото“ били аминокиселини в течна форма, а „Формула 6“ бил суплемент, съставен от есенциални мастни киселини. 

В края на 1950г. Блеър затворил своята зала в Чикаго и се преместил в Холивуд, където решил да насочи своето внимание главно върху храненето в бодибилдинга. 
През изминалото време той най-сетне открил това, което търсел, за да  подобри своята млечно-яйчена протеинова формула. 
 
Резултатите били зашеметяващи. Културистите, които спазвали режимите на Блеър, наблюдавали как мускулатурата нараства без повишаване на нивото на подкожните мазнини. Винс Жиронда ентусиазирано приветствал продукта на Блеър и веднага започнал да го продава в своята зала. Големите успехи на Блеър с културисти като Лари Скот довели мускулести мъже от цялата страна, които искали да опитат прословутата напитка и да следват неговата програма. 
 
В края на 70-те години Блеър отворил офис срещу Universal Studios и се съсредоточил върху задоволяването на нуждите от хранителни добавки на киното, телевизионните водещи и бизнесмените. Един от най-известните му клиенти бил Боби Ригс, който в етап от подготовката си приемал по над 400 капсули на ден от продуктите на Блеър. Други известни по това време личности, които спазвали режима на Блеър били Лорънс Уелк, Робърт Къмингс, Клин Уокър и много други. 
 
Рио Блеър починал на 6 Октомври 1983г. на 62 години. Различни източници споменават за момиче, което е било приятелка на Блеър през ранните години от неговата младост, но с течение на времето той все по свободно говорел за своята хомосексуалност. Това било голям срам за неговото семейство и затова след смъртта му те унищожили голяма част от неговите записки. Така много от тайните на Рио Блеър били загубени завинаги. 
 
За щастие неговото завещание е живо в няколко от публикациите му на страниците на стари бодибилдинг издания и в спомените на познатите му.
Най-добрите протеинови добавки
97
.
00
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Стро e станал икона в детския бодибилдинг, независимо дали става дума за старание,работа, или баща с неосъществени мечти. В момента Джулиано живее в Румъния и спортът не му пречи да се занимава с неща подходящи за връстниците му, като рисуване и гледане на детски. Момчето се възхищава на друго дете бодибилдър – Ричард Сандрак."

Реклама
Copyright © 2007 - 2020 silabg.com