сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Защо куркума?

Защо куркума?

Куркумата може да бъде най-ефективната хранителна добавка, колкото и странно да звучи и да сме приели съставката като основна част от кулинарията. Много проведени изследвания доказват, че тя има големи ползи за цялостното здравословно състояние и дейността на мозъка.
 
1. Куркумата съдържа биоактивни съединения с мощни лекарствени свойства.

Куркумата е подправката, която дава на храните специфичния си жълт цвят и неповторим вкус.Той се използва в Индия от хиляди години насам като подправка и лечебна билка. Напоследък науката е започнала да подкрепя това, което индианците са познавали от дълго време - наистина се съдържат съединения с лечебни свойства.

Тези съединения се наричат куркуминоиди, най-важният от които е куркуминът.
Куркуминът е основната активна съставка в куркумата. Той има мощни противовъзпалителни свойства и е много силен антиоксидант. Съдържанието на куркумин в куркумата обаче не е толкова високо – едва около 3%.

Повечето от проучванията на тази съставка използват екстракти от куркума, които съдържат предимно куркумин, като дози обикновено надвишават 1 грам дневно. Би било много трудно да бъдат достигнати тези нива, единствено чрез добавяне на съставката към хранителния режим.


 
Ето защо, ако искате да се възползвате от всички ефекти, трябва да изберете продукт, който съдържа значително количество куркумин.

За съжаление, куркуминът се абсорбира слабо в кръвта. Той подпомага консумацията на черен пипер с него, който съдържа пиперин - естествено вещество, което повишава абсорбцията на куркумин с 2000%. Най-добрите добавки с куркумин съдържат пиперин, което значително увеличава тяхната ефективност.

Куркуминът също е мастноразтворим, така че може да е добра идея да го приемате с мазна храна.

2. Куркуминът е естествено противовъзпалително съединение

Тази съставка помага на тялото ви да се бори с нашествениците от външната среда и също така има роля при поправянето на щетите, нанесени от тях.
Въпреки, че острото краткосрочно възпаление е от полза, то може да се превърне в основен проблем, когато стане хроничен и неподходящо атакува основни тъкани на тялото ви.Учените вече вярват, че хроничното възпаление играе основна роля в почти всички хронични западни болести. Това включва сърдечни заболявания, рак, метаболитен синдром, болест на Алцхаймер и различни дегенеративни състояния. Следователно, всичко, което може да помогне за борба с хроничното възпаление, е от потенциално значение за предотвратяването и дори лечението на тези заболявания.


 
3. Куркумата драстично увеличава антиоксидантния капацитет на тялото

Оксидативните увреждания се смятат за един от механизмите зад стареенето и много заболявания. Те включват свободни радикали, силно реактивни молекули с недвоени електрони. Свободните радикали са склонни да реагират с важни органични вещества, като мастни киселини, протеини или ДНК. Основната причина антиоксидантите са толкова полезни, че те защитават тялото ви от свободните радикали.Куркуминът е мощен антиоксидант, който може да неутрализира свободните радикали поради химическата му структура. В допълнение, куркуминът повишава активността на собствените си антиоксидантни ензими.
 
4. Куркуминът повишава невротрофичния фактор, получен от мозъка, свързан с подобрената мозъчна функция и по-ниския риск от мозъчни заболявания.Преди години се смяташе, че невроните не могат да се разделят и да се размножават след ранното детство. Сега обаче е известно, че това се случва. Невроните са способни да образуват нови връзки, но в определени области на мозъка те също могат да се размножават и увеличават.
 
Един от основните двигатели на този процес е мозъчният невротрофичен фактор (BDNF), който е вид хормон на растежа, функциониращ в мозъка ви. Много често срещани мозъчни нарушения са свързани с понижени нива на този хормон, включително депресия и болест на Алцхаймер.Интересното е, че куркуминът може да увеличи мозъчните нива на BDNF. По този начин може да е ефективно при напредване на възрастта и отслабване мозъчната функция, паметта, концентрацията и умствената дейност. Може да подобри паметта и да ви направи по-способен и концентриран, което изглежда логично, като се имат предвид ефектите му върху нивата на BDNF.

5. Куркуминът понижава риска от сърдечно-съдови заболявания

Сърдечните заболявания са най-голямата причина за смъртност в света. Изследователите са го изучавали в продължение на много десетилетия и са научили много за причината. Не е изненадващо, че сърдечните заболявания са невероятно сложни и различни неща допринасят за това.Куркуминът може да помогне за предотвратяване на много причини в процеса на сърдечни заболявания. Може би основната полза от куркуминът, когато става дума за сърдечни заболявания, е подобряването на функцията на ендотела, което е облицовката на кръвоносните съдове.

Известно е, че ендотелната дисфункция е основен двигател на сърдечните заболявания и включва неспособност на ендотела да регулира кръвното налягане, кръвосъсирването и различни други фактори.


 
6. Куркуминът може да бъде полезен при превенцията и лечението на болестта на Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер е най-честата невродегенеративна болест в света и водеща причина за деменция. За съжаление, все още няма добра терапия за болестта на Алцхаймер. Следователно предотвратяването на болестта на първо място е от изключително значение. Възможно е да има добри новини на хоризонта, защото куркуминът доказано пресича кръвно-мозъчната бариера. Известно е, че възпалението и окислителното увреждане играят роля при болестта на Алцхаймер, а куркуминът има благотворен ефект и върху двете.В допълнение, ключовата характеристика на болестта на Алцхаймер е натрупването на протеинови възли, наречени амилоидни плаки. Изследванията показват, че куркуминът може да помогне за изчистването на тези плаки.

7. Артрит

Пациентите, страдащи от заболявания като артрит доказано се повлияват от хранителни добавки с наличието на куркумин.
Артритът е често срещан проблем в западните страни. Има няколко различни типа, повечето от които включват възпаление в ставите. Като се има предвид, че куркуминът има мощен противовъзпалителен състав, има редица изследвания, които доказват, че съставката повлиява благоприятно при такива състояния.8. Куркуминът може да помогне за забавяне на стареенето и борба с възрастта, свързани с хронични заболявания

Ако куркуминът наистина може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания, рак и болестта на Алцхаймер, това би имало очевидни ползи за дълголетието. Поради тази причина куркуминът стана много популярен като добавка против стареене.Но като се има предвид, че окисляването и възпалението се смятат за основни фактори за стареенето, куркуминът може да има ефекти, които излизат далеч отвъд предотвратяването на болестта.


 
Комбинация от пчелен прашец, златно мляко и куркума:

Пчелен прашец

Пчелният прашец съдържа всички основни компонент, от които се нуждае всеки човек, за да поддържа оптимално здравословно състояние. Процентът на подмладяващите елементи в пчелния прашец значително надвишава тези, присъстващи в пивоварните маи и пшеничните зародиши.Пчелният прашец коригира недостатъчното или небалансирано хранене в обичаите на днешната ни цивилизация за консумиране на храни, които не са толкова богат източник на хранителни вещества, често с добавени химически съставки, които ни излагат на различни физиологични проблеми.


 
Химически състав на пчелен прашец:

• 30 процента усвоими въглехидрати
• 26 процента захари (главно фруктоза и глюкоза)
• 23 процента протеин (включително 10 процента от есенциалните аминокиселини)
• 5% липиди (включително есенциални мастни киселини)
• 2% фенолни съединения (включително флавоноиди)
• 1,6% минерали (включително калций, фосфор, магнезий, натрий, калий, желязо, мед, цинк, манган, силиций и селен)
• 0,6% водоразтворими витамини и киселини (включително B1, B2, B6 и C)
• 0,1% мастноразтворими витамини (включително витамини А, Е и D)Златно мляко – как да си го направим?

Сред най-богатите на хранителни вещества съставки, е куркумата – златисто-жълта подправка, произхождаща от растението Curcuma longa и член на джинджифил семейство, Zingiberaceae. Куркумата е известна със златния си пигмент, както и с безбройните си ползи за здравето, които могат да се увеличат чрез комбиниране на подправката с други естествени съставки.


 
Златното мляко е напитка, която съчетава ползите от куркумата в комбинация с други здравословни съставки като кокосово мляко и черен пипер. Това е напитка, която се използва в традиционната китайска медицина и аюрведа в продължение на векове, но напоследък е завладявала прожекторите в западния свят.Топла, лечебна напитка, позната също като чай от куркума, златистото мляко има природни противовъзпалителни, антиоксидантни, антиартритни и противоракови ползи.

 
СИЛА БГ Тийм!
Препоръчани продукти от СИЛА БГ
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Споменати продукти
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

" Екстремните спортове отдавна не са само спортно занимание, а начин на живот. Повече от половината младежи между 16 и 25 години симпатизират на модела наложен от професионалистите в този клас спортове и биха участвали пряко или косвено в това вече модно течение. Всяка година фестивала им дава тази възможност, като събира на едно място и сближава професионалисти, любители, фенове и производители на професионална екипировка."

Реклама
Copyright © 2007 - 2020 silabg.com