сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Допингът- истини и митове

Допингът- истини и митове

Терминът „допинг“ се отнася до употребата на забранени медикаменти, наркотици или лекарства от спортисти, с намерение за подобряване на спортните постижения.
Практиката на допинг от спортисти датира от векове. Въпреки това, напоследък той получи повече внимание поради голямото разнообразие от потенциални средства за повишаване на ефективността, които вече са налични, а също и поради множеството случаи на допинг от елитни спортисти, за които се съобщава в медиите.

Въпреки видимото подобрение в постиженията, отбелязано при безброй спортисти в продължение на няколко века, също така е важно да знаем, че спортистите често страдат от неблагоприятни последици за здравето и дори преждевременна смърт, което изглежда е свързано с допинг практиките. Тези неблагоприятни резултати и смъртни случаи водят до първата забрана на допинга от Международната федерация по лека атлетика през 1928 г.През 1967 г. Международният олимпийски комитет (МОК) забранява изцяло допинга, а през 1999 г. МОК създава Световната антидопингова агенция (WADA). Днес WADA формира гръбнака на антидопинговите закони и тестването в световен мащаб и подпомага определянето на стандартите за други агенции и спортове.

Според Световния антидопингов кодекс, който беше създаден от WADA през 2008 г., дадено вещество или лечение представлява допинг, ако отговаря на два от следните три критерия:

  • Подобрява производителността
  • Представлява риск за здравето на спортиста
  • Противоречи на духа на спорта

Този кодекс се състои от ежегодно публикуван списък на забранени вещества и методи на лечение, които спортистите нямат право да използват. Различни наказания могат да бъдат наложени на спортисти, за които е установено, че нарушават Антидопинговия кодекс. Много спортисти, за които е установено, че нарушават кодекса, са претърпели наказания, вариращи от отнемане на олимпийски медали или спортни титли до доживотни забрани за бъдещи състезания в спорта.
 
Според типа действие, допингът се дели на 4 основни категории:

Анаболни лекарства (анаболни стероиди)

Анаболните стероиди са преобладаващи в професионалния спорт, откакто са били използвани за първи път през 50-те години на миналия век, при щангисти. Те се използват широко в силовите спортове като вдигане на тежести, футбол, бейзбол и много други спортове. Анаболните стероиди обикновено са синтетични производни на тестостерона. Целта на използването им при допинг, е увеличаване на мускулната маса и чистото телесно тегло. Тези лекарства могат да се приемат перорално или чрез инжектиране и много различни форми често се приемат едновременно, за да се увеличат максимално желаните им ефекти.
 
Стимуланти

Стимулиращите лекарства са съставени от голяма и разнообразна група лекарства, които, когато се използват за допинг цели, имат за цел да увеличат издръжливостта на спортиста, да намалят усещането им за умора и болка и да подобрят умствената им функция и поведение. Има много добре известни агенти в този клас, включително кокаин, амфетамини и ефедрин.
 
Хормони

Ендокринната система е системата в човешкото тяло, която произвежда и регулира хормоните. Хормоните са отговорни за почти всяка телесна функция, включително развитието и растежа на мускулите. Открити са няколко хормона, чиято функция е да увеличат производството на протеини и следователно участват в увеличаването на мускулната маса. Хормони като инсулин и човешки растежен хормон (hGH) са били използвани от спортисти в опит да увеличат мускулната маса и дефиниция.
 
Кръвен допинг

И накрая, спортистите могат да се опитат да подобрят представянето си в спорта, като увеличат количеството кислород в кръвта си. Тъй като кислородът е едно от основните хранителни вещества за всички клетки, увеличеното доставяне на кислород до тъканите може да подобри издръжливостта и спортните постижения.

Експертното си мнение за SILABG.COM, даде и един от най-големите експерти, по допинг въпроси, в България- Специалистът по Спортно право и антидопинг експерт Бисер Механджийски:

„Желанието за победа в съвременния спорт, мотивирано от икономически стимули като награди и големи спонсорски договори или социален натиск, като очаквания за национален златен медал са предпоставка, за наличието на пазар за вещества, които ще подобрят представянето. Едни от тези вещества в спорта са стероидите или обикновено наричани анаболни стероиди. Включват естествени стероиди като тестостерон и синтетични версии които са също толкова ефективни. Използването им в спорта е незаконно и забранено от повечето спортни организации. Световната анти-допинг асоциация подържа обширен списък със забраните вещества.

Медицинските експерти предупреждават за значителни опасности в употребата и особено в грубата прекомерна употреба. Например, високо кръвно налягане, промени в менструалния цикъл при жените и импотентност при мъжете.”


 
Огромен проблем в индустрията в момента са и т.нар. „мръсни добавки”.

„Около половината от положителните резултати са  следствие от употреба на замърсени хранителни добавки.

Ето защо всеки един спортист трябва да подходи изключително отговорно при използването им.

1. От особено значение е правилната преценка от това дали е наложително да се приема хранителна добавка като за целта най-добре да се консултира с медицинско лице.

2. Обстойно запознаване с продукта- наименование, състав, срок на годност, партида съчетани с търсене на допълнителна информация от всякакви възможни източници.

3. Преди приема спортиста трябва да се увери че хранителната добавка отговаря на стандартите за качество и е тествана за забранени субстанции в лицензирана лаборатория . – споделя Специалистът по Спортно право и антидопинг експерт Бисер Механджийски.
 
Не на последно място, според Специалистът по Спортно право и антидопинг експерт Бисер Механджийски, е важно спортистите да знаят:

„При нарушение на антидопинговите правила вследствие на употреба на замърсени хранителни добавки всеки един спортист е длъжен да се обърне към Антидопинг експерт. Тежестта на доказване (burden of proof) е изцяло на спортиста. Той може да докаже незначима вина/ грешка или небрежност с което да минимизира периода на отстраняване на максимум от две години. Най - важното за спортистите приемащи хранителни добавки е да положат необходимите усилия в това да се уверят, че продукта който използват е от доказан производител - търговец. Последствията могат да бъдат сериозни за здравето и спортната кариера.В случай на съмнения, спортистите е важно да знаят, че винаги могат да тестват хранителните си добавки в независима лаборатория, за да избегнат каквито и да е съмнения, относно качеството на хранителните добавки, които приемат.

SILABG.COM винаги тества, продуктите които продава и притежава редица сертификати за качеството и чистотата им:

 
Не на последно място, SILABG.COM е лицензиран партньор на редица доказани лидери в областа на хранителните добавки и предлага единствено и само висококачествени продукти, които биват подложени на изключително строг контрол, както от страна на производителите, така и от стана на SILABG.COM!
 
 
СИЛА БГ Тийм!
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Целулитът не е нужно да е симптом за наднормено тегло; дори и слабите жени може да имат целулит."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com