сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Как и кога да пием пробиотици?

Как и кога да пием пробиотици?

Денят става по-кратък, вятърът по-безмилостен, а студът все така неприятен и хаплив. Искаме си лятото обратно, това е положението! Но, уви, както са казали мъдрите хора: „Такова е то“.

Така си е – факт, есента вече е тук, което означава точно 2 неща. Първо, че зимата идва съвсем скоро и второ – време е за топъл чай, уютни дрехи и по-здрав сън. Затваряме прозорците и се залостваме в бърлогите си, пък навън нека да става, каквото става!

Но, разбира се, това не е всичко. Заедно с колоритния уют и аромата на щастие на есента идват и гадните хреми, кашлици, плачещи носове и грапави гърла, мигрени и какво ли още не. Вирусите чакат и дебнат момента, в който температурите падат и отслабват имунитета ни и нападат без колебание.

След това се завиват километрични опашки пред аптеките, поликлиниките и болниците. Всеки търси спасение и облекчение. Най-редовната практика, особено за тези от нас, които искат да оздравеят бързо, е лечението с антибиотици. Сигурни са, бързи са, ефективни са. Напълно унищожават болестта и в рамките на няколко дена отново сме на крака.

Това, което често забравяме е, че освен болестта, антибиотиците могат да унищожат и чревния ни микробиом. Антибиотиците атакуват бактериите, които причиняват болести директно, но не само тях. Когато приемаме антибиотици, ние всъщност подлагаме чревния си микробиом на голямо натоварване. Заедно с вредните бактерии бива унищожена и голяма част от полезните такива.

Преди да преминем към употребата на пробиотици, нека набързо да разгледаме какво точно представлява чревният ни микробиом и какви са неговите функции.

Какво представлява чревният микробиом?

Какво представлява чревният микробиом?


Най-просто казано, чревният ни микробиом е част от храносмилателния ни тракт, в която живеят трилиони бактерии. Те са както полезни, така и вредни. Всеки от нас има свой собствен биом, чийто състав в голяма степен е обусловен от нашите гени.

Съществуват обаче няколко странични фактора, които също могат да повлияят на състава му: дали сме родени по естествен път или с цезарово сечение, дали сме били кърмени, дали сме приемали антибиотици и дали сме били в пряк контакт с химикали, пестициди и други токсини.

Научно доказано е, че чревният биом е от решаващо значение за цялостното ни здраве – както физическо, така и психическо. Затова и толкова много хора го наричат „втори мозък“. Както при главния мозък, така и тук, всеки малък дисбаланс може да доведе до сериозни последствия. Освен това, биомът определя и как тялото ни реагира към производството на инсулин, което е пряко свързано с това колко лесно сваляте или покачвате килограми.

В този списък включваме всички болести и/или състояния, които можете да развиете ако чревният ви биом не е в оптимално състояние:

 • Запек
 • Диария
 • Кожни обриви
 • Дрождеви инфекции
 • Множествена склероза
 • Болест на Алцхаймер
 • Ревматоиден артрит
 • Диабет тип 2


Какво представляват пробиотиците?

Какво представляват пробиотиците?


Пробиотиците са живи бактерии, които са полезни за здравето ни. Това са т. нар. „добри“ бактерии. Те помагат за разграждането на храната, за унищожаването на болестотворните клетки, за производството на витамини и за подсилването на имунната ни система. Те се срещат в някои храни, като най-често това са храни, преминали процеса на ферментация или друга специфична преработка. Такива са: шоколад, кисело мляко, супа мисо, кисели краставички, кисело зеле, темпе и кефир.

Разбира се, съществуват и стотици различни хранителни добавки, за които ще си поговорим след малко.

Основните ползи от приема на пробиотици са:

 • Здрава и функционираща храносмилателна система
 • По-силна и по-стабилна имунна система
 • По-добро усвояване на хранителните вещества
 • Липса на остри промени в телесното тегло
 • Подобрено психично здраве
 • По-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания
 • По-добро справяне с алергии и екземи
 • Противодействие на промените, причинени от антибиотици


Как и кога да пием пробиотици?

Как и кога да пием пробиотици?

Ако не боледувате и не приемате антибиотици, най-добре е да пиете пробиотици непосредствено преди лягане. Това е така, защото храносмилателната ни система е най-неактивна нощем. Това позволява на пробиотика да остане в храносмилателния тракт за по-дълго време и съответно да има по-силно въздействие.

Ако сте болни и/или приемате антибиотици, ситуацията е една идея по-различна. Изключително важно е да съчетаете приема на антибиотик с такъв на пробиотик. Най-добре е това да се случи още в началото на лечението.

Също толкова важно е да има определен времеви интервал между двата приема. Без значение дали първо приемате антибиотика или пробиотика, между тях трябва да има интервал от минимум 3 часа.

Това е така, защото при едновременният прием антибиотикът надделява и всичките полезни бактерии, които пробиотикът ви подсигурява умират, обезсмисляйки приема му.

На последно място, лекарите препоръчват приемът на пробиотик да бъде продължен поне 20 дена след прекратяването на антибиотичното лечение. По този начин организмът ще има достатъчно време да се възстанови от мощното въздействие на антибиотика. Препоръчително е, също така, към консумацията на пробиотици да прибавите и повече ферментирали храни, тъй като колкото повече органични източници на полезни бактерии използвате – толкова по-добре!

Други източници на пробиотици:

 • Артишок, аспержи, чесън, лук и зеленчуци;
 • Банани, горски плодове и домати;
 • Ечемик, овес и пшеница;
 • Цикория и чесън;

Пробиотични храни

Хранителни добавки

Хранителните добавки често са отличен избор, защото съдържат висока концентрация на полезни бактерии. Приемът им е лесен, а ефективността им е доказана. Въпреки че са под формата на капсула, те остават живи благодарение на процес, наречен лиофилизация. Този процес извлича влагата и прави бактериите временно неактивни. Когато те си взаимодействат с вода, те стават активни отново.

Сила БГ препоръчва: 10 Billion Acidophilus & Bifidus Probiotic Complex от Haya Labs

HAYA LABS 10 Billion Acidophilus & Bifidus Probiotic Complex / 60 Caps


В този продукт ще откриете 4 различни вида пробиотични бактерии, а във всяка дневна капсула ще откриете над 10 милиарда броя. Четирите вида са:

Lactobacillus acidophilus (6 милиapдa в капсула) и Lactobacillus paracasei (600 милиoнa в капсула). Те подобряват храносмилането, улеснявайки разграждането и усвояването на хранителните вещества и предпазват от появата на гъбични инфекции.

Bifidobacterium bifidum (2.8 милиapдa в капсула) и Bifidobacterium longum (600 милиoнa в капсула). Те живеят в дебелото черво и подсилват имунната ни система, предпазвайки ни от вируси и други заразни болести.

Тъй като на пазара има много и различни пробиотични комплекси, ние смятаме, че продуктът на Haya Labs е едно добро начало за всеки, който търси качествен пробиотик на добра цена. За да разгледате целия ни каталог с пробиотици, цъкнете тук.

ЗаключениеНакрая искаме да ви напомним, че здравето е най-важното нещо. Да, със сигурност сте го чували хиляди пъти, но колкото и да е банално, е факт.

Грижете се за себе си и за околните и никога не забравяйте, че е по-добре да предотвратите дадена болест, отколкото да се лекувате от нея.

Останете здрави, щастливи и в движение, само така ще изпитате 100%-ова радост от живота!


Сила БГ Тийм!
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Фенилетиламинът (PEA) е доста често срещана съставка в много стимуланти. Подобрява настроението, предполага се, че спомага за намаляване на теглото. За да се извлече максинална полза от него обаче, трябва да се приемат големи дози, а това излиза скъпо."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com