сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Как се пие - Л-Орнитин?

Как се пие - Л-Орнитин?

Какво е орнитин?

Орнитинът е аминокиселина, която обикновено не се използва като хранителна добавка самостоятелно. Тя е уникална по това, че е непротеинна аминокиселина; което означава, че тя не се групира, за да образува протеини в тялото.

Технически се нарича "L-орнитин" поради структурата си, тъй като аминокиселините могат да бъдат или в D конфигурация (като D-аспарагинова киселина), или L конфигурация (като L-левцин). Въпреки това, тъй като наистина няма "D-орнитин" в добавките, понякога "орнитин" и "L-орнитин" се използват само взаимозаменяемо.
Вместо това тя работи заедно с аргинин в така наречения „цикъл на урея”. Това е цикличен процес, при който аргининът и орнитинът се превръщат един в друг, за да балансират нивата на карбамид и амоняк в организма.

Орнитинът обаче няма много известни роли отвъд това и не се смята, че подобрява кръвния поток като аргинин и цитрулин.

Защо хората трябва да приемат орнитин?

Съществуват твърдения, че приемането на орнитин може да увеличи секрецията на растежния хормон и качеството на съня.

Какви са ползите от орнитин?

Обикновено има само едно използване на орнитин хранителни добавки, но в този материал ще разгледаме няколко теми, за които хората говорят, когато става дума за тази аминокиселина.Орнитин и растежен хормон

Първо, нека да отстраним твърдението за растежния хормон, тъй като, макар и да не е фалшиво, то е най-вече непотвърдено.
Растежният хормон е много „пулсиращ” хормон, който в някои случаи се увеличава до голяма степен и се намалява до минимум. За забележително изграждане на мускули и загуба на мазнини, които трябва да се получат от растежния хормон, се нуждаете от по-продължителен прием, а не просто няколко дози.Ако само няколко дози биха били достатъчни, L-аргининът, креатинът и дори мелатонинът биха били хранителни добавки, повишаващи хормона на растежа.

Докато орнитинът е бил свързан с повишаване на секрецията на растежния хормон, се смята, че този ефект е минимален, за да има благотворен ефект върху мускулната маса и загубата на мазнини, подобно на другите хранителни добавки.

Орнитин и умората

За разлика от взаимодействието с хормон на растежа, където е по-теоретичен, отколкото доказан, потвърдено е, че орнитинът може да се намали умората по време на интензивна тренировка.

Сега, в цикъла на карбамид, орнитин и L-аргинин се превръщат един в друг с помощта на няколко стъпки и други компоненти.
Амонякът се „пакетира” и отделя самостоятелно като карбамоил фосфат, след това се свързва с орнитин и в резултат се поплучава цитрулин.Когато нивата на амоняк се повишат, той може да причини оксидативно увреждане и да наруши способността на клетката да произвежда енергия толкова ефективно, както преди. Тя също може да увреди функцията на самата мускулна тъкан.
Ето защо увеличаването на амоняка е свързано с умора при трениране и когато орнитиновите добавки намаляват умората по време на тренировка, тя се проявява успоредно с намаляване на амоняка.

Така че, разумно е да се приеме, че причината орнитинът да намалява умората, е защото намалява нивата на амоняка.

Ето защо орнитинът се използва в някои клинични случаи, където се прилага успешно при хора с тежки чернодробни заболявания, при които се натрупва амоняк.Орнитинът се свързва с амоняка, превръщайки го в по-малко вредни и по-продуктивни метаболити, което на свой ред може да помогне за намаляване на негативните ефекти на излишък от амоняк, като например умора.

Орнитин и стрес

Амонякът може да се увеличи по време на хроничен стрес, свързан както с черния дроб, така и с мозъка (тъй като амонякът може да увреди мозъчните клетки), което от своя страна води до редица проведени проучвания.

Установено е, че орнитинът спомага за намаляване на кортизола и подобрява настроението.Доказано, съставката намалява чувството на гняв, което може да се увеличи, когато хората са претоварени; раздразнителността е известен симптом на излишък на амонячните нива в мозъка.

Орнитинът също така може да победи умората, свързана с претоварването, а заедно с това подобрява настроението, като същевременно намалява раздразнителността.

Комбинация с други добавки:

Аргинин, Цитрулин и Орнитин често се приемат, заедно, за техните качества може да прочетете повече тук:

Как се пие: Цитрулин
Как се пие: Аргинин

Какви дози орнитин трябва да се приемат?

Най-ниската ефективна доза орнитин за хора, които не са физически активни, е 400 милиграма, разделени в три дози дневно.
Два грама орнитин доказано имат ползи при спортистите, когато се приемат ежедневно.Какви резултати трябва да очакваме от приема на орнитин?

Когато става въпрос за използване на орнитин за подобряване на спортните постижения, които трябва да очаквате, всъщност са по-умствени, отколкото физически.
Най-драстичните резултати, които се наблюдават, са в усещането за самата умора, което означава, че тренировките стават с една идея по-лесни.За не-атлети, орнитинът трябва да може да облекчи умората и да подобри настроението, свързано с претоварване. Тези ползи може да не са мигновени, а по-скоро да се проявяват в течение на около четири седмици използване на съставката.

Какъв е най-добрият тип орнитин?

Някои хранителни добавки използват основната формана съставката, някои добавки използват орнитин L-аспартат и всъщност няма сравнителни изследвания по темата.
Той също така не е аминокиселина, която ще намерите в протеинови добавки или в храната, тъй като тя не е структурна аминокиселина, открита в протеина. Ако искате да го получите в тялото си по някакъв начин, тогава или имате нужда от продукт, съдържащ орнитин.В заключение

В крайна сметка, орнитинът не е най-мощната съставка, но изглежда, че намалява умората и подпомага издръжливостта.

Този ефект е различен от нещо като бета-аланин или стимуланти и е нещо, което също може да се разглежда като здравословно за много хора, подложени на постоянен стрес и напрежение.Също така е единствената хранителна добавка, която понастоящем е известно, че намалява нивата на амоняка в организма и понякога се използва за лечение на редица заболявания, дължащи се на неговата относителна сила и безопасност.
Така че, ако изпитвате трудност при интензивните тренировки или чувствате хронична умора, може би организмът ви се нуждае от малко „тласък” със съставка като орнитин.


СИЛА БГ Тийм!
Хранителни добавки с орнитин:
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Споменати продукти
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Всички суплементи, като креатина и термогенните добавки, трябва да се пият циклично заради насищането на рецепторите. Ако не суплементирате по този начин, може би е време да се замислите, какво причинявате на тялото си. Запомнете, че е по добре да тренирате и суплементирате умно, отколко насляпо с метода проба/грешка."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com