сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Хормонален пик

Хормонален пик

 След тренировка за крака имате много повече тестостерон и растежен хормон в кръвта си. Ако след това тренирате малка мускулна тя ще се развие далеч по-бързо. норвежки спортни учени от университета Lilliehammer College доказаха тази теория провеждайки клинично изследване с доброволци.
 
Изследването

Били подбрани 11 норвежци, които били на възраст между 20 и 34 години. Всеки един от тях нямал никакъв опит при вдигането на тежести. През следващите 11 седмици те трябвало да ходят на фитнес 4 пъти в седмицата. Рутината им в залата била повече от странна, ала именно тя е ключа към теорията на учените.

Какво представлявали тренировките?

2 от 4-те дни в седмицата те тренирали само левия си биципс правейки сгъвания с различен хват за бицепс и чуково вдигане за бицепс. (А - Arm)

През другите два дни те тренирали краката си. Правели лег преса, екстензии и бедрени сгъвания. Веднага след това обаче тренирали десния си бицепс с абсолютно същите упражнения, които правели през първите два дни за левия си бицепс. (L+A -Legs + Arm)

Тестовите субекти тренирали използвайки тежести с които едва правели 10 повторения. Преди, по-време и след тренировъчна сесия пиели шейкове съдържащи протеини и въглехидрати.
Резултати

След, като учените взели мерки от бицепсите на трениращите след 11 седмици  установили, че L+A  сесията развила далеч по-добра мускулатура от А тренировката. Заключили и нещо по-любопитно, а именно ,че L+A стратегията повишавала не само обема  и качеството на мускула, ами и силата.
Защо мускулатурата на бицепсите се развива по-лесно след тренировка за крака може да видите на горе посочените изображения. След всяка L+A тренировъчна сесия нивата на тестостерона и растежния хормон са много по-високи от тези, които наблюдаваме в само А тренировъчната сесия.

Т-0 = преди тренировка

Т-1 = след тренировка за бицепс

Т-2 = след тренировката за крака (при А групата половин час след тренировка)

Т-3 = половин час след тренировката (при А групата един час след тренировката)

История:

Преди десетилетие подобно изследване беше проведено от учени в Дания. Макар и с малки разлики заключението беше аналогично. Може да се каже, че това, което откриха тогава превъзхожда с една идея това, което норвежците затвърдиха сега. Интересното при по-старото изследване бе, че учените доказаха, че мускулната група, която се тренира първа расте и се развива по-бързо отколкото тази, която тренираме след това.


 
На този принцип може би тренировка за бицепс последвана от такава за крака, макар и да звучи нестандартно не е чак толкова лоша идея, ако искаме здрави ръце. 

Надяваме се, че сме били полезни споделяйки подобни хитрини, които лесно можете да приложите в тренировъчния си режим и сами да видите как се отразяват на физиката Ви.
 
СИЛА БГ Тийм!
 
Източник: Eur J Appl Physiol. 2011 Sep;111(9):2249-59.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2015-12-29 | 11:58:32
Кирил Вичев
Определено ме заинтригува статията.Ще се съсредоточа върху трицепсите понеже са ми изоставащи и след 2-3 месеца ще споделя резултатите.Дано да са добри.Благода Сила за статията. :)
2015-12-29 | 11:56:56
миглен
Доста интересен факт.Мисля да го използвам да развия малко ръцете.
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Много хора не го осъзнават, но косата, кожата и ноктите са направени от тип протеин. Този протеин, както онзи в мускулите може да е изложен на риск или поросто да е недостатъчен без правилна поддръжка и прием на нутриенти. Лизина е незаменима аминкиселина, която участва в изграждането на точно този тип протеини и по този начин допринася за здравината, която искате да възвърнете."

Реклама
Copyright © 2007 - 2020 silabg.com