сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Йо-йо ефектът след диета за отслабване

Йо-йо ефектът след диета за отслабване

Ако сте се подлагали на диета за отслабване, за съжаление следната ситуация почти сигурно ви е позната: изтърпяли сте лишенията, хранили сте се стриктно и по план; усилията ви най-после са дали резултат и сте свалили мечтаните килограми. Изоставяте мъчителната диета и се радвате на заслужените постижения.

Само след няколко седмици обаче килограмите започват да се връщат и в един момент се оказва, че тежите повече, отколкото преди! Налага се отново да преминете през всичко, за да възстановите постиженията... 
 
Но това е абсурдно! Какво става?! Вие сте жертва на “йо-йо” ефекта. Научете повече какво предизвиква този феномен и разберете как да го предотвратите, за да бъдете в отлична форма през лятото!


 
Килограми надолу – килограми нагоре
Терминът “йо-йо ефект” е въведен от д-р Кели Браунел от университета в Йейл и илюстрира рязкото падане на килограмите, последвано от рязкото им покачване - също като детската играчка със същото име.

Преди да започнете диетата, вашето тяло се е нуждаело от приема на, например, 2000 калории дневно, за да поддържа настоящото си тегло. След няколко седмици, през които вие сте поемали много по-малко от този брой калории и не сте поддържали метаболизма си висок чрез редовни физически упражнения, той по естествен начин е паднал. 
 
Когато се върнете към обичайните си хранителни навици, вследствие на диетата организмът ви изгаря калории много по-бавно. Отчасти това се дължи на загубата на мускулна маса покрай отслабването – мускулните клетки се нуждаят от повече енергия, отколкото мастните, и липсата на мускулна тъкан означава по-малка нужда от енергия.

Вижте следния пример: след диетата вашият дневен калориен прием е станал 1850 калории, от които губите само 150 на ден. Това води до увеличаване на теглото с 450 грама на всеки 24 дни.
 
Как да предотвратим “йо-йо” ефекта?
Няма вълшебно хапче срещу този феномен. За да запазите и подобрите постигнатите резултати, нужно е да промените вашия подход към диетите, храненето и стила ви на живот. Започнете, спазвайки следните полезни съвети:

1. Зарежете екстремните диети – няма да постигнете нищо полезно, като гладувате и се измъчвате, но може трайно да си навредите.

2. Изберете вкусна и хранителна, но здравословна диета, която трайно да промени хранителните ви навици. Разгледайте публикациите ни в раздел “Хранене” – там можете да научите много за това кое е полезно, кое – не чак толкова, и кое е чисто и просто вредно.

3. Поставяйте си реалистични цели. Загубата на много тегло за кратко време е абсолютно противопоказна! Най-добре е да отслабнете с помощта на доктор, който ви следи.

4. Тренирайте редовно! Не си мислете, че след като сте свалили килограмите вече нямате нужда от физически упражнения. Те са най-добрият начин да се поддържате във форма и да се справите със стреса!

5. Не позволявайте на натоварения ви график да ви връща към старите ви нездравословни хранителни навици. Винаги можете да намерите време и място да се нахраните рационално и здравословно – липсата на време не е оправдание да се тъпчете с дюнери и пици!

6. Помогнете си с разнообразието от хранителни добавки за отслабване и тонус, които предлага магазина на Сила БГ!

Полезни ресурси
Ако разбирате английски и не бързате, изгледайте това видео, където Workout Solutions обясняват детайлно процеса по отслабване, спазване на диета и трениране. Говорителят казва много истини!Финални думи
Екипът на Сила БГ ви пожелава здравословен живот и успех в борбата с килограмите!

Сила БГ Тийм

Снимки:
http://www.freedigitalphotos.net/
Препоръчани продукти за намаляване на тегло
39
.
00
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Хората, които не приемат достатъчно есенциални мастни киселини, са по-податливи на загуба на костна маса спрямо хората, приемащи препоръчителни дози от тях. Изследване при жени над 65-годишна възраст с остеопороза доказва, че приемалите ГЛА са изгубили по-малко кост от приелите плацебо за период от три години. Освен това плътността на костите им се е увеличила."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com