сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Интервю с Тошко Тодоров - Част 2

Интервю с Тошко Тодоров - Част 2

Линк към Част 1

Каква диета спазваш? Какво най-често можем да открием в менюто ти?

Най-често са яйцата и пилешкото месо, овесени ядки, макарони със сирене и захар. Бели макарони. Аз мога да ям хляб и сладко, но ограничавам мазнините – животинските. Иначе аз ям по 7-8 пъти на ден. Не спирам да ям дори когато съм на диета. Не изгладнявам за състезания, не правя "нули". Макар че аз съм измислил тази система – 300-150 въглехидрати на ден. Намаляват се 300-200-150, но не и надолу.

Никога не изчислявам калории и грамажи. Много хора са ме питали “-Абе как да разбера как да се изчистя...” и аз казвам така: “-Ставаш сутринта, отиваш на огледалото, поглеждаш се и виждаш - имаш ли коремна преса, имаш ли сепарация?”. Но те казват “-Ами нямам”. Значи не се храниш добре! Човек през деня като се храни е оводнен, омазнен, губи се релефа. Сутрин организмът е всмукал всичко в себе си и оставаш чист. Отиваш на огледалото и се поглеждаш – ако нямаш мазнини и много вода, си релефен. Ако имаш – значи трябва да правиш доста стриктна диета, за да се изчистиш от мазнини. За мен критерият е огледалото и аз знам колко трябва да се храня. Щом сутринта се погледна – релефен ли съм, значи аз днес ще се храня. Ако имам задържана и сутринта вода и мазнина, значи днес трябва да намаля храната. Огледалото не може да ме излъже.

Тошко в зареждащ период. :)

Далеч съм от мисълта да си премеря мазнините някъде. Това е визуален спорт, трябва да се виждаш и да знаеш как да реагираш. Огледалото ми показва дали през деня трябва да се храня или трябва да намаля храната. Сега, преди състезание аз всяка сутрин съм пред огледалата и знам какво трябва да правя.
 

С какво друго се занимаваш, освен с бодибилдинг? Кои са любимите ти хобита?

Обичам да карам ски, обичам да се занимавам със спортни коли, като всеки един мъж - хубави жени, и това е. Какво му трябва на човек? На мен ми трябва здраве.

 

Разкажи ни някой интересен спомен от залата или състезанията.

Една година на едно балканско първенство се случи така, че бяхме с един наш изтъкнат деятел в културизма, няма да споменавам имена. Бяхме по случайност с него в една стая. Аз участвах на състезанието, то си приключи, вечерта се прибрахме, почнахме да си говорим какво било станало и той коментира като съдия какво е направил: “-Абе ти във вашата категория забеляза ли, там имаше един...”. И аз викам “-Да, как няма да забележа, знам много добре, видял съм всичко, човека какъв е, що е...”. “-Аз”, вика, “на него му дадох първо място, ама той бил с едни такива къси, криви крака, ама аз после го видях...”. Кажи ми може ли да стане съдия, после като го види да му даде на човека първо място? А този същия стана четвърти. “-А този”, вика, “забеляза ли го там?”. Викам “-Да, много добре съм го забелязал какъв е, що е, всичко...”. “-Ами аз му дадох първо място, а пък той виж къде отиде...”.

Има хора, които застават на съдийската скамейка и гледат приятели. Застане ли човек съдия – не трябва да има приятели. Всеки се труди и всеки иска да застане на мястото, което заслужава. Аз съм и съдия, не може да се допусне там да има приятелски отношения, а много хора го правят. Има много повърхностни съдии в България – той ще те види с каква боя си намазан, обаче няма да види това, което трябва. Или пък съдия, когато каже “-Абе този състезател имаше еди-каква-си добра мускулна група” и изтъква така така така, аз казвам точно обратното – кажи ми какво няма, не какво има! Защото всеки състезател излиза там и той има нещо. Грабнало го е нещо, видял, че има голям гръб, ама не видял, че няма грам прасец или бедра. Много са повърхностни много от нашите съдии. В едната категория ако изберат един много релефен, в другата могат да изберат някой много воден и мазен и така – нямат ясен критерий на избиране.Човек, когато си е достатъчно добър, той ще се наложи, ще бъде отрязан един-два пъти. На мен ми се е случвало да ме “режат” приятели. Но така става, че след един месец аз съм със същите хора на състезание с международни съдии и аз побеждавам. Нещата се връщат, но защо трябва да се случва това нещо? Някой да ти завижда и да те отреже – и ти след един месец пак да спечелиш, но нещата не са същите – то ти остава за цял живот.

Мен по някакъв начин ме отбягват. Много хора ме отбягват, защото аз знам прекалено много за този спорт, и много хора не искат да бъде така – че аз мога да бъда над някой със знания и тренировка. Аз съм практикант, който всичко е научил, и когато аз знам нещо на 100%, това нещо след години излиза по западните списания, където са правени изследвания и така нататък. Относно тренировката мога да споря с всеки един за много работи. Пресен случай: септември месец на състезанията Юли Русев загряваше в съблекалнята. Там беше Николов - на 90 кг участваше преди години, не мога да се сетя първото име, и какво се случва – влизам след моята категория и поглеждам Юли. Понеже сме си добри приятелчета преценявам, че краката му са задържали вода. Този Николов го мажеше, и аз му казвам “-Юли, загрей хубаво краката и излез на сцената така.” А този Николов му казва “-А, не, не ги закачай краката, нека да си стоят починали.”. И аз му казвам “-Защо?”. Той мълчи. И аз задавам въпрос на Юли – “-Кажи ми, толкова пъти си излизал на състезания. Състезанието свършва, позираш 10-15-20 минути, прибираш се вътре в съблекалнята, краката ти как са? По-добре ли са преди да излезеш, или след това?”. “-Е, да, като вляза вътре и съм позирал са по-добре”. “-Сега направи точно това нещо, позирай, загрей ги хубаво и излез сега с по-добрите крака на сцената”. И Николов вика “-Да, наистина е така”. Той като започне – задържал е вода, като започне да позира, след 10-15 минути водата се прибира навътре, краката му стават чисти, стават перфектни. Аз искам точно това нещо да направи, но те не разбират това нещо, не го знаят. Хора, които са тренирали толкова години, не знаят как да излязат на сцената. На много неща съм ги научил някои момчета, даже Юли вика “-Нещо да изкараш от стария сак, да кажеш?”. Такива неща стават...

 

В друго твое интервю твърдиш, че не се сещаш за съвременни състезатели "които са генетично-предразположени да бъдат големи културисти в момента". Увреден ли е българския ген и защо?

Там съм писал “след Митко Димитров и Христомир Христов”. Това са хора, които не могат просто да бъдат забравени. Има много добри момчета, които могат и имат качествата да “станат”, но още не са. Имаме много “яки” културисти, но те може би нямат красотата за дадения културист. Трябва да имаш генетиката, за да бъдеш класиран на едно от първите места. Това е, което се гледа най-много – генетика, симетрия. Не влияят толкова и размерите – много големи културисти на запад не могат да се класират заради това, че нямат добра симетрия. Това е нещо, което много се търси, а нашите съдии за това никога не говорят, никога не се е споменавало. Освен Митко и Христомир аз други генетично предразположени да бъдат на първите места  просто не виждам. Може би се сещам за някой, който може от младите момчета, но повечето – не.Не става въпрос за увредени гени, а за недоразвита мускулатура и симетрия. Някой има нещо много хубаво, но има нещо, което го дърпа назад. Ако той е достатъчно як, а няма достатъчно разделена мускулатура, както трябва да бъдеш на състезание – той е просто надут, мускулите не се открояват един от друг. Трябва да имаш сепарация и дълбочина, не само да си надут и голям! Няма я естетиката, няма я красотата на мускулатурата. Няма го времето на работа на тая мускулатура – тя е бързо надута, а друго е, когато това се работи 7-8-9-10 години.

В момента на запад всичките са като изкарани от конвейр – всички са яки, в момента няма слаби като преди няколко години. Там вече играе ролята кой има по-хубава симетрия и мускулатура, което на запад се гледа. По-важно е това, отколкото да бъдеш прекалено як.
 

Кой е най-добрият начин да се справим с усещането за застой във фитнеса?

Най-добрият начин е да намалиш тренировката. Не да спираш да тренираш и да почиваш месец-два. Просто ако си правил обемна тренировка и е била 10-15 серии за мускул, нямаляш я наполовина, като продължаваш да тренираш доста здраво и тежко. Трябва да имаш инстинкт и в рамките на месец-месец и половина от тази намалена тренировка да се възстановиш и да започнеш да работиш нормално и постепенно да усилваш, вече с възстановени мускули.
 

Какво ще пожелаеш на читателите на Сила БГ?

На почитателите - само здраве и успехи в спорта и всяко начинание в живота. Да тренират много умно, както винаги съм пожелавал. Да тренират тежко, качествено, без да претренират – да намерят инстинкта, който им трябва, за да ги съхранява и да вървят напред. Това не е спорт за блъскане – този спорт е умен. Да свържат мускулите с мисълта, и да тренират заедно. Това е. Не е никак малко.
 
Но е стойностно. Благодарим ти за времето и за честните, мъжки отговори. Пожелаваме ти всичко най-хубаво!

Тошко Тодоров използва SCITEC и NUTRABOLICS. Не забравяйте да посетите профила на Тошко във Facebook!Сила БГ Тийм & Тошко Тодоров
Любимите марки на Тошко Тодоров в Сила БГ
21
.
00
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Ще подобрите енергийните си нива с правилната храна. За повече активност през деня хапвайте банани, леща, овесени ядки, яйца, орехи, черен шоколад, кисело мляко и пийте зелени сокове"

Реклама
Copyright © 2007 - 2022 silabg.com