сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Защо трябва да консумираме повече домати след ваксинация?

Защо трябва да консумираме повече домати след ваксинация?

Директорът на НЦЗПБ препоръча на хората, които ще се ваксинират, да ядат домати


Разхлабването на мерките е съобразено с медицинските показатели и се налага, защото когато те продължат повече от две седмици, се натрупва умора в обществото и органите, които осъществяват контрола.
Това заяви в „Тази сутрин“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса проф. Тодор Кантарджиев. Той обясни, че в момента се намираме в плато и до седмица се очаква спад на заболелите.

Експертът призна, че ситуацията в лечебните заведения е сложна, но оптимистичната новина е, че хоспитализираните са под 10 хил. и един болен не заразява много други. Според него, когато започнат 10 души да заразяват 20 и нагоре, тогава ситуацията ще се влоши. „Постоянно се разкриват още легла и се осигуряват нови възможности да работят болниците. Засега имаме ресурс от лекари. Вече сме в плато, системата се справя, въпреки че натовареността е по-голяма от ноември месец. До седмица трябва да започне спадане на броя на случаите“, добави той

Проф. Кантарджиев обясни, че официално преболедувалите са около 300 хил., а като се прибавят хората, които не са влезли в статистиката, броят на срещналите се с COVID-19 скача до над 1,2 млн. Около 450 хил. души пък са ваксинирани. Според него тези цифри показват, че с имунитет са близо 2 млн. българи.

Ваксините и новите варианти на вируса Проф. Кантарджиев посочи, че стратегията е всички получени количества ваксини да се прилагат веднага. Според него до края на лятото трябва да се постигне колективен имунитет, така че да се ограничи разпространението на заразата. Той обясни, че се натрупват знания и затова препоръките за употреба на препаратите се променят.

„Обществото е много чувствително към страничните явления. Най малкото съмнение за случаи кара да се намали темпът или да се спре ваксинирането. Засега сигурна връзка между ваксините и страничните реакции няма. Аз съветвам хората, които се имунизират с всички ваксини - хубаво е малко повече домати и доматен сок да се консумират. Това е най-доброто природно средство срещу кръвосъсирване“, добави директорът на НЦЗПБ. "Съветвам хората, в месеците когато се имунизират, да ядат повече домати и да пият доматен сок. Това е най-доброто средство срещу кръвосъсирването. Ликопенът пречи на съсирването на кръвта и образуването на тромби"

Дoмaтитe и пpигoтвeнитe oт тяx cocoвe, coĸoвe и ĸeтчyп oтгoвapят нa пpиблизитeлнo 85% oт xpaнитeлния пpиeм нa Ликопен. Oбичaeн ĸapoтeнoид, Ликопена e зaмeним eлeмeнт в чoвeшĸaтa диeтa, нo имa вaжнo биoлoгичнo знaчeниe. Той ce cpeщa в ĸpъвтa (ĸpъвнaтa плaзмa), ĸoжaтa и чepния дpoб, нaдбъбpeчнитe жлeзи, бeлитe дpoбoвe, пpocтaтa и дeбeлoтo чepвo.

B дoбaвĸa ĸъм aнтиoĸcидaнтнoтo въздeйcтвиe, Ликопена пpoчиcтвa тялoтo oт cвoбoдни paдиĸaли. Той мoжe дa ce oĸaжe нaй-мoщния нeyтpaлизaтop нa cинглeтния ĸиcлopoд - нecтaбилнa фopмa нa мoлeĸyляpния ĸиcлopoд, oтгoвopeн зa paзpyшитeлнитe eфeĸти oт cлънчeвaтa cвeтлинa въpxy opгaничнaтa мaтepия. Πpи излaгaнe нa yлтpaвиoлeтoвa cвeтлинa, cинглeтния ĸиcлopoд пpяĸo влияe зa cъcтapявaнeтo нa ĸoжaтa. Πpoyчвaниятa пoĸaзвaт, чe нeyтpaлизиpaщoтo дeйcтвиe нa Ликопен e 100 пъти пo-eфeĸтивнo oт витaмин E.

Разгледайте всички продукти с Ликопен, в каталога на SILABG.COM тук: https://www.silabg.com/bg/productpromo/box/3199

СИЛА БГ Тийм!

*По материали от БТВ Тази сутрин: https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/prof-kantardzhiev-namirame-se-v-plato-do-sedmica-ochakvame-spad-na-zabolelite.html
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Активните съставки в Big-T са цинкът и боронът - изпитана комбинация, но дали е достатъчна на фона на мощните суплементи, които се появиха от USP Labs и BPI?"

Реклама
Copyright © 2007 - 2022 silabg.com