сила бг магазин
сила бг медия
»
»
6 неизказани истини за диетите ..

6 неизказани истини за диетите ..

Доста от тях са премълчавани и пренебрегвани, но ние сме тук, за да ги засегнем и разгледаме обстойно.

Има няколко ясни правила за загуба на телесни мазнини, които са неоспорими.
  • Трябва да сте в дефицит на калории, за да губите мазнини.
  • Трябва да приемате достатъчно количество протеин и да вдигате тежести, за да поддържате оптимално тегло и мускулна маса
  • Трябва да спите достатъчно, за да се възстановявате правилно.

Надяваме се, че знаехте това, но има едни неписани шест правила, които трябва да знаете, за да усвоите:

1 -  няма как да не е трудно ..Основната причина, поради която много хора не могат да отслабнат не е задължително заради неправилно спазената диета или тренировки. Те не могат да се избавят от излишните килограми, защото не излизат от зоната си на комфорт и за нищо на света не се напрягат.

Ако въпросът да отслабнеш опираше до това да бъде лесно, то тогава всички щяхме да имаме перфектни фигури, а фитнесите щяха да потъват в забрава, а плочките нямаше да са толкова желан „аксесоар” за коремната област.Но за съжаление това не е така. Хората сме свикнали да ни бъде лесно – и това е така по природа. Защо да се мъчиш, когато можеш да забързаш и улесниш процеса? Не сме способни да чувстваме глад, не търпим болка и лишения. Много малко са хората, които са честни дори сами пред себе си, неизневерявайки на строгия хранителен режим или тренировки.

Всеки иска да остане в леглото, докато навън вали сняг и вместо да ходи в залата, да изпие горещото си кафе в леглото.

А нима има някой, който е готов да любимия си шоколад с нещо по-нискокалорично и далеч не-толкова вкусно?

Е, сигурно има, но дори в сънищата и мечтите ни, ние сме нечестни дори спрямо самите себе си.

Не сме склонни да тренираме, с повече интензивност – да сме малко по-изплашени дори от самите себе си и способностите ни. Не можем дори да изгледаме един епизод от “Game Of Thrones”и да си легнем – задължително трябва да последва и втори . а защо не и трети? И това е причина за недостиг на сън, от където ще последва и демотивацията да тренираш утре или неработоспособността ти в офиса.
Животът ни се основава на изненадите и предизвикателствата, пред които сами се изправяме.

Но стига увлекателни думи – когато става въпрос за загуба на излишни килограми, трябва сериозно да си помислиш за комплекснта формула – правилен хранителен режим – БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЯ, тренировъчен сплит – БЕЗ ПРОПУСКИ и необходимата доза сън – БЕЗ ОПРАВДАНИЯ.2 – нямаш нужда от “Cheat Day”Т.нар. „Cheat Days”или “Cheat Meals” са изключително полезни, за тези, които се опитват да отслабнат или да спазват строг хранителен режим. Те ще повишат придържането и концентрацията върху крайната цел на цялото занятие със стриктността към иначе вкусния хранителен режим.„Cheat Day” има и психологически ползи върху хората, като повишаване запасите от гликоген и подобряване представянето във фитнес залата.

Това регулиране може да доведе до леко повишаване на метаболизма и подпомага метаболитното забавяне, което обикновено е тясно свързано със загубата на мазнини.
Но. най-вероятно нямаш нужда от “Cheat Day”.

Истината е, че повечето хора „изневеряват” на диетата си ежедневно. Физиологичните ползи да включите „Cheat Day” в диетата си са поради постоянния дефицит на калории, който поддържате в продължение на месеци – не седмици или дни.

Това е решение, освен ако не сте на стриктен дефицит на калории от доста време – или вече не сте се освободили от излишките килограми и няма да навредите по никакъв начн на здравето или да причините загуба на мускулна маса.

Ако все пак имаш нужда от "Cheat Day", то тогава нямаш нужда от хилядите калории, които се намират в захарните изделия и тестеното. Можеш да похапнеш вкусно и да направиш своя "Cheat Meal" не чак толкова "Cheat"!

Предлагаме ти супер вкусна паста, направена от биo бpaшнo oт ĸoнджaĸ и oвeceни фибpи:

Искаш паста пене?
Хапват ти се вкусни нудъли?
Или си решил да "заблажиш" с любимите спагети?


3 – да, ти имаш нужда от кардио!
Кардиото често бива мразена част от тренировката, що се отнася до тези, които искат да се отърват от излишните килограми.

И HIIT (високо интензивни интервални тренировки) и LISS (тренировки с ниска интензивност) са полезни. Тези с високата интензивност могат да са прекрасен избор за загуба на излишни килограми и подобряване на представянето. От друга страна обаче, тренировките с ниска интензивност подпомагат мускулния растеж и изгарят повече калории – доказано.Тренировките с нивка интензивност са прекрасен начин да изгорите повече калории по-бързо, без да повишавате нивата на стрес, което ще доведе до нежелани резултати в нивата на кортизол. Докато силовите тренировки винаги трябва да бъдат основната форма за трениране ако искате да отслабнете, това също повишва стресовите рецептори в тялото, което е изключително нежелан резултат.Проблемът е, че когато сте в калориен дефицит, не ядете количеството храна, от което се нуждае тялото ви, за да се възстанови и зареди правилно.
Това е така, защото повечето бодибилдъри и професионални атлети добавят повече кардио тренировки. Това е прекасен начин да повишите количеството на изгорените мазнини, без да е необходимо да „събуждате” стреса.Тренировките с висока интензивност имат редица физиологични ползи. Помагат за поддържане нивата на кръвното налягане, намалява възпалителните процеси в тялото, увеличава продуктивността, действа в покрепа на сърцето, благоприятства за клетъчното здраве, намалява стреса и нивата на кортизол в тялото.

4 – Кофти храна = кофти физикаКогато става въпрос за загуба на излишни килограми, калориите са основен приоритет. Въпреки това, качеството на храната също е от голямо значение, относно това какви хранителни вещества приемате.

На първо място, съставът и качеството на храната имат значение за редица неща. Храни, които са били преработени няколко пъти се усвояват по-бързо и увеличават производството на грелин много повече от по-малко преработените продукти.И не само това – сладките храни, обработените въглехидрати, като сладолед, хляб и други пакетирани храни ще повишат нивото на инсулин много повече от храни като зеленчуци, картофи, ориз и други източници на въглехидрати, които са по-близо до по-естествения им вид.

И докато повишените нива на инсулин не е лош процес, ако това се случи по време на тренировките, това може да създаде инсулинова резистентност и да затрудни изграждането и поддържането на мускулна маса и загуба на мазнини.

И накрая – но не на последно място – приема на висококачествени храни значително намалява риска от увеличаване количеството на приетата храна.Колкото и да е шокиращо, етикетите на храните в САЩ са законно разрешени да бъдат намалени до -20%. Това означава, че ако ядете нещо, което според етикета има 300 калории, то всъщност може да съдържа 360 калории. И колкото повече хранителни вещества има в комплексната храна, толкова по-големи са шансовете тя да бъде изключена.Колкото по-лесно задържиш количеството и вида на храните, които приемаш, толкова по-малко вероятно е да добавиш допълнителни калории към диетата си, без дори да разбереш!

И тук е момента да ти подскажем с какво да замениш захарните изделия, по които редовно точиш лиги - неговото име е П.Р.О.Т.Е.И.Н.О.В   Б.А.Р!

Искаш вкусен бар, който да не съдържа минимално количество калории?
Или ти се хапва полезен сладкиш, който да обогати организма ти с протеин?5 -  Постоянното гладуване не е решениеИстината е, че интермитентното гладуване работи главно, защото ти позволява да създадеш дефицит на калории.
Механизмът е прост. Чрез намаляване на времето, в което трябва да ядем, естествено се консумират по-малко калории, отколкото бихме приели през целия ден.
 
Работата е там, че ако ядете по веднъж дневно или шест пъти на ден, не можем да губим мазнини, освен ако не сме в дефицит на калории. Интермитентното гладуване обаче има много други ползи, които не могат да бъдат пренебрегнати.


 
И все пак, има и други интересни доказани ползи, когато става въпрос за интермитентно гладуване, а именно, потенциала за повишаване на чувствителността към инсулин. Това означава, че е по-малко вероятно да съхраняваме храната като мазнина и по-вероятно да я разделяме на използваема енергия или за възстановяване на силата във фитнес залата.

Освен това, т.нар „пост” помага за възстановяване на клетките. Но най-голямата полза от гладуването вероятно се отнася до здравето на червата.
 
Както казва Хипократ: "Всички болести започват в червата" и това е така, защото здравето на червата влияе на всичко - от имунната защита до функцията на мозъка. Лошото здраве на червата също засяга усвояването на хранителни вещества, което може да повлияе на това колко ефективно губим мазнини и да изграждаме мускули.
Ние не сме „построени”, за да можем да ядем постоянно.

Опитай: Amix - Carb Blocker e бeзoпaceн, eфeĸтивeн, изцялo ecтecтвeн ĸoнтpoльop нa тeглoтo, cпeциaлнo cъздaдeн, зa дa пoдпoмaгa пoтиcĸaнeтo нa aпeтитa и блoĸиpaнeтo нa ycвoявaнeтo oт тялoтo нa ĸoмплeĸca oт въглexидpaти.

Amix Carb Blocker cъдъpжa 10 инoвaтивни cъcтaвĸи, бaзиpaни нa peвoлюцинни eфeĸти oт eĸcтpaĸтa oт бял бoб StarchLite ®.Когато бързаме, даваме на тялото си почивка от приемането и разграждането на храната денонощно. След това има време да се рестартира и да подобри микробиотата в червата. Когато червата ти функционират по-добре, процесът се улеснява.

Не прави компромис с храната - а да не забравяме, че закуската е най-важното хранене за деня!

Опитай да я направиш засищаща, полезна и изключително нискокалорична с овесени ядки, никакви калории и вкус!6 – Хормоните са от много голямо значение!Има много хора, които казват, че хормоните нямат значение, когато става въпрос за загуба на мазнини. Естествено, че са в много голяма грешка!
 
Вярно е обаче, че никакъв хормонален проблем, дисбаланс или каквото и да е друго, не може да отрече дефицита на калории.Но това не означава, че хормоните не играят огромна роля в процеса на загуба на мазнини, а правилното регулиране на същите е от решаващо значение за това колко ефективно и лесно губим мазнини.
 
Инсулин


 
Всеки път, когато ядем, телата ни произвеждат инсулин, за да помогнат за придвижването на хранителните вещества до мястото, от което се нуждаем - или до нашите мускулни или мастни клетки.

И в един съвършен свят (за целите на физиката), ние ще ядем, така че инсулиновите нива да се увеличат за тренировките, за да подпомогне изпълнението, възстановяването и растежа на чиста мускулна маса.Проблемът е, че колкото повече инсулин се произвежда, толкова по-малко чувствителни ставаме към неговите ефекти. Това означава, че тялото става по-малко ефективно при пренасяне на хранителни вещества за възстановяване на тренировката и растеж на мускулите и по-ефективно съхранение на излишните мазнини, особено в частта около талията.
 
За домашно: Посъветвай се с личния си лекар, за да тества нивата на инсулин. Това ще ти помогне да определиш най-добрата диета. Съсредоточи се върху определянето на времето за най-високо въглехидратни ястия около тренировките, за да увеличиш чувствителността към инсулина след тренировката.

ЛептинЛептинът е хормон, който се произвежда от мастните клетки, като намалява апетита ти. Да, точно така – намаля апетита!

Дефиницията на лептин е "пептиден хормон, произвеждан от мастните клетки, който играе роля в регулирането на телесното тегло, като действа върху хипоталамуса, за да потисне апетита и да изгаря мазнините, съхранявани в мастната тъкан".Лептин е известен като хормон на глада (или понякога "хормон за ситост"), защото той уведомява мозъка ви, ако сте яли достатъчно и калориен прием е достатъчен или ако енергийният ви прием трябва да се увеличи.

За домашно: Най-добрия начин да контролирате нивата на лептин е ако не приемате тежки храни на първо място!

ГрелинГрелинът е по-тъмната половина на лептина – увеличаващ чувството на глад и играещ главна роля за телесното ти тегло!
Нивата на лептин са по-ниски при слабите хора и са високи при по-пълните. Но много хора, страдащи от затлъстяване са изградили резистентност към свойствата на лептина като хормон, подтискащ апетита.

Грелин е хормон, който повишава апетита, като се има предвид името му, тъй като се счита, че той е „пептид”, освобождаващ растежния хормон. Тъй като грелинът ни кара да се чувстваме гладни, логически нивата се покачват преди хранене и спадат след такова.Грелин и свързаните с него „производители” на растежния хормон увеличават телесното тегло. По един начин, те правят това, като задействат рецепторите в специфична част от мозъка, която контролира лептина и инсулиновата чувствителност.

За домашно: Приемай храни през равни интервали от време, за да контролираш правилно нивата на грелин. Интермитентното гладуване може да е добро средство да овладяваш чувството на глад.
 
КортизолКортизолът е стероиден хормон, синтезиращ се в надбъбречните жлези. Функциите му в организма са да регулира кръвното налягане и функционирането на сърцето, както и начина, по който организмът употребява хранителните вещества. Секретирането на кортизола причинява разграждане на мускулния протеин, водещо до освобождаване на аминокиселини в кръвта. 

В резултат на този процес аминокиселините на момента се превръщат от черния дроб в енергия. Това покачва кръвната захар, за да има повече глюкоза за мозъка.  Тези два процеса на разпределяне на енергията ви подготвят за стресовата ситуация и осигуряват на мозъка адекватни източници на енергия.В същото време кортизолът освобождава аминокиселини за употреба от мускулите и води до освобождаването на миостатин - мускулно разграждащ протеин.

За домашно: Стресът е неизбежен, така че трябва да намериш начини да го управляваш. Разбира се, терапията със съставки като желязо е страхотна, но ежедневно се разхождай, намирай малко повече време за самия себе си, търси спокойствие или започни да медитираш!

Щитовидна жлезаЩитовидната жлеза носи медицинското си название “тироид” от гръцката дума “тиреос”, която означава специфичен двукрилов щит, изрязан отгоре така, че да остави място за брадичката на воина. Тя влияе на почти всички процеси на тялото, произвеждайки чрез синтез на йод и тирозин така наречените тироидни хормони - основно трийодотиронин (T3– активният хормон) и тироксин (T4– неактивният хормон).
 
Те участват в обмяната на веществата, системата на кръвообръщението, стомашно-чревния тракт, мозъчната и половата активност, и при жените - в менструацията и овулацията.
 
В нормални условия съотношението на тяхното производство е 80% T4 към 20% T3. Щитовидната жлеза произвежда ощеи калцитонин – хормон, участващ в регулирането на калциевата хомеостаза. Това е механизмът, чрез който нашият организъм поддържа адекватно съдържание на калций.

За домашно: Направи съня основен приоритет и отбягвай дългосрочните хранителни режими или диети, което може да доведе до проблеми с щитовидната жлеза.

Хормон на растежаHGH (или просто GH) се произвежда в хипофизната жлеза по естествен път и както се подразбира от името, той е отговорен за растежа и възстановяването на клетките. Без него, увеличаването на мускулната маса и плътността на костите са невъзможни. Той играе основна роля в поддържането на здравословно състояние на човешките тъкани, включително мозъка и други жизненоважни органи.

След като се синтезира, GH остава активен в кръвоносния поток само за няколко минути, но това време е достатъчно черният дроб да го превърне в растежни фактори, най-основният от които е инсулиноподобният фактор на растежа -1 или IGF-1 с мощни анаболни свойства.

За домашно: Хормон на растежа нямалява по естествен път възрастта, което често бива свързвано с прякорът му като „хормонът - извор на младостта”. За да повишиш нивата на този хормон, е необходимо да си нбавяш нужната дневна доза сън от 7 до 9 часа сън.

ТестостеронТестостеронът е андрогенен полов хормон, който при бозайниците се секретира главно от тестисите при мъжете, и ячниците при жените (в много по-малки количества), както и в ниски дози от надбъбречната жлеза. В бодибилдинга често е използван, като анаболен стероид в различните си форми. Тестостеронът играе ключова роля, както при мъжете, така и при жените за тяхното здраве и физическо състояние.Регулира либидото, плодовитостта и мускулната маса, повишава енергията, нивата на еритроцити и предпазва от остеопороза. Мъжкият организъм произвежда около 50 пъти повече тестостерон от женския, но жените са много по-чувствителни към него.За домашно: Избягвай дългосрочни диети, мини на хранителен режим, който съдържа най-малко 20% мазнини. Тренирай редовно, набавяй си нуждната доза сън от 7 до 9 часа дневно и оптимизирай приема на хранителни добавки и съставки.

ЕстрогенЕстрогенът, от една страна, способства освобождаването на хормона на растежа, но същевременно, на клетъчно ниво, пречи на сигналите, необходими за неговата активация, неутрализирайки същия този ефект на усиленото му освобождаване.Едновременно с това оптималните равнища на естроген способствуват за активността на инсулина, чието високо съдържание, напротив, понижава инсулиночувствителността, а това води до усилено отлагане на мазнини.За домашно: Преяждането, прекаляването с алкохолните напитки, липсата на сън, могат да накарат тялото ни да произвежда твърде много естроген, като по този начин създава дисбаланс.

 
СИЛА БГ Тийм!
Препоръчани продукти от СИЛА БГ
34
.
00
лв.
6
.
98
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"MyoFusion® Probiotic Series е революционна протеинова формула със смес от шест източника на протеин. Gaspari Nutrition изпозлва само най-добрите протеинови източници и точно поради този факт с всяка една доза от MyoFusion® Probiotic Series вие зареждате мускулите си с 24 грама супер качествен протеин."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com